Fransa'nın Gürcistan Büyükelçisi Sheraz Gasri, AB kararının ardından Paris'in ülkeye doğrudan yardımı geçici olarak askıya aldığını duyurdu.
Dış Haberler
Fransa'nın Gürcistan Büyükelçisi Sheraz Gasri, Bastille Günü dolayısıyla düzenlenen bir resepsiyonda, ülkesinin Gürcistan hükümetine doğrudan yardımı geçici olarak askıya aldığını söyledi.
Gürcistan medyasının aktardığına göre, Gasri, Fransa'nın bu kararının Avrupa Birliği'nin (AB) Tiflis'e yönelik doğrudan yardımları durdurma kapsamında alındığını ifade etti.
Büyükelçi, gazetecilere yaptığı açıklamada, "27 Haziran'da Avrupa Konseyi, AB üyeliğine giden yolun fiili olarak askıya alındığı sonucuna vardı. Bu, herkesin bildiği Gürcistan hükümetinin aldığı kararların sonucudur. Bu nedenle, Gürcistan bütçesine doğrudan yardımımızı geçici olarak askıya almaya ve sivil topluma ve medyaya yardımı artırmaya karar verdik" dedi.
Gasri, "her alanda desteği" sürdürmek için Gürcistan hükümetinin rotasını değiştirmesi gerektiğini savundu.
Büyükelçi, "Üyelik süreci şu anda dondurulmuş durumda. Gürcistan yetkililerini, tüm Gürcistan halkını bir araya gelmeye, güçlerini birleştirmeye ve yol sizin için hazır olduğuna göre ilerlemeye devam etmeye çağırıyoruz. Bekliyoruz" diye konuştu.
Gürcistan Başbakanı Irakli Kobakhidze, Tiflis'teki Fransız Büyükelçiliği tarafından düzenlenen resepsiyona katılanlar arasındaydı.
9 Temmuz'da AB'nin Tiflis Temsilcisi Pavel Gerchinsky, Gürcistan'ın AB'ye katılım sürecinin askıya alındığını duyurmuştu. Aynı zamanda Brüksel, Avrupa Barış Fonu'ndan Gürcistan'a tahsis edilen 30 milyon avroluk mali yardımı dondurmaya karar vermişti.
Batı'nın Gürcistan'daki 'şeffaflık yasası'na saldırısı
Gürcistan'da geçtiğimiz ay "yabancı etkinin şeffaflığı" yasasının parlamento onayıyla yürürlüğe girmesi, AB'ci muhalefetin şiddetli protestolarının daha da büyümesine yol açmıştı.
Batı yanlısı muhalefet, yasayı Rusya'nın yabancı ajan yasasının bir benzeri olduğunu iddia ediyordu. Gürcistan parlamentosu, yasayı esasen Moskova’dan ziyade ABD Yabancı Ajanlar Kayıt Yasası'na (FARA) göre "daha esnek" bir şekilde modelledi.
Batı, Rusya'yla ilişkileri iyileştirme politikası nedeniyle mevcut Gürcistan liderliğine karşı kin besliyor.
Batı’nın talebine karşın Moskova'ya yaptırım uygulamayan Tiflis, Rusya ile ticaret ve ekonomik bağların genişletilmesinden yana bir tavır sergiliyor. İki ülke arasındaki direkt uçuşlar ve vizesiz seyahat de iki ülke arasındaki ilişkileri iyi tutan faktörlerin başında geliyor.
Gürcistan hükümetinin yöneldiği bu çizgi, Batı’nın empoze etmek istediği kuralları tanımazken, Batı’nın Transkafkasya'nın Rusya'dan aşamalı olarak ayrılması yönündeki planını da baltalıyor.
Daha önce Almanya da, söz konusu yasa nedeniyle Gürcistan'a mali yardımı dondurma kararı alırken, ABD de yasayı onaylayan 30 Gürcü milletvekiline yaptırım uygulamaya başladı. Bunun yanında bu süreçte Gürcistan hükümetine dönük birçok tehditte bulunan Washington yönetimi, ülkeyle işbirliği programlarını yeniden değerlendireceğini belirtmiş ve bir ortak askeri tatbikatı iptal etmişti.
'Yabancı etkinin şeffaflığı' yasası
'Yabancı etkinin şeffaflığı' yasasına göre, Gürcistan'daki yıllık gelirinin yüzde 20'sinden fazlasını yurt dışından alan veya "yabancı bir gücün çıkarlarını takip eden" tüm kâr amacı gütmeyen kuruluşlar ve kitle iletişim araçları kayıt altına alınacak. Bu süreç, bir beyanname doldurmayı ve kuruluşun gelirini belirtmeyi içeriyor. Kayıt yaptırmamak veya beyanı sunmamak 25 bin lira (yaklaşık 9 bin dolar) para cezasına neden olacak. Bu kapsamda, Gürcistan Adalet Bakanlığı'na yabancı ajanları tespit etmek için kişisel verileri ve gizli bilgileri arama hakkı verildi.