Sayfa yolu
WSJ'de Erdoğan eleştirisi: 'Türkiye'nin İran'ın yerini almaması sağlanmalı'
Haber Merkezi
Yayın Tarihi: 06.03.2026 , 12:05 Güncelleme Tarihi: 06.03.2026 , 12:30
ABD'nin en büyük gazetelerinden biri olan The Wall Street Journal'da AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hakkında dikkat çekici bir makale yayımlandı.
"Türkiye'yi dizginlemek için acil bir ihtiyaç" başlıklı yazı, ABD Savunma Bakanlığı'na bağlı Yakın Doğu Stratejik Araştırmalar Merkezi direktörlerinden olan Bradley Martin tarafından kaleme alındı.
"İran rejimi çökerse, Ankara'nın bölgesel nüfuzuna dikkat edin" çağrısında bulunulan yazıda, "İran'ın oluşturduğu bölgesel tehdit etkisiz hale getirilirken ABD ve İsrail, Türkiye'nin onun yerini almamasını sağlamalıdır" denildi.
'Türkiye NATO'nun kilit ülkelerinden biri ama...'
Yazıda, Erdoğan'ın ABD ve İsrail'in İran'a yönelik saldırılarını uluslararası hukukun açık bir ihlali olarak nitelendirmesi ve İran'ın lideri Ali Hamaney'in ölümünden üzüntü duyduğunu açıklaması hatırlatıldı.
Türkiye'nin NATO'nun "kilit ülkelerinden" biri olmasına karşın Erdoğan'ın ocak ayında İran'daki protestolara hiçbir sempati göstermediği ifade edildi ve "Bildirildiğine göre Türk hükümeti, Türkiye'de İran rejimine karşı protesto gösterisi yapan kişilerin tutuklanması konusunda Tahran ile koordinasyon sağlamayı kabul etti" iddiasında bulunuldu.
Yazının devamında geçmiş yıllarda Türk yetkililer ile IŞİD arasında yadsınamaz bağların ortaya çıktığı, Erdoğan'ın Avrupa Birliği'nden taviz koparmak için Suriyeli mülteci krizini kullandığı ve Türk hükümetinin 2012 yılında İsrail için casusluk yapan İran vatandaşlarının kimliğini ifşa ettiği ifade edildi.
'Türkiye NATO için kötü bir ortak'
"Sayın Erdoğan İslam dünyasına liderlik etmek istiyor ve kendisini İslam'ın koruyucusu, bir nevi modern zaman Osmanlı sultanı olarak görüyor" denilen yazıda, tüm bu örneklerden hareketle Türkiye'nin NATO için "kötü bir ortak olduğu" belirtildi.
Martin yazıyı şöyle noktaladı:
"NATO Türkiye ile ilişkisini sürdürmeli mi? İran rejimi çöktükten sonra Orta Doğu'daki rolü ne olmalı? Bu sorular değerlendirilirken ABD, Türkiye'nin ABD dış politikasına karşı olduğunu ve müttefikleri için bir baş ağrısı olduğunu unutmamalıdır."
soL YZ Beta, soL’un geliştirdiği ve soL arşiviyle çalışan bir yapay zeka robotudur. Kullanımı, soL abonelerine açıktır.