Ana içeriğe atla

Home

soL Haber'de reklam yok, sadece haber var. Bunu birlikte sürdürüyoruz. Abone olarak desteğinizi gösterin.

Yükleniyor...

Wikipedia’dan kopyalanan projeyi mahkeme iptal etti!

Mersin’in Anamur ilçesinde, Wikipedia’dan kopyalanan bilgilerle proje tanıtım dosyası hazırlanan mermer ocağıyla ilgili Valiliğin verdiği ÇED Gerekli Değildir kararını mahkeme iptal etti.

Yusuf Yavuz

Yayın Tarihi: 26.04.2022 , 07:20 Güncelleme Tarihi: 29.09.2025 , 22:13

Mersin’in Anamur ilçesine bağlı Korucuk köyünde açılmak istenen mermer ocağı için Mersin Valiliği Aralık 2019’da ÇED Gerekli Değildir Kararı verdi. Ormanlar, su kaynakları ve tarımsal üretimi tehdit eden mermer ocağının açılmak istediği bölgede ayrıca arkeolojik sit alanı da bulunurken Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) ile yöre köylüleri ÇED kararının iptali için dava açtı. Davayı gören Mersin 1. İdare Mahkemesi, proje tanıtım dosyasında ve ilgili kurumların görüşlerinde bölgede bulunan bal ormanı ile yabani zeytin ağaçlarının varlığı ve uğrayacakları zararlara ilişkin yeterli değerlendirme olmadığına hükmederek hukuka aykırı bulduğu kararı iptal etti. MERÇED ve yöre köylülerinin avukatı Seyda Afyoncu, “İdare Mahkemesince verilen bu karara, ocağın açılacağı ormanlık alandaki binlerce ağaç ve özellikle sandal ağaçları, su kaynakları ve yaban hayatı adına çok sevindim” dedi.

Mersin’in Anamur ilçesine bağlı Korucuk ve Ovabaşı köylerinde yöre halkının en önemli geçim kaynağı tarımsal üretim. Muz ve avokadonun yanında zeytin, çilek, yer fıstığı ve sebze üretimi yapan köylüler, zorlu bir coğrafyaya sahip olan bölgede adeta ekmeğini taştan çıkarıyor. Ancak son yıllarda bölgede ardı ardına verilen mermer ocağı izinleri üreticilerin kâbusu oldu. Orman arazileri, su kaynakları ve tarımsal üretimin yanı sıra kültürel mirası da tehdit eden mermer ocaklarına karşı hukuk mücadelesi başlatan yöre halkı, kopyala yapıştır yöntemiyle hazırlanan proje tanıtım dosyası ile ÇED Gerekli Değildir kararının iptali için dava açmıştı.

Kopyalanan bilgiye ÇED olumlu kararı

Lion Mermer Mad. San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından açılması planlanan mermer ocağı için Mersin Valiliği’nce 30 Aralık 2019’da ÇED Gerekli Değildir kararı verilmişti. Yılda 9.600 m3 blok mermer üretilmesi hedeflenen projeyle ilgili hazırlanan proje tanıtım dosyasında Anamur ilçesi hakkında yer verilen bilgilerin internet ansiklopedisi Wikipedia’dan olduğu gibi kopyalandığı ortaya çıkmıştı. Bölgeden çıkarılması planlanan mermerin inşaat sektörü ile mezar taşı gibi alanlarda kullanılacağı ifade edilen proje için verilen ÇED Gerekli Değildir kararının iptali istemiyle yöre halkının açtığı dava sonuçlandı.

Valiliğin kararı hukuka aykırı

Kızılçam ve meşe gibi ağaç türlerinden oluşan toplam 1350 ağacın kesileceği belirtilen mermer ocağı projesiyle ilgili davayı gören Mersin 1. İdare Mahkemesi, hukuka aykırı bulduğu ÇED Gerekli Değildir kararını iptal etti. Maden sahasının yarı kurak bir iklime sahip olduğunun altı çizilen mahkemenin iptal kararında, bölgede eriyebilen kalkerli kayaçların bulunduğuna dikkat çekilerek madencilik faaliyetinin yeraltı suyu rejimi ile hidrolojik açıdan ekosistemi etkileyeceği kaydedildi. Maden alanı yakınında arkeolojik sit alanı bulunduğu belirtilen iptal kararında, maden çıkarma faaliyetlerinin arkeolojik sit alanına da zarar vereceğine işaret edilerek, “Kurulması planlanan mermer ocağı, bölgede özel bir değere sahip olan tarımsal faaliyetler ile ormancılık faaliyetlerini, doğal orman ekosistemleri ile bileşenlerini olumsuz yönde etkileyeceği” ifade edildi.

Bölgede bulunan bal ormanı ile yabani zeytin ağaçlarının varlığı ve uğrayacakları zararlara ilişkin kurum görüşleri ve proje tanıtım dosyasında yeterli değerlendirme olmadığına hükmeden Mersin 1. İdare Mahkemesi, Mersin Valiliği’nin mermer ocağı projesi için 30 Aralık 2019 tarihinde vermişi olduğu ÇED Gerekli Değildir kararını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Kararı değerlendiren MEDÇED ve yöre köylülerinin avukatı Seyda Afyoncu, “İdare Mahkemesince verilen bu karara, ocağın açılacağı ormanlık alandaki binlerce ağaç ve özellikle sandal ağaçları, su kaynakları ve yaban hayatı adına çok sevindim. Davada bilirkişilik yapan ve doğa lehinde rapor yazan gerçek bilim insanlarına ve çevre duyarlılığı taşıyan hâkimlerimize, yaşam alanlarını savunan Korucuk halkına ve Anamurlu çevrecilere çok teşekkür ederim. Geçtiğimiz günlerde Anamur’a bağlı Anıtlı köyünde açılmasına izin verilen mermer ocağının ÇED sahasında inceleme yaparken gördüğüm yaşam alanını yitirmiş kaplumbağanın üzüntüsü bir nebze olsun hafifledi. Umuyorum yargı Anıtlı köyünü de mermer ocağı yıkımından kurtaracak bir karara imza atar” diye konuştu.

soL YZ Beta, soL’un geliştirdiği ve soL arşiviyle çalışan bir yapay zeka robotudur. Kullanımı, soL abonelerine açıktır.