Walt Disney 43 bin işçiyi ücretsiz izne çıkarıyor

ABD'de koronavirüs salgını emekçileri etkilemeye devam ediyor. Walt Disney World, 43 bin çalışanını 19 Nisan'dan itibaren ücretsiz izne çıkarıyor.

DIŞ HABERLER

Walt Disney World, 43 bin çalışanını 19 Nisan'dan itibaren ücretsiz izne çıkarıyor.

ABD'de eğlence temalı park ve otellerini koronavirüs salgını nedeniyle Mart ortasında kapatan Walt Disney World, şimdiye kadar ücretli izindeki 43 bin işçiyi gelecek haftadan itibaren ücretsiz izne çıkaracak.

Disney World çalışanlarının bağlı oldukları sendikalar koalisyonundan yapılan açıklamada, kararın şirketle yapılan bir toplantıda alındığı ve ücretsiz izne çıkarılacak işçilerin yıl sonuna dek sağlık sigortalarının devam edeceği belirtildi.

Yapılan açıklamada işçilerin ilaç, diş sağlığı hizmetleri ve hayat sigortası gibi ödemelerinin yılsonuna dek sürdürüleceği ifade edildi.

Sendikaların yaptığı açıklamaya göre Disney'in tema parklarının kapalı kaldığı süre boyunca yalnızca 200 işçi "temel işler"in devamı için çalışacak.

Disney World'de toplam 77 bin kişi çalışıyor. 

Cuma günü güvenlik görevlileri ve operasyon birimlerinde çalışan işçilerin bağlı bulundukları sendikalarla ve hafta başında da müzisyenlerle yapılan toplantılarda benzer kararlar alınmıştı.

Disney, yönetici ve saat başı ücret alan personeli de ücretli izne göndereceğini açıkladı.

Disney yetkilileri sendikalarla varılan anlaşmanın salgının etkileri geçtikten sonra işe dönüşü kolaylaştırdığını savundu.

Koronavirüs pandemisinin merkezi haline gelen ABD'de geçen hafta Çalışma Bakanlığı'nın verilerine göre 6 milyon 600 bin kişi işsizlik ödeneğine başvurdu. Bu sayı son 3 hafta içinde 16 milyon 800 bin oldu. Bu da ülkedeki işgücünün yaklaşık yüzde 10'unun pandemi sırasında işsiz kaldığını gösteriyor.