Vali MÜSİAD'lı patronlara depremi anlattı: Hükümlü müteahhit ve sabıkalı provokatör dinledi

Malatya Valisi, MÜSİAD'lı patronlarla buluştu, depremi konuştu. O isimler arasında depremde inşa ettiği bina yıkılan bir müteahhit ve depremzede kılığında provokasyonlara imza atan patron da vardı.

EMRE ALIM

İktidara yakın MÜSİAD'ın Malatya Şubesi tarafından düzenlenen ''Dost Meclisi'' toplantısına 3 Ocak'ta onur konuğu olarak Malatya Valisi Ersin Yazıcı katıldı.

Konuşmasını depremin Malatya'daki etkilerine ayıran vali, ''zorlu'' bir görev üstlendiğini belirterek, ''Yaşanan kayıpların ardından zor ve müşkül duruma düşen insanlara yaşamlarını kolaylaştıracak ve iyileştirecek koşullar ve imkanlar sunarak onların duasını almaya talibim. Sizlerle birlikte bu görevi yapmaya ve şehri ayağa kaldırmaya gayret edeceğim'' dedi.

Etkinlikte MÜSİAD'lı patronlarla ''görüş alışverişinde bulunan'' Yazıcı, programın sonunda katılımcılarla birlikte fotoğraf çektirdi.

Fotoğrafta Vali Yazıcı ile aynı kareye girenler arasında iki kişi dikkat çekti. Bu isimlerden ilki, inşa ettiği konutlarla depremde çok sayıda kişinin ölümüne neden olan ve tutuklanan müteahhit Muharrem Poyraz'dı. Valinin yanındaki diğer isimse depremin ardından muhalefet partilerine yönelik provokasyonlara imza atan ve bu nedenle gözaltına alınan Hüseyin Kalkan'dı.

Malatya Valisi Ersin Yazıcı, MÜSİAD'lı Muharrem Poyraz ve Hüseyin Kalkan ile.

Adaletten kaçtı, 4 ay tutuklu kaldı, MÜSİAD'a geri döndü 

MÜSİAD Malatya Şubesinin eski başkanlarından Muharrem Poyraz, Seyr-i İstanbul Evleri’yle ilgili çektiği reklamda “Bir yıldız doğuyor” ve “Hayallerinizin sınırlarını zorluyor” demişti.

Sahibi olduğu MP Poyraz İnşaat, konutların inşaatına başlandığı 2019 yılında projeyi "Malatya’mız için ses getirecek projelere imza attık" diye duyurmuştu.

Muharrem Poyraz'ın inşa ettiği iki bloklu Seyr-i İstanbul Evleri depremde yerle bir oldu.

MÜSAİD'lı müteahhit depremden sonra kayıplara karıştı. Ancak kısa süre sonra teslim olmaya karar verdi. Deprem soruşturmalarında ilk tutuklanan isimlerden biri oldu. 

11 Şubat'ta cezaevine giren Poyraz aynı zamanda en hızlı tahliye edilenlerden biri. Mahkeme delillerin büyük ölçüde toplandığını, karartılması ihtimalinin söz konusu olamayacağını ve Poyraz'ın kaçma ihtimalinin olmadığını değerlendirdi. Yaklaşık 4 ay cezaevinde kalan Poyraz, 25 Mayıs'ta tahliye edildi.

Hakkındaki dava hâlâ devam eden Muharrem Poyraz, tutuksuz yargılanıyor.

Sitenin depremden önceki ve sonraki hali

Depremzede kılığında provokasyon

Depremin ardından seçim çalışmalarına bölgeden başlama kararı alan eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 10 Mart'ta Malatya'yı ziyaret etmişti. Ziyaret sırasında depremzedelerle buluşan Kılıçdaroğlu'na kalabalık içerisinden biri ''CHP zihniyeti, gidin buradan'' diye bağırdı. Kılıçdaroğlu'nun ziyaretini provoke etme girişimin bulunan isim Vali Yazıcı'yla ''dost Meclisi''nde buluşan MÜSİAD yöneticilerinden Hüseyin Kalkan'dı. 

Olaya tanıklık eden dönemin CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Kalkan'ın depremzede kılığına girdiğini şu sözlerle anlatıyor: 

"Konteynerin birinden birisi genel başkanımızı protesto etmeye başladı. İlk başta şaşırdım; konteynerden bir depremzede diye düşünüyorsunuz, ‘CHP zihniyetli, biz sizi biliriz, gidin buradan, falan.’ O sırada Veli Ağbaba (CHP Malatya milletvekili) o konteynere doğru döndü ve ‘Hüseyin bey, tanıdım sizi, gördüm sizi’ dedi. ‘Abi tanıyor musun’ dedim; ‘Hüseyin Kalkan’ dedi, MÜSİAD’ın eski başkanı…  Kendini bir depremzedeymiş gibi bir konteynerin içine sokmuş, oradan genel başkanımızı protesto ediyor. Foyası ortaya çıkınca, bu sefer döndü Saadet Partililere, ‘Yazıklar olsun size, Erbakan hocanın kemikleri sızlıyor, siz nasıl olur da CHP’lilerle kol kola yürürsünüz… Nasıl hakaretler falan… Bu normal bir şey değil."

CHP'li başkana saldırdı, gözaltına alındı

Hüseyin Kalkan provokasyon girişiminden sadece 4 gün sonra bu defa bir CHP Malatya İl Başkanı Barış Yıldız'a saldırdı.

Saadet Partisi'nin kurduğu aşevinin Valilik tarafından kapatılacağı haberleri üzerine depremzedeleri ziyaret eden CHP Malatya İl Başkanı Barış Yıldız, Hüseyin Kalkan'ın engellemesiyle karşılaştı.

Bu sırada “Siz Allah bilir misiniz lan?” diye bağırıp küfürler savuran bir kişi Barış Yıldız’a yumrukla saldırdı. Olayın ardından. Hüseyin Kalkan ve diğer şüpheli gözaltına alındı.

CHP'li Barış Yıldız'a saldırı anı

Depremi kilise restorasyonuna bağladı

Hüseyin Kalkan 6 Şubat depremlerini de Malatya'daki kilise restorasyonuna bağlamıştı. Kalkan, depremin ardından paylaştığı mesajında Malatya Büyükşehir Belediyesi'nin Çavuşoğlu Mahallesi'ndeki Taşhoran Ermeni Kilisesi'ni restore ettirip Taşhoran Kültür Merkezi olarak hizmete sokmasına atıf yaparak, "Malatya'nın başına belediyenin kiliseyi onarmasından sonra gelen felaketlere bakın" demişti.