Ana içeriğe atla

Home

soL Haber'de reklam yok, sadece haber var. Bunu birlikte sürdürüyoruz. Abone olarak desteğinizi gösterin.

Yükleniyor...

Uyuşturucu trafiğinde 'sevkiyat' noktası: Gine Bissau’da askeri darbe ‘aldatmaca’ mı?

Dünyanın en yoksul ülkelerinden biri, aynı zamanda Avrupa’ya giden kokainin depolandığı yer olarak biliniyor. Gine Bissau… Bugün seçim sonuçları açıklanacaktı ancak asker yönetime el koydu. Cumhurbaşkanı görevden alındı ama muhalefet darbenin arkasında onun olduğunu, yaşananın bir tezgah olduğunu iddia ediyor.

Dış Haberler

Yayın Tarihi: 27.11.2025 , 17:18

Dünya uyuşturucu trafiğinde Avrupa’ya giden uyuşturucunun sevkiyat noktası olarak bilinen Batı Afrika ülkesi Gine Bissau’da ordu dün yönetime el koydu.

Geçtiğimiz pazar günü Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yapıldığı ülkede seçim kurulu bugün sonuçları açıklayacaktı.

Sonuçlar açıklanmadan önce Cumhurbaşkanı Umaro Sissoco Embalo yüzde 65 oyla kazandığını iddia etti. 

Embalo pazar günkü seçimde oy kullanırken.

Muhalefet adayı Fernando Dias da yüzde 50’nin üzerinde oy aldığını öne sürerek seçim zaferini ilan etti.

Muhalefet adayı Dias seçim kampanyası sırasında.

Dün öğle saatlerinde önce başkent Bissau’da başkanlık sarayı ve ulusal seçim kurulu merkezi yakınlarında silah sesleri duyuldu.

Ardından Cumhurbaşkanlığı Askeri Ofisi Başkanı General Denis N'Canha "silahlı kuvvetlerin tüm kollarından oluşan" bir komutanlığın "bir sonraki duyuruya kadar" ülkenin kontrolünü devraldığını açıkladı.

Darbe yönetimi: Uyuşturucu baronlarının planı açığa çıkarıldı

Gine-Bissau'yu istikrarsızlaştırmak için ismi açıklanmayan bazı yerli politikacılar ile “yerli ve yabancı uyuşturucu baronları”nın dahil olduğu bir planı açığa çıkarttıklarını öne süren N’Canha, bu planın "anayasal düzeni değiştirmek için ülkeye silah sokmayı" içerdiğini iddia etti.

Tüm sınırları kapattıklarını belirten darbe sözcüsü, tüm seçim sürecini askıya aldıklarını, tüm medya programlarını durdurduklarını ve zorunlu sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini bildirdi.

Darbe yönetimince “Düzenin Yeniden Sağlanması için Yüksek Askeri Komutanlık” adına yapılan açıklamada Embalo’nun da görevden alındığı duyuruldu.

Geçiş dönemi Cumhurbaşkanı yemin etti

Dün yönetime el koyan ordu bugün yaptığı açıklamada görevden alınan Embalo’nun yerine General Horta N'Tam'ın geçici cumhurbaşkanı olarak atandığını duyurdu.

Devlet televizyonu General N'Tam'ın, Genelkurmay Başkanlığı'nda düzenlenen resmi törenle ülkenin yeni cumhurbaşkanı olarak yemin ettiğini duyurdu. N'Tam, bir yıl sürmesi planlanan geçiş döneminin liderliğini üstlenecek.

Eski Portekiz sömürgesi Gine Bissau 1974’te bağımsızlığını ilan etmesinin ardından sonuncusu dünkü olmak üzere 5 askeri darbe yaşadı, çok sayıda da darbe girişimiyle karşı karşıya kaldı.

Muhalefet 'darbe'nin arkasında Embalo'nun  olduğunu öne sürdü

Ancak dünkü darbenin Embalo’nun planladığı bir tezgah olduğu iddiası muhalefet tarafından dile getirildi.

New York Times’ın haberine göre darbenin, seçim yenilgisi durumunda görevi bırakmak zorunda kalmamak için Embalo tarafından bizzat düzenlenmiş olabileceği yönünde spekülasyonlar yayıldı.

Muhalefet adayı Fernando Dias darbeden kısa bir süre önce seçimi kazandığını iddia etmiş ve perşembe günü resmi sonuçlar açıklanmasının ardından kendisini destekleyenlere teşekkür etmek için sokağa çıkacaklarını duyurmuştu.

Öte yandan AFP ve Reuters bugün başkent Bissau’da sokaklarında sakinliğin hakim olduğu haberlerini geçti. 

AA'ya göre dün darbe sonrası başkent Bissau'da hayatın normal akışının sürdüğü gözlendi.

Reuters’ın haberine göre Dias bugün paylaştığı bir video mesajda Embalo’yu kaybetmekten korktuğu için seçimi baltalamak amacıyla "sahte bir darbe girişimi" düzenlemekle suçladı.

Muhalefet koalisyonu seçim sonuçlarının açıklanmasına izin verilmesini istedi

Dias'ı destekleyen koalisyon da bugün ajansa yaptığı açıklamada yetkililerin pazar günü yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinin sonuçlarını açıklamasına izin verilmesini talep etti.

Koalisyon ayrıca dün gözaltına alındığı belirtilen eski Başbakan Domingos Simoes Pereira'nın serbest bırakılması çağrısında bulundu. Seçime girmesine izin verilmeyen Pereira, Dias’a destek vermişti.

Reuters’a göre Pereira’nın gözaltına alındığı belirtilen binanın önünde küçük bir protesto gösterisi yapıldı, güvenlik güçleri göstericileri göz yaşartıcı gaz kullanarak dağıttı.

Görevden alınan cumhurbaşkanı Fransa televizyonlarını telefonla aradı

Muhalefetin sahte darbe girişimi düzenlemekle suçladığı Embalo'nun bu süreçte yabancı basına cep telefonuyla açıklamalarda bulunması dikkati çekmişti.

Embalo dün France 24 televizyon kanalını arayarak görevden alındığını ve genelkurmay başkanlığı binasında tutulduğunu söylemişti. Embalo askerlerin telefonuna el koyması riskine karşı daha fazla konuşamayacağını belirtmişti.

Fransa merkezli Afrika'ya yönelik yayınlar yapan Jeune Afrique, Embalo ile yaptıkları telefon görüşmesinde, Embalo'nun makamında tutuklandığı ve durumunun iyi olduğunu söylediği yönünde bir haber yayımlamıştı.

Embalo 2020’de göreve gelmesinin ardından birçok darbe girişimiyle karşılaştığını söylemişti ancak muhalefet Embalo’nun baskıyı artırmak için krizler uydurduğunu savunuyor.

Dünyanın en yoksul ülkelerinden biri olan Gine Bissau kıyı şeridinde yerleşimin olmadığı takım adalar nedeniyle Amerika kıtasından Avrupa’ya uyuşturucu sevkiyatı için elverişli bir konum olarak biliniyor. Bu adalar uyuşturucu sevkiyatının denizde büyük gemilerden küçük teknelere aktarılması ve geçici olarak depolanması için ideal bir lojistik merkez olarak görülüyor.

soL YZ Beta, soL’un geliştirdiği ve soL arşiviyle çalışan bir yapay zeka robotudur. Kullanımı, soL abonelerine açıktır.