Ukrayna’ya yağmaya gidiyorlar: Baykar, müteahhitler ve şimdi de Trendyol

Türkiye sermayesinin Ukrayna’da savaş ve sonrasında pay kapma yarışı Kiev’de ve İstanbul’da aynı gün yapılan iki toplantıyla hız kazandı. Çin sermayeli Trendyol da Ukrayna pazarına giriyor.

Haber Merkezi

Türkiye sermayesi Ukrayna’da hem savaştan hem de savaş sonrası elde edeceği “fırsatlar”dan yararlanmak için faaliyetlerine hız verdi.

Çarşamba günü Kiev’de ve İstanbul’da yapılan iki ayrı toplantı Türkiye sermayesinin Ukrayna’da savaş sonrasındaki genişleme planlarını ortaya koydu.

Baykar şirketi Genel Müdürü Haluk Bayraktar ile Trendyol Grubu Başkanı Çağlayan Çetin, Kiev’de Ukrayna Ekonomi Bakanı Yulia Sviridenko ve Ukrayna Stratejik Endüstriler Bakanı Alexander Kamyshin ile bir araya geldi.

Aynı gün İstanbul’da da “Ukrayna’nın Yeniden İnşası Forumu” düzenlendi. Toplantıya Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu ve Ukrayna Başbakan Yardımcısı ve Altyapı ve Bölgesel Kalkınma Bakanı Oleksandr Kubrakov katıldı.

Kiev’deki toplantı sonrası Trendyol bir açıklama yaparak Ukrayna pazarına girmeye hazırlandıklarını duyurdu.

Çinli şirket Alibaba’nın çoğunluk hissesine sahip olduğu Trendyol, tüm yeni pazarlarda olduğu gibi Ukrayna'da da dijital ve lojistik altyapıya yatırımlar yapacağını, Polonya'da bulunan 3 milyonluk stok kapasitesine sahip deposuyla bölgedeki faaliyetlerinde önemli bir avantaj sağlamayı hedeflediğini açıkladı.

Baykar'ın Ukrayna'daki üretim tesisi gündemde

Trendyol genel müdürüne Ukraynalı bakanlarla görüşmesinde AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın damadı Selçuk Bayraktar’ın şirketi Baykar adına Haluk Bayraktar eşlik etti. 

Ukrayna Ekonomi Bakanı Sviridenko toplantı sonrasında yaptığı açıklamada “Türk şirketlerin savaşın bitmesini beklemeden Ukrayna’ya yatırım yapmaya hazır olduklarından” memnuniyetle söz etti.

Sviridenko “Ukrayna’ya en zor zamanında sağladığı katkı nedeniyle Türkiye’ye ve özellikle Baykar’a” teşekkür etti.

Toplantıda, Baykar’ın Ukrayna’daki fabrikasının inşası konusunu da konuştuklarını belirten bakan ayrıca Ukrayna motorları kullanılarak SİHA üretimi ve ihracatı olanaklarının da ele alındığını dile getirdi.

Trendyol da Ukrayna pazarına giriyor

Trendyol için “Amazon’un Türkiye örneği” ifadesini kullanan Ukraynalı bakan “Ukrayna moda endüstrisi savaşa rağmen gelişiyor” dedi ve Trendyol’un Ukrayna pazarına girmesinin Ukraynalı ihracatçılara fayda sağlayacağını söyledi. 

Müteahhitlerle 'görev gücü' oluşturuldu

Öte yandan önceki gün İstanbul’da düzenlenen “Ukrayna’nın Yeniden İnşası Forumu”nda iki ülke arasında 2022’de imzalanan Türkiye-Ukrayna yeniden inşa görev gücü kurulmasına ilişkin mutabakat zaptının uygulama esasları açıklandı.

Foruma Ukrayna’dan Başbakan Yardımcısı ve Altyapı ve Bölgesel Kalkınma Bakanı Oleksandr Kubrakov, Türkiye’den Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu katıldı.

İmzalanan protokol kapsamında Türkiye-Ukrayna yeniden inşa görev gücü her 3 ayda bir müteahhitlerin katılımıyla toplanacak.

Bakan Bolat forumda yaptığı konuşmada “Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız Abdulkadir Uraloğlu da müteahhitlerimizle birlikte inşallah bu görev gücünde olacak. Bu görev gücü her 3 ayda bir toplanacak, projeleri karşılıklı görüşecekler. Bu minvalde inşallah önümüzdeki birkaç ay içinde Türk müteahhitleriyle birlikte biz de Ukrayna'ya gideceğiz ve Türkiye-Ukrayna görev gücünün ilk toplantısını Sayın Kubrakov'un misafiri olarak Ukrayna'da gerçekleştireceğiz” dedi.

Türk müteahhitlerden savaş boyunca 10 milyar dolarlık proje

Türk müteahhitlerin Ukrayna'da bugüne kadar 300'den fazla projeyi “başarıyla bitirdiğini” söyleyen Bolat “Bu projelerin toplam değeri de 9 milyar 700 milyon dolar. Savaş başladıktan bu yana da savaş şartlarında dahi Ukrayna'nın istediği birçok alandaki altyapı çalışmaları için 1 milyar dolar değerindeki 70 projeyi almış ve tamamlamışlardır. Müteahhitlerimize, firmalarımıza güveniyoruz. Türk müteahhitlik projeleri dünya çapında bir üne sahip” diye konuştu.

Söz konusu forum Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) organizasyonuyla düzenlendi.

TMB Başkanı M. Erdal Eren yaptığı açıklamada “Türkiye-Ukrayna Yeniden İnşa Görev Gücü’ne İlişkin Uygulama Esasları, başlatılan sürecin önemli bir aşaması olacaktır. Kurulan Görev Gücü’nün sahadaki kolu, TMB’dir” ifadelerini kullandı.