Ukrayna'daki savaşın 33. günü

Ukrayna'da Rusya'nın askeri müdahalesi bir aydan uzun süredir devam ederken Baltık Denizi ve Karadeniz çevresinde tansiyon yükselmeye devam ediyor.

Dış Haberler

Ukrayna'daki savaş 33. gününe girerken ABD Başkanı Joe Biden'ın Varşova'da yaptığı konuşma yüzünden başlayan "rejim değişikliği" tartışması sürüyor. Alman Şansölyesi Olaf Scholz, Biden'in sözlerine yorum yaparak, NATO'nun Rusya'da iktidarı değiştirmek gibi bir amacı olmadığını iddia etti. Biden konuşmasında Rusya'ya dönük yaptırımların 'başarılarını' övdükten sonra Putin için "Bu adam iktidarda kalamaz" demişti.

Scholz ayrıca, Almanya'nın bu yıl Rusya'dan kömür ve petrol ithalatından bağımsız hale gelebileceğini söyledi. Aynı zamanda, AB ülkeleri artık Rus enerji kaynaklarına bağımlı olduğunu kaydederek bunların sert bir şekilde reddedilmesinin "önemli bir ekonomik krize" yol açacağını söyledi.

Krize dair gelişmeleri gün içinde bu haberimizden takip edebilirsiniz...

Güncelleme: 22.27

İstanbul’da gerçekleşecek Rusya-Ukrayna müzakerelerine katılacak Ukrayna heyetini taşıyan Ata uçağı Atatürk Havalimanı’na iniş yaptı.

Güncelleme: 21.15

Rusya ile Ukrayna heyetlerinin İstanbul'daki toplantısının yeri belli oldu. Toplantı yarın saat 10.30'da Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde gerçekleştirilecek.

Güncelleme: 21.12

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’den yakıt desteği sözü aldığını açıkladı. Aliyev ile telefon görüşmesi yaptığını duyuran Zelenskiy "Azerbaycan Cumhurbaşkanı ile konuşmamızda sivil halka yönelik saldırılar ve insani koridorların aciliyetinin önemi görüşüldü. İnsani yardım ve tarla ekim dönemi için yakıt desteği yardımı sağlamaya hazır olduğunu söyledi" diye belirtti.

Güncelleme: 21.00

Ukrayna Irpin'de kontrolü yeniden sağladığını duyurdu. Irpin Belediye Başkanı "Irpin, Rus ordusundan tamamen temizlendi” açıklamasını yaptı.

Güncelleme: 19.25

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan "İnşallah ateşkes ve barış müzakerelerini yürüten Rusya ve Ukrayna heyetleri yarın İstanbul'da tekrar bir araya gelecek. Toplantı öncesinde heyetlerle bir araya gelerek kısa bir görüşme yapacağız" dedi.

Bakanlarıyla yaptığı toplantıdan sonra konuşan Erdoğan "Sayın Putin ve sayın Zelenskiy ile sürdürdüğümüz telefon görüşmelerinin olumlu istikamette sürdüğünü söyleyebilirim" ifadesini kullandı.

Güncelleme: 19.05

ABD Başkanı Biden'ın Kongre'ye sunduğu bütçe tasarısında geçen yıl 219 milyon dolar olan Ukrayna'ya destek 682 milyon dolara çıkarıldı.

Güncelleme: 16.50

Rusya ile Ukrayna arasında yapılacak müzakerelerin yeni turu için Rusya heyetini taşıyan uçak İstanbul'a indi. Ukrayna heyetinin ise daha geç saatlerde İstanbul'a varması bekleniyor.

Güncelleme: 16.30

Almanya Enerji Bakanı Robert Habeck G7 ülkelerinin Rusya'dan enerji ithalatında ödemeleri rubleyle yapmayı reddettiklerini açıkladı. Habeck gazetecilere yaptığı açıklamada "Tüm G7 bakanları bunun tek taraflı ve mevcut sözleşmelerin açık ihlali olduğu konusunda tamamen mutabık" dedi.

Kremlin'den bugün yapılan açıklamada, Rusya'nın doğalgaz ihracatında ödemeleri ruble olarak kabul etmek için yöntemler üzerinde çalıştığı ve Avrupa ülkelerinin Rus para birimiyle ödeme yapmayı reddetmesi halinde zamanı gelince karar alacağı belirtilmişti. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov "Bedava doğalgaz tedarik etmeyeceğimiz açık. Bizim durumumuzda (Avrupalı müşterilere) hayır işine girmek pek mümkün ve uygun değil" demişti.

Güncelleme: 15.17

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov: 'Dost olmayan ülkelerin' vatandaşlarının Rusya'ya girişini kısıtlayacak önlemler hakkında bir kararname hazırlanıyor.
 

Güncelleme: 14.04

Güncelleme: 13.57

Milli Savunma Bakanlığı, sabah saatlerinde Bulgaristan sınırına yakın İğneada açıklarında tespit edilen mayının etkisiz hale getirildiğini açıkladı.

Güncelleme: 13.31

Rusya Hükümeti, Avrasya Ekonomik Birliği dışına amonyum nitrat ihracatı yasağını 1 Mayıs'a kadar uzattı. Yasak Donetsk, Lugansk, Abhazya ve Güney Osetya'ya tedarik için de geçerli olmayacak.

Amonyum nitrat çoğunlukla tarım sektöründe gübre için kullanılyor.

Bakanlar Kurulu, böyle bir önlemin Rus çiftçilerinin ve sanayi işletmelerinin ihtiyaçlarını tam olarak karşılayacağını kaydetti.

Güncelleme: 12.18

Peskov: İstanbul'daki Rusya-Ukrayna görüşmelerinin bugün başlaması pek olası değil, yarın olabilir.

Güncelleme: 11.46

Moskova'daki Tverskoy Mahkemesi, Meta şirketine ait platformu Rusya'da "aşırıcılık nedeniyle yasaklamaya" karar verirken, Rusların hesap sorma riski olmadan Facebook ve Instagram'ı kullanmaya devam edebileceklerini belirtti.

21 Mart'ta Moskova Tverskoy Mahkemesi, Rus Başsavcılığının Meta Platformlarını (Facebook, Instagram, WhatsApp'ın sahibi) "aşırılıkçı bir örgüt" olarak tanıma başvurusunu değerlendirmişti.

Güncelleme: 10.21

Güncelleme: 08.32

 "Rejim değişikliği mi istediniz?" diye soran bir gazeteciye Biden'ın "Hayır" diye bağırdığı görüldü.

Güncelleme: 07.06

Rusya'nın denizcilik düzenleme kurumu Rosmorrechflot, RIA Novosti'ye verdiği demeçte, Türkiye'den yola çıkan Rus bandıralı ve 12 denizcinin bulunduğu bir kuru yük gemisinin Karadeniz'de bir imdat sinyalinin ardından Kerç bölgesine çekildiğini söyledi.

Öte yandan ABD'nin bölgeyi militarizasyonu son hızıyla devam ediyor. Pazar gününü Pazartesi'ye bağlayan gece saatlerinde ABD destroyeri USS Forrest Sherman, Polonya'nın Gdansk limanına ulaştı. Ziyaretin amacı "bölgedeki Amerikan varlığını arttırmak" şeklinde açıklandı.

Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel'se Rusya'nın Ukrayna'da "savaş suçları" işlediğine inandığını ifade ederek buna karşın  Putin ile diyaloğu sürdürmek gerektiğini söyledi.