Ukrayna'daki savaşın 27. günü

Ukrayna ordusu, Rusya kontrolüne giren Makariv kentini yeniden kontrol altına aldıklarını açıkladı. Diğer yandan, Rusya'nın Kiev ve Mariupol kentlerine dönük ablukası sürüyor.

Haber Merkezi

Ukrayna'daki savaşın 27. gününde Ukrayna ordusu, Rusya kontrolüne giren Makariv kentini yeniden kontrol altına aldıklarını ve Rus güçlerin kentten püskürtüldüğünü açıkladı. Rusya'nın Kiev ve Mariupol kentlerine dönük ablukasıysa sürüyor. Öte yandan müzakere sürecinden henüz net bir takvim çıkmış değil.

Gün içerisinde Ukrayna'daki savaşa dair tüm gelişmeleri bu haberden okuyabilirsiniz.

Güncelleme: 23.00

Rusya-Ukrayna savaşına dair CNN'e açıklamada bulunan Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, askeri operasyonun amacının Ukrayna'nın işgali olmadığını belirtti.

Ayrıca Rusya’nın ulusal konseptinin erişime açık olduğunu ve herkesin, nükleer silahın kullanılabileceği tüm sebepleri okuyabileceğini dile getiren Peskov, “Yani ülkenin varlığına yönelik tehdit olacaksa o zaman konseptimize uygun olarak kullanılabilir. Bu metinde belirtilen başka bir sebep yok” dedi.

Güncelleme: 22.25

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Başkan Joe Biden'ın, Avrupa'daki temasları kapsamında Rusya'ya Ukrayna savaşı nedeniyle uygulanacak yeni yaptırımları duyuracağını açıkladı.

Güncelleme: 19.30

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Guterres "Ukrayna şehir şehir, sokak sokak, ev ev fethedilemez. Tüm bunların tek sonucu, daha fazla acı, daha fazla yıkım ve daha fazla korkudur" dedi.

Guterres, "Bu saçma savaşı bitirmenin zamanı geldi" ifadesini kullandı.

Güncelleme: 18.00

Güncelleme: 17.50

İtalya'da hükümet tarafından Ukrayna'ya "insani yardım" adı altında giden silah kargosu, Pisa kentindeki havalimanı işçileri tarafından uçağa yüklenmedi.

Güncelleme: 15.56

Fransız otomotiv şirketi Renault'nun sözcüsü, şirketin Moskova'daki tesisinde üretime devam etme kararı aldığını açıkladı.

Reuters'a konuşan sözcü, "Tedarikteki durum istikrarsız, o nedenle üretimin ne kadar sürebileceğini öngöremiyoruz" dedi.

Ajansa konuşan iki kaynak, bu süre içerisinde şirketin Rusya'da kalacağını, ancak bu süreçte uluslararası yaptırımlara da uyulacağını belirtti.

Güncelleme: 15.32

Suriye'nin Lazkiye kentinde Ukrayna'ya karşı Rusya'ya destek amacıyla gösteri düzenlendi.

Kentte Tişrin Devlet Üniversitesi'nden binlerce öğrenci, Rusya'ya destek amacıyla toplandı.

Güncelleme: 13.43

Kremlin Sözcüsü Peskov, Zelenskiy'nin referandum çıkışıyla ilgili konuştu.

Peskov, "Egemen bir devlettir, iç prosedürler olabilir" derken, "ancak müzakereler de var" hatırlatmasında bulundu.

Peskov, "Birkaç gün önce Rusya, müzakere sürecinin bir parçası olarak taslak belgeleri Ukrayna tarafına teslim etti" ifadesini kullandı.

'Yüzde 75'den fazlası destekliyor'

Peskov, Kremlin'in Ukrayna'daki harekatı desteklemeyen Rusların görüşlerini dikkate alıp almadığı sorusuna ise, "İstatistiklerin, anketlerin gösterdiği gibi, vatandaşların büyük çoğunluğu, vatandaşların yüzde 75'inden fazlası özel operasyonu destekliyor, Rusya Devlet Başkanı'nın eylemlerini destekliyor" iddiasında bulundu.

Peskov, harekatı desteklemeyen Rusların da görüşünün alındığını söyledi, "Ama yine de azınlık azınlıktır" dedi.

Güncelleme: 13.06

Ukrayna askeri sağlık hizmeti başkanı Gennadiy Druzenko, ele geçirdikleri yaralı askerleri hadım etme talimatı yayınladığına yönelik sözleri nedeniyle özür diledi.

Rus askerlerin hadım edilmesi yönünde herhangi bir talimat vermediğini belirten Druzenko, "Bir duygusal patlama nedeniyle bu sözleri sarf ettim. Özür dilerim. Amacımız hayat kurtarmak" dedi.

Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Druzenko, açıklamalarının ardından "habersizce evine girip hayalarının kesileceğine" yönelik tehditler aldığını iddia etti.

Güncelleme: 12.23

Rusya İnsan Hakları Komisyonu Üyesi Tatyana Moskalkova, Ukrayna'yla ilk esir takasını gerçekleştirdiklerini açıkladı.

RT'ye konuşan Moskalkova, bu kapsamda Rusya'nın elinde olan Melitopol Belediye Başkanı Ivan Fedorov'un teslim edilmesi karşılığında 9 Rus esir askerin Ukrayna tarafından serbest bırakıldığını duyurdu.

'Güvenlik garantileri, savaşın bitişi'

Öte yandan, televizyona konuşan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, "Bu herkes için zor bir durum. Kırım için, Donbass için, herkes için. Bır çıkış yolu bulmak için ilk adımı atmak gerek. Belirttiğim üzere bu ilk adım şöyle: Güvenlik garantileri, savaşın bitişi" dedi. Zelenskiy, "Bu konuları Rusya Devlet Başkanı'yla ilk görüşmemde ele almaya hazırım. Bunlar bizim için kritik, önemli konular" ifadelerini kullandı.

'Rusya'nın gerçek kaybını duyurdu' denilen gazeteden açıklama

Rusya'da Kremlin yanlısı Komsomolskaya Pravda gazetesinde dün yayınlanan bir haberde, Ukrayna savaşında yaklaşık 10 bin Rus askerinin öldürüldüğüne dair bilgi paylaşıldı.

Kaynağın Rusya Savunma Bakanlığı olduğu ifade edilen haberde, savaşta 9 bin 861 Rus askerin öldüğü, 16 bin 153 Rus askerinse yaralandığı öne sürüldü.

Haber daha sonra yayından kaldırılırken, açıklama yapan gazete, bir hack saldırısına uğradıklarını söyledi.

Zaharova'dan Psaki’ye yanıt: Boru hattı içinden gaz geçirmemeye kendisi karar verdi

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki’nin, şirketlerin kendi isteğiyle Rusya’dan çekildiği yönündeki sözlerine tepki gösterdi.

Zaharova, “Psaki, ABD yönetiminin hiçbir kuruluştan Rusya’daki faaliyetini askıya almalarını istemediğini bildirdi. Şirketler kendi isteğiyle ülkeyi terk etmişler” diye yazdı.

Sputnik'in haberine göre, Zaharova, “Kuzey Akım-2 gibi. Boru hattı kendisi, içinden gaz geçirmemeye karar verdi” diye ekledi.