Ukrayna'daki savaşın 26. günü

Mariupol kentindeki kuşatma sürerken Ukrayna tarafı kentte herhangi bir teslimiyet veya silah bırakma olmayacağını açıkladı. Rusya karşı tarafı 130 bin sivilli rehin almakla suçluyor.

Dış Haberler

Ukrayna'daki savaş 26. gününe girerken dikkatler Mariupol kenti etrafında toplanmış durumda. Neo-Nazi çete Azov Taburu'nun merkezi haline gelen kent Rusya tarafından kuşatılmış durumda. Rusya kentin sabah 05.00'e kadar teslim olması çağrısında bulunurken bu çağrı reddedildi.

Rusya kentteki militanların tahliyeleri engellediğini ve sivilleri canlı kalkan olarak kullandığını öne sürüyor.

Gün içerisinde Ukrayna'daki savaşa dair tüm gelişmeleri bu haberden okuyabilirsiniz...

Güncelleme: 23.54

ABD basınına konuşan ismi açıklanmayan bir üst düzey savunma yetkilisi, Rusya’nın Ukrayna’da ilerleyişinin tüm hatlarda büyük ölçüde durduğunu öne sürdü. Yetkili, Rusya birliklerinin geçtiğimiz haftadan bu yana Kiev'e doğru hareketinin azaldığını ifade etti.

Yetkili ayrıca, ABD'nin Rusya'nın Ukrayna’da hipersonik füze kullandığı iddiasını teyit edemediğini aktardı. Rusya’nın söz konusu füzeyi neden kullanma gereği duyduğunun net olarak anlaşılamadığını söyleyen yetkili, Rusya ordusunun envanterindeki hassas güdümlü füzelerin azalmış olabileceğini veya bir mesaj göndermek istemiş olabileceklerini belirtti.

Güncelleme: 23.39

ABD merkezli CNN International, Rusya-Ukrayna savaşına dair yaptığı haberde, Neo-Nazi Azov Taburu'nun komutanı Denis Prokopenko'yla konuştu.

Neo-Nazi Azov Taburu'nun komutanı olan Prokopenko, haberde Mariupol’ü savunan lider olarak tanıtıldı.

Güncelleme: 23.18

Rusya-Ukrayna savaşına dair açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "Dünyanın ikinci bir Soğuk Savaş'ı kaldırması mümkün değil” dedi. Kalın "Cumhurbaşkanımız hem Putin’e hem de Zelenskiy’ye bir çağrıda bulundu. Bir an önce liderler düzeyinde gerçekleşecek olan görüşmeyle temel konuların ele alınması noktasında bir arabulucu rol oynayacağını ifade etti. Zelenskiy bu teklife açık ama Putin pozisyonların yeteri kadar yakın olmadığını, liderler düzeyinde gerçekleşecek bir görüşme için müzakere heyetinin çalışmalarının tamamlanması gerektiği kanaatinde. Biz hem Rusya tarafı hem de Ukrayna tarafı ile yakın temas halinde çalışmalarımızı devam ettireceğiz" diye konuştu.

Güncelleme: 23.07

Türk Deniz Kuvvetleri, Samsun Navtex İstasyonu'ndan yayınladığı bildiride, Ukrayna limanları açıklarına mayın döküldüğünü belirterek tehlike yaratabilecek mayınlara karşı denizcileri uyardı.

Rusya'nın Soçi Liman Müdürlüğü Ukrayna tarafından Karadeniz'e döşenen mayınların fırtınadan kopup sürüklenmeye başladığını duyurmuştu. Ukraynalı yetkililerse Rusya'yı suçlamıştı.

Güncelleme: 22.45

ABD'nin Türkiye'ye Rusya'dan satın aldığı S-400 hava savunma sistemlerini Ukrayna'ya vermesini önerdiği iddia edilmişti.

VOA Türkçe'nin haberine göre ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price konuya ilişkin soru üzerine "Söz ettiğiniz haberler konusunda yorum yapmayacağım" dedi.

Zelenskiy: Olası tavizler referanduma götürülecek

Güncelleme: 22.19

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy Rusya ile Ukrayna arasında süren müzakerelerde varılacak olası anlaşmada verilecek tavizlerin referanduma sunulması gerektiğini söyledi.

Zelenskiy Avrupa ve Ukrayna'dan bir dizi televizyon kanalına yaptığı açıklamada "Tüm müzakereci gruplara söyledim, tüm bu değişiklikler hakkında konuştuğunuzda, bunlar tarihi olabilir, hiçbir yere gitmeyeceğiz, referanduma gideceğiz" dedi.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy "Halk sözünü söyleyecek ve belirli uzlaşma formatlarına bir yanıt verecek. Ama bunların ne olacağı halihazırda bizim görüşmelerimizin ve Ukrayna ile Rusya arasındaki anlayışın bir konusu. Bu nedenle her durumda halkımla aynı fikirdeysem her şeyi yapmaya hazırım" ifadelerini kullandı.

Zelenskiy ayrıca Ukrayna'nın NATO'ya katılmayacağı ancak NATO üyesi ülkelerden "güvenlik garantileri" alacağı bir durumun "normal bir taviz" olacağını düşündüğünü belirtti.

Güncelleme: 22.00

Wall Street Journal gazetesi, ABD’nin gizlice satın aldığı Sovyet yapımı hava savunma sistemlerinin bir kısmını Ukrayna ordusuna devrettiğini yazdı.

Gazeteye konuşan ABD'li yetkililer ABD'nin onlarca yıl önce istihbarat uzmanlarının incelemesi için gizli bir program kapsamında satın aldığı Sovyet yapımı hava savunma sistemlerini Ukrayna ordusuna gönderdiğini söyledi.

Sözkonusu sistemler arasında NATO'nun SA-8 olarak kaydettiği, Sovyet yapımı 9K33 Osa kısa menzilli uçaksavar sistemlerinin de olduğu belirtildi.

Pentagon ise konuya ilişkin yorum yapmadı.

Rusya Japonya ile barış müzakerelerini durdurdu

Güncelleme: 21.19

Japonya'nın Rusya'ya yönelik yaptırım kararının ardından Rusya Japonya ile Kuril Adaları konusundaki barış müzakerelerini tek taraflı olarak durdurdu.

Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, “Ukrayna'daki durumla bağlantılı olarak Japonya'nın Rusya'ya uyguladığı tek taraflı kısıtlamaların bariz düşmanca doğası göz önüne alındığında yeni önlemler alınmaktadır. Mevcut koşullarda Rus tarafı, Japonya ile bir barış anlaşması müzakerelerine devam etme niyetinde değildir. Açıkça düşmanca tavırlar sergileyen ve ülkemizin çıkarlarına zarar vermek isteyenlerle ikili ilişkilere ilişkin temel bir belgenin imzalanmasının tartışılması imkansızdır” denildi.

Kuril Adaları’nda yaşayan Rus ve Japon vatandaşlarının serbest dolaşımı konusunda 1991 yılından bu yana uygulanan vizesiz seyahat uygulamasının da kaldırıldığı ifade edilen açıklamada “İkili işbirliğine ve Japonya'nın çıkarlarına verilen zararın tüm sorumluluğu, karşılıklı yarar sağlayan işbirliği ve iyi komşuluk geliştirmek yerine kasten Rus karşıtı bir yol seçen resmi Tokyo'ya aittir” ifadesine yer verildi.
 

Rusya: Kiev'deki boş AVM mühimmat deposuydu

Güncelleme: 21.15

Rusya Savunma Bakanlığı sözcüsü İgor Konaşenkov Kiev'de faal olmayan AVM'ye yerleştirilen Ukrayna ordusuna ait çok namlulu roketatar bataryasını ve reaktif mühimmat deposunu vurduklarını açıkladı.

Konaşenkov bugün yaptığı açıklamada Rus istihbaratının birkaç kanaldan mühimmat deposu ve roketatar bataryasının koordinatlarını teyit ettiğini söyledi.

Bir video gösteren Konaşenkov "Videoda roket ve füzelerin yeniden yüklenmesinden sonra Ukrayna'ya ait çok namlulu roketatar bataryasının Kiev yakınlarındaki alışveriş merkezine girdiğini açıkça görebilirsiniz" dedi.

21 Mart gecesi, Ukrayna’ya ait çoklu roketatar bataryası ve mühimmatlar için bir depolama üssü olan boş bir AVM'nin yüksek hassasiyetli uzun menzilli silahlarla imha edildiğini söyleyen Konaşenkov Batı medyası tarafından AVM saldırısında sivillerin hedef alındığı yönündeki haberlere atıfta bulunarak şunları söyledi:

“Batı medyasının dikkatini bir kez daha çekmek istiyoruz. Kiev'in yerleşim bölgelerinde ve Ukrayna'nın diğer şehirlerindeki sivil nesnelerin, Kiev milliyetçi rejimi tarafından, topçu ve roket sistemleri için atış mevzileri olarak kullanıldığına dair kesin kanıtlar sunduk."

Saldırının ardından Ukrayna Devlet Acil Servisi, 1 kişinin yaşamını yitirdiğini açıklamıştı. Ukrayna Başsavcılığı'ndan bugün yapılan açıklamadaysa Kiev'deki AVM'ye yönelik saldırıda çevredeki bina ve araçların zarar gördüğü ve en az 8 kişinin öldüğü kaydedildi.

Güncelleme: 20.20

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ülkesinin NATO'ya katılmayacağını çünkü NATO'nun Yugoslavya'yı bombaladığı 1999'da ölen çocukları unutmadıklarını söyledi.

Güncelleme: 18.20

AB'nin Rusya'dan çelik ürünleri ithalatın yasaklanması beklenirken Avrupa'da çelik fiyatları rekor seviyesinde yükseldi. Bloomberg’in Kallanish Commodities Ltd.'in haftalık verilerine dayandırdığı haberine göre, Kuzey Avrupa’da sıcak haddelenmiş rulo sac fiyatı Cuma günü yüzde 10 artarak ton başına 1435 Avro'ya yükseldi. İnşaat demiri fiyatları da tarihteki en yüksek seviyesine ulaştı.

Güncelleme: 17.44

Moskova'da mahkeme Meta'yı "aşırılıkçı örgüt" olarak tanımladı, Facebook ve Instagram'ı yasakladı.

Güncelleme: 17.40

Rusya Dışişleri Bakanlığı, ABD Büyükelçisi'ni çağırarak "Rusya’ya karşı girişilen düşmanca eylemlere kararlı ve sert karşılık verileceği" konusunda uyardı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, ABD’nin Rusya Büyükelçisi John Sullivan’ın kuruma çağırılarak ABD Başkanı Joe Biden’ın Rusya Devlet Başkanı Putin hakkında yaptığı kabul edilemez açıklamalar nedeniyle protesto notası sunulduğu kaydedildi. Açıklamaya göre "ABD Başkanı'nın üst düzey devlet adamına yakışmayan bu tür açıklamalarının Rus-Amerikan ilişkilerini kopmanın eşiğine getirdiği vurgulanarak, (ABD'li Büyükelçi) Rusya'ya karşı girişilen düşmanca eylemlere kararlı ve sert karşılık verileceği konusunda uyarıldı".

Güncelleme: 16.55

Reuters'ın haberine göre Ukrayna müzakere heyeti üyesi David Arakhamia Rusya heyetiyle Pazartesi günü 90 dakika süren bir video konferans görüşmesi yapıldığını, gün içinde çalışma gruplarının görüşmeye devam edeceklerini bildirdi.

Ukrayna basını Arakhamia'nın "Bugün gün boyunca çalışıyoruz" dediğini duyurdu.

Güncelleme: 16.43

Rusya Soruşturma Komitesi, Rus esirlerin hadım edilmesi çağrısı yapan Ukraynalı doktor hakkında cezai soruşturma açtıklarını duyurdu.

Güncelleme: 16.00

IELTS İngilizce dil sınavı sistemi sahipleri Rusya'da sınav için yeni kayıtları askıya aldı.

Güncelleme: 15.49

Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, ABD ve İngiltere'nin Rus petrolü almaktan vazgeçmesinin Rusya'yı çok fazla etkilemeyeceğini söyledi

Güncelleme: 13.09

Kiev'de yeniden sokağa çıkma yasağı

Kiev Belediye Başkanı Vitaliy Kliçko, başkentte 23 Mart itibarıyla yerel saatle 20.00'dan sabah 07.00'e kadar sokağa çıkma yasğaı ilan edileceğini duyurdu.

Güncelleme: 10.48

Rus ordusu, Rivne bölgesindeki yabancı paralı askerler ve Ukraynalı milliyetçiler için bir eğitim merkezine yüksek hassasiyetli seyir füzeleriyle saldırı başlattığını açıkladı.

Savunma Bakanlığı, saldırı sonucunda 80'den fazla paralı asker ve milliyetçinin öldürüldüğünü öne sürdü.

Öte yandan Rusya Savunma Bakanlığı, Rus Silahlı Kuvvetleri'nin Sladkoe yerleşiminin tam kontrolünü ele geçirdiğini ve 'Donbass taburu'ndan farklı milliyetçi gruplarının şu anda yok edildiğini bildirdi.

Güncelleme: 09.40

Ukrayna Devlet Acil Servisi, Sumı'daki tesiste amonyak salınımına bağlı sorunun ortadan kaldırıldığını duyurdu.

Güncelleme: 09.29

Donetsk Ombudsmanı: Ukrayna tazminat ödemeli

Donetsk Halk Cumhuriyet (DHC) Ombudsmanı Daria Morozova, RIA Novosti'ye verdiği demeçte, Ukrayna'nın sözde "kurtarılmış bölgeler" de dahil olmak üzere DHC vatandaşlarına verilen zararı tazmin etmekle yükümlü olduğunu söyledi.

Morozova, BM de dahil olmak üzere uluslararası örgütlerin Ukrayna'daki savaş esirlerinin haklarının ihlallerini görmezden geldiğini söyledi.

Daria Morozova, Volnovaha'nın Donetsk birliklerinin eline geçmesinin ardından yeni insan hakları ihlalleri keşfettiklerini öne sürdü. Morozova, “Kurtarılmış Talkovka köyünün başkanı, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri altında asıl meselenin 'çenenizi kapalı tutmak' olduğunu söyledi. Çünkü ağızlarını açarlarsa Mariupol havaalanına doğru yola çıktılar. Orası sistematik işkence ve cinayetin gerçekleştiği yer. Orada da toplu mezarlar var” dedi.

Güncelleme: 08.20

Sumı'daki kimyasal fabrikasından sızıntı tespit edildi

Sumı kentindeki Sumıhimprom tesisinde amonyak sızıntısı meydana geldi.

Sumı bölgesel yönetiminin başkanı Dmitri Jivitski tarafından yapılan açıklamada sızıntından ilk etapta etkilenen alanın 5 km olduğu söylendi. Yetkili, gaz tehlikeli olduğu için insanların bölgeyi terk etmeleri gerektiği konusunda uyardı.

Jivitski "Novoselitsa köyü tehdit altında” dedi.

Yerel yetkililere göre, amonyak şehre doğru ilerliyor. İnsanlara bodrum katlarına ve binaların alt katlarına sığınmaları tavsiye edildi.

Sızıntının nedeni bildirilmedi.

Rusya Ulusal Savunma Kontrol Merkezi başkanı Mihail Mizintsev Pazar günü yaptığı açıklamada, son üç gün içinde 139 yabancı vatandaş da dahil olmak üzere 59 bin 304 kişinin kuşatma altındaki şehirden Rusya'ya tahliye edildiğini söyledi.

Yetkiliye göre Kiev, kuşatma altındaki şehirdeki milliyetçileri bir "direnç örneği" olmaya teşvik etti ve onları "Mariupol şehitleri" statüsü vererek feda etti.

Rusya 130 bin sivilin kentte militanlar tarafından rehin alındığını ve canlı kalkan olarak kullanıldığını söyledi.

Mizintsev Rusya Savunma Bakanlığı'nın Ukrayna'nın Mariupol kentinden sivilleri tahliye etmek için insani operasyon için Birleşmiş Milletler, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) ve Kızıl Haç temsilcilerini yardıma çağırdığını söyledi. Mizintsev ayrıca Moskova'nın, Mariupol sakinlerinin ve şehrin altyapısının güvenliğini sağlamaya yönelik tüm insani yardım tekliflerine Kiev'den resmi bir yazılı yanıt almakta ısrar ettiğini söyledi. Mizintsev "Ukraynalı milliyetçilerin getirdiği hukuksuzluk sonucu Mariupol'da korkunç bir insani felaket var. Çaresiz ve akılsız haydutlar, Kiev'den herhangi bir yardım almanın imkansızlığını fark ederek, şehrin hâlâ kontrolleri altındaki mahallelerini terörize ediyor." dedi.

'Militanlar günde 80 ila 235 sivili öldürüyor'

Mizintsev, "Nazilerin elinde her gün 80 ila 235 masum vatandaşın öldüğü tespit edildi, bu sadece son üç gün için korkunç bir istatistik. Şehri kendi başlarına terk etmeye çalışanlar bunlar, militanlar basitçe onları vuruyor" dedi.

'Herhangi bir teslimiyetten, silah bırakmadan söz edilemez' açıklaması

Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereshchuk'sa Ukrayinska Pravda gazetesine verdiği demeçte, "Herhangi bir teslimiyetten, silah bırakmadan söz edilemez. Rus tarafını bu konuda bilgilendirdik." dedi.