Ukrayna'daki savaşın 21. günü

Rusya-Ukrayna görüşmelerinin bugün de devam etmesi beklenirken, Lavrov ve Çavuşoğlu da Moskova'da Ukrayna gündemiyle bir araya geldi.

Haber Merkezi

Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı askeri harekat 21. gününe girdi.

Ukrayna ile Rusya arasındaki müzakereler video konferans yoluyla devam ederken anlaşma taslağının hazırlandığına yönelik iddialar öne sürülüyor. Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu bugün Moskova'da Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüştü. Çavuşoğlu yarın Ukrayna'ya gidecek.

Savaşın 21. gününde öne çıkan gelişmeler gün boyu haberimizde...

Güncelleme: 23.14

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin için "O bir savaş suçlusu" ifadesini kullandı.

Güncelleme: 22.50

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ukrayna'daki son gelişmeleri görüştü.

Güncelleme: 22.19

Rus enerji şirketi Gazprom, doğalgaz ihracatının 1 Ocak-15 Mart tarihlerinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 28,5 gerilediğini bildirdi.

Güncelleme: 22.17

Rusya'nın Avrupa Konseyi üyeliğinden çekilmesinin ardından Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Rusya aleyhindeki şikayetlerin değerlendirilmesini askıya aldı.

Güncelleme: 22.00

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, NATO Karargahı'nda ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace ve Fransa Savunma Bakanı Florence Parly ile ikili görüşmeler yaptı. Görüşmelerde Ukrayna'daki gelişmeler ve ikili ilişkilerin ele alındığı açıklandı.

Mariupol'da tiyatro binasına saldırı: Binada bini aşkın sivilin olduğu iddia ediliyor

Güncelleme: 21.45

Mariupol'da bine yakın sivilin olduğu belirtilen tiyatroya saldırı düzenlendi. Belediye yetkilileri Rusya'nın binayı bombaladığını, Rusya ise Azov Taburu'nun binayı havaya uçurduğunu iddia etti.

Ukrayna'nın Mariupol kentinde içinde bine yakın sivilin bulunduğu belirtilen tiyatro binasına saldırı düzenlendi.

Mariupol Belediyesi'nden yapılan açıklamada bini aşkın kişinin sığınak olarak kullandığı binaya Rusya'nın hava saldırısı düzenlediği iddia edildi. Rusya ise binanın milliyetçi Azov Taburu militanlarınca daha önce döşenen patlayıcılarla havaya uçurulduğunu iddia etti.

Mariupol Belediyesi'nden yapılan açıklamada tiyatro binasını Rus uçaklarının bombaladığı iddia edildi. Belediye Başkanı Danışmanı Petro Andryuşçenko, tiyatronun sayı ve büyüklük bakımından şehir merkezindeki en büyük sığınak olduğunu ileri sürerek "Ön verilere göre, burada binden fazla kişi saklanıyordu. Ölü ve yaralı sayısı bilinmiyor” dedi. 

Rusya Savunma Bakanlığı ise Mariupol'daki tiyatro binasına Rus güçlerinin hava saldırısı düzenlediklerine dair iddiayı yalanladı. Bakanlığın açıklamasında "Elde edilen güvenilir verilere göre Azov milliyetçi taburu militanları patlayıcı döşedikleri tiyatro binasını havaya uçurarak yeni bir kanlı provokasyona imza attılar" denildi. Açıklamada "16 Mart öğleden sonra Rus hava güçleri Mariupol'daki kara hedeflerini vurmakla ilgili hiçbir görev icra etmedi" ifadesine yer verildi.

Açıklamada "Rus ordusunun Mariupol'deki mültecilerden Azov Taburu'nun tiyatro binasında sivilleri tutuyor olabileceği ve binanın üst katlarını atış noktaları olarak kullandığı bilgisini edindiği" kaydedildi.

Erdoğan Zelenskiy ile görüştü

Güncelleme: 21.35

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. 

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre görüşmede, Ukrayna-Rusya savaşındaki son gelişmeler ele alındı. Erdoğan görüşmede, "Rusya ve Ukrayna arasında barışın tesisi için diplomasi kulvarında yoğun bir gayret gösterdiklerini" belirterek, "süratle kalıcı ateşkes sağlanmasını amaçladıklarını, savaşın devamının kimseye faydası olmadığını" ifade etti. 

Erdoğan, "Zelenskiy ile Putin’i bir araya getirmeye yönelik gayretlerini sürdüreceğini" dile getirdi. 

"Gerek Ukrayna topraklarındaki gerek komşu ülkelerdeki Ukraynalılara insani yardım ulaştırmaya devam ettiklerini" belirten Erdoğan, "insani koridorların etkin şekilde işletilmesinin önemine" işaret etti.

Biden Ukrayna'ya 800 milyon dolarlık silah yardımını duyurdu

Güncelleme 20.42

ABD Başkanı Joe Biden Ukrayna'ya "daha uzun menzilli" hava savunma silahları göndereceklerini açıkladı.

RT'nin haberine göre Biden ayrıca 800 milyon dolarlık yeni ek ABD silah yardımını "eşsiz" diye niteledi

Uluslararası Adalet Divanı: Rusya, Ukrayna’ya yönelik işgalini derhal sonlandırmalı

Güncelleme: 19.28

Uluslararası Adalet Divanı, “Rusya, Ukrayna’ya yönelik işgalini derhal sonlandırmalı” açıklamasında bulundu. Divanın açıklamasında Rusya'nın askeri müdahalesinden önce Ukrayna'nın Donbass'ta Rusça konuşan nüfusa yönelik eylemlerinin soykırım niteliği taşıdığına dair bir kanıt bulunmadığı kaydedildi. 

Güncelleme: 19.50

CNN'in ABD'li bir üst düzey yetkiliye dayandırdığı haberine göre ABD ve NATO Ukrayna'ya şimdi NATO üyesi olan eski Sovyet ülkelerinden Sovyet dönemi hava savunma sistemleri gönderiyor.

Kremlin'den anlaşma hazırlığı haberine ilk yorum

Güncelleme: 19.17

İngiliz Financial Times gazetesi Ukrayna ile Rusya'nın bir ateşkes ve birliklerin çekilmesini de kapsayan bir plan hazırlığında olduğunu haberleştirdi. RT'nin haberine göre Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov haberi ne yalanladı ne doğruladı. Peskov Financial Times'in haberine ilişkin kesin bir açıklama yapmak için henüz çok erken olduğunu söyledi. Sözkonusu habere göre anlaşma Kiev'in tarafsızlığını ve Ukrayna Silahlı Güçleri'nin azaltılmasını kapsıyor.

Güncelleme 19.17

Ukrayna Devlet Başkanlığı Müsteşarı ve Ukrayna heyeti Mihail Podolyak, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Ukraynalı mevkidaşı Vladimir Zelenskiy arasındaki olası görüşme için belgelerin hazırlanmakta olduğunu söyledi.

Amerikan PBS televizyonuna demeç veren Podolyak, "Bu savaşı sona erdirmenin tek yolu, iki devlet başkanı arasında doğrudan görüşmelerden geçiyor. Bu barış görüşmeleri yardımıyla üzerinde çalıştığımız şey de bu. Devlet başkanların daha sonra müzakere edip imzalayabilecekleri belgeler üzerinde çalışıyoruz. Açıkçası, bu yakında olabilir" ifadelerini kullandı.

Güncelleme: 18.35

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türkiye'ye resmi ziyarette bulunan Polonya Cumhurbaşkanı Duda ortak basın toplantısında konuştu. Erdoğan "Görüşmemizde ikili ilişkiler dışında Rusya ve Ukrayna'yı ele aldık. Ayın 24'ünde NATO liderler zirvesi olacak. Burada da kaldığımız yerden görüşmeleri devam ettirme fırsatı bulabiliriz. İki NATO müttefiki olarak neler yapılabilir? Bunlar tekrar değerlendireceğiz" dedi. Duda ise "Bugünkü en önemli konu Ukrayna'daki mevcut durumdu. Sayın Erdoğan'a çok teşekkür ettim, barış için ne kadar çok uğraştığını biliyorum" ifadesini kullandı.

Güncelleme: 18.29

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, NATO Savunma Bakanları Olağanüstü Toplantısının ardından düzenlediği basın toplantısında, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in "savaşı durdurması gerektiğini" söyledi.

"Tamamen yeni bir güvenlik gerçekliğiyle karşı karşıyayız" diyen Stoltenberg Gürcistan'ın da toplantıya katıldığını söyledi ve "Ukrayna'dan almamız gereken ders bu ülkelere şimdi destek vermek zorunda olduğumuz, bir askeri müdahaleden önce" dedi.

Stoltenberg Haziran ayındaki NATO Liderler toplantısında ittifakın doğu kanadındaki askeri varlığını artırması konusunda yeni kararlar alınacağını söyledi. 

Stoltenberg Rusya'nın "nükleer retoriği' kullanarak NATO müttefiklerini tehdit ettiğini savundu.

Stoltenberg Rusya Devlet Başkanı Putin'in Ukrayna'nın "birliğini" hafife aldığını aynı zamanda "NATO'yu da hafife aldığını" savundu. NATO Genel Sekreteri "Putin'in amacı NATO'yu bölmekti ama NATO'nun birleşmesiyle karşı karşıya kaldı" dedi.

Stoltenberg gelecek hafta NATO ülkeleri liderlerinin olağanüstü bir toplantı yapacaklarını söyledi.

Güncelleme: 17.29

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Rusya Federasyonu'nun bugünden itibaren Avrupa Konseyi üyeliğinin sona ermesine karar verdi. Strazburg'da Avrupa Konseyi önündeki Rusya Federasyonu bayrağı indirildi.

Güncelleme: 16.58

Ukrayna ile Rusya arasındaki görüşmelerden olumlu sinyaller gelirken, Moskova-Washington hattında da temas kurulduğu açıklandı. TASS ajansı, Rusya Güvenlik Konseyi Sekreteri Nikolay Patruşev ile ABD Ulusal Güvenlik Danışması Jake Sullivan arasında bir telefon görüşmesi yapıldığını duyurdu.

Zelenskiy ABD Kongresi'ne konuştu, Biden'a 'dünyanın lideri olmanızı dilerim' dedi

Güncelleme: 16.46

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenkiy ABD Kongresi'ne video konferans yoluyla bağlanarak bir konuşma yaptı.

Ülkesinin "pes etmediğini" söyleyen Zelenskiy, Rusya'nın ülkesine askeri müdahalesinin sadece Ukrayna'yla ilgili olmadığını, bunun "demokrasi ve özgürlük" ile ilgili olduğunu öne sürdü. ABD Başkanı Joe Biden'a ve ABD yönetimine Kiev'e desteğinden dolayı "müteşekkir" olduğunu ifade eden Zelenskiy ancak "daha fazlasının yapılması gerektiğini" savundu.

ABD Kongresi'nden Ukrayna'ya daha fazla silah ve Rusya'ya daha fazla yaptırım talep eden Zelenskiy "Eğer NATO'nun Ukrayna üzerinde uçuşa yasak bölge ilan etmesini talep etmek çok fazlaysa, o zaman Ukrayna'nın batıdan daha fazla geniş kapsamlı hava savunma sistemlerine ihtiyacı var" dedi.

Zelenskiy konuşmasına ara vererek ABD Kongresi'ne Ukrayna'daki bombardımandan bir video izletti.

Videonun ardından İngilizce olarak konuşmasına devam eden Zelenskiy doğrudan Biden'a seslenerek "Siz ulusun liderisiniz. Dünyanın lideri olmanızı dilerim. Dünyanın lideri olmak barışın lideri olmak demektir" ifadesini kullandı.

Güncelleme: 15.50

Çavuşoğlu 'Tansiyonun düşürülmesi ve diplomasiye alan açılması konusunda üzerimize düşeni yaptık' dedi. Çavuşoğlu, Bugüne kadar ikili ilişkilerimizin yanında bir sürü zor dosyada Rusya ile çalıştık. Bugün bu çalışmalarımız çerçevesinde bir masa etrafındayız. İkili ilişkilerimizin kapsamı çok geniş. Güveniniz için teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.

'Ankara pragmatik bir çizgi izliyor'

Lavrov ise "Ankara pragmatik bir çizgi izliyor. Yaklaşımı son derece dengeli. ABD sömürgeleri tarafından Rusya'ya karşı uygulanan tek taraflı yaptırımlara katılmadı" ifadesini kullandı.

Güncelleme: 14.30

Kremlin Sözcüsü Peskov, Ukrayna’ya Avusturya ya da İsveç gibi kendi ordusu olan, ancak askeri güçlerden arındırılmış ülke statüsünün verilmesinin bir uzlaşı olarak görülebileceğini kaydetti.

Güncelleme: 13.50

Çavuşoğlu ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un Moskova'daki görüşmesi başladı. Çavuşoğlu görüşme öncesi, "Türkiye başından beri dengeli ve objektif bir tutum sergiledi. Her iki tarafla da ilişkileri iyi olan bir ülke olarak dürüst arabuluculuk ve kolaylaştırıcı rolümüzü tüm zorluklara rağmen sürdürdük. Türkiye, Montrö Sözleşmesinin gereklerini yerine getirmeye devam edecek" dedi. Lavrov, "Türkiye'nin Ukrayna konusundaki dengeli tutumu çok önemli" ifadelerini kullandı.

Güncelleme: 13.34

Estonya Savunma Bakanı, 'Estonya parlamentosu Ukrayna'da uçuşa yasak bölge uygulaması için destek arıyor' dedi.

Güncelleme: 13.18

NATO Savunma Bakanları, Belçika’nın başkenti Brüksel’de Rusya’nın Ukrayna'ya askeri harekatı sonrası gelişmeleri ele almak için toplanıyor. Türkiye’yi Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın temsil ettiği olağanüstü NATO Savunma Bakanları Toplantısı sonrasında, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in yerel saat ile 16.00’da (TSİ 18.00) basın toplantısı gerçekleştirmesi bekleniyor.

Güncelleme: 13.12

ABD'nin Rusya'yla işbirliği yaptıkları için Türkiye, Çin, Hindistan, Mısır ve diğer ülkelere baskı yapmaya çalıştığını söyleyen Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, "Daha da şaşırtıcı olan, bu tür şantajların Çin, Hindistan, Mısır gibi eski uygarlıklara karşı yapılıyor olması. Türklerden neler talep ettiklerini hatırlıyor musunuz?" diye konuştu.

Güncelleme: 13.04

Ukrayna İçişleri Bakanı Danışmanı, 46 yaşındaki Rus Tümgeneral Oleg Mityaev'in Mariupol'de öldürüldüğünü iddia etti.

Güncelleme: 12.50

Neo-Nazi Azov Taburu'nun kurucularından Nikolay Kravçenko Mariupol'de öldürüldü.

Güncelleme: 12.30

Ukrayna ile müzakereleri gerçekleştiren Rusya delegasyonunun başındaki Medinskiy, görüşmelerin güç ve yavaş ilerlediğini söyledi, ancak Rusya’nın bir an önce barış sağlanmasını istediğini belirtti.

Güncelleme: 12.15

Ukrayna Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, savaşın başlamasından bu yana 13 bin 800 Rus askerinin öldürüldüğü iddia edildi.

Güncelleme: 11.58

Rusya Dışişleri Lavrov Moskova'nın Türkiye ve İsrail'in Ukrayna'yla müzakerelerde arabuluculuk yapma tekliflerine olumlu baktığını kaydetti.

'Ukrayna'ya silah tedarik etmeyi sürdüreceğiz'

Güncelleme: 11.30

NATO savunma bakanları toplantısı öncesi açıklama yapan Hollanda Savunma Bakanı, Ukrayna'ya silah tedarik etmeyi sürdüreceklerini söyledi.

Güncelleme: 11.00

İngiltere Spor Bakanı Nigel Huddleston, Rus tenisçi Daniil Medvedev'in Putin'i desteklemediğine dair 'güvence' vermediği taktirde Wimbledon'dan men edilebileceği bildirildi.

Güncelleme: 10.55

Rusya, savaşın başlangıcından bu yana toplam 111 Ukrayna uçağı, 68 helikopter, 160 drone, 159 uçaksavar füze sistemi, 1.353 tank ve diğer zırhlı aracın vurulduğunu açıkladı.

Güncelleme: 10.40

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Dördüncü Avrupa Dairesi Direktörü Pilipson, Rusya’nın Türkiye ile enerji alanındaki işbirliğini artırmakla ilgilendiğini söyledi.

Güncelleme: 09.56

Japonya ve ABD birlikleri, Japon adalarına yönelik bir işgal girişimi senaryosu altında hava indirme ve muharebe ortak askeri tatbikatı düzenledi.

Güncelleme: 09.45

İsrail'deki Ukrayna Büyükelçiliği'nin internet sitesinde, İsrail'in en fazla beş bin Ukraynalıyı sadece özel izinle kabul edebileceği bilgisi yer aldı.

Güncelleme: 09.42

Japonya, Dünya Ticaret Örgütü'nün Rusya'ya verdiği 'en çok kayrılan ülke' statüsünü tanımayacak

Güncelleme: 09.38

Ukrayna Başbakanı Denis Şmihal, Polonya, Çek Cumhuriyeti ve Slovenya başbakanlarıyla Kiev'de yapılan görüşmede, Rusya karşıtı yaptırımlar ve insani desteğin ele alındığını söyledi. 

Güncelleme: 09.32

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, aralarında Gazprombank, Sberbank, Tinkoff Bank, Alfa-Bank’ın da bulunduğu toplam 31 Rus bankasının uzun vadeli kredi notunu B’den CC’ye düşürdü.

3 başbakan Kiev'e gitti

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Ukrayna ve Rusya heyetleri arasındaki görüşmelerin zor ama önemli olduğunu; devam etmesi gerektiğini ve tarafların pozisyonlarının şimdi daha gerçekçi göründüğünü, ancak daha fazla zamana ihtiyaç olduğunu söyledi.

Zelenskiy Ukrayna’nın başkenti Kiev’de Çekya Başbakanı Petr Fiala, Slovenya Başbakanı Janez Jansa, Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki ve Polonya Başbakan Yardımcısı Jaroslaw Kaczynski ile bir araya geldi.

Polonya, Slovenya ve Çekya Başbakanları, Rusya-Ukrayna arasında 24 Şubat’tan bu yana devam eden saldırılardan bu yana Ukrayna’yı ziyaret eden ilk başbakanlar oldu. Polonya Başbakan Yardımcısı, Ukrayna’ya NATO barış gücü gönderme önerisinde bulundu. Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki de, Avrupa Birliği'nin Ukrayna'ya bir an önce aday ülke statüsü vermesi gerektiğini söyledi.

Sosyal medya hesabından yaptığı paylaşım ile bu ziyarete duyduğu memnuniyeti ifade eden Zelenskiy, "Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, Başbakan Yardımcısı Jaroslav Kaczynski, Çek Başbakanı Petr Fiala ve Slovenya Başbakanı Janez Jansa. Ukrayna için böyle zor bir zamanda gerçekleştirdiğiniz bu ziyaret, desteğinizin güçlü bir ispatıdır. Biz buna çok kıymet veriyoruz" dedi. 

'Askeri operasyon hedeflerine ulaştığında duracak'

Rusya'nın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Vasily Nebenzya'ysa, Rusya-Ukrayna savaşı ve BM’deki durum ile ilgili basın toplantısı gerçekleştirdi. Nebenzya, Rusya askerlerinin Ukrayna’dan ne zaman çekileceği ile ilgili soruyu yanıtlayarak, “Özel askeri operasyon hedeflerine ulaşıldığında duracaktır” dedi.

Nebenzya, Ukrayna ile ateşkesin ne zaman ilan edileceği sorusuna ise , “Rusya'nın öne sürdüğü koşullar yerine getirildiğinde ateşkes yürürlüğe girecektir. Bu koşullar, Ukrayna'nın askerden arındırılması, Ukrayna'nın silahsızlaştırılması ve Ukrayna’nın NATO'ya katılmayı reddetmesidir” cevabını verdi.