Ukrayna savaşında 8. gün: İnsani koridor açılması konusunda anlaşıldı

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri harekatının 8. gününde müzakerelerde insani koridor açılması ve geçici ateşkes yönünde anlaşıldı.

Haber Merkezi

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik başlattığı askeri harekatta 8. güne girildi.

Çatışmalar yer yer sürerken, bugün ikinci defa müzakere görüşmeleri düzenlendi.

Güncelleme: 20.42

Yapılan müzakereler sonucunda sivillerin tahliyesi için insani koridor açılması konusunda iki tarafın anlaştığı açıklandı.

Belarus'ta yapılan ikinci tur müzakerelerde, Moskova ve Kiev, sivilleri Ukrayna'daki muharebe bölgelerinden tahliye edecek yollar oluşturacak mekanizmalar üzerinde anlaştılar. Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Yardımcısı Mihail Podolyak, “Taraflar, geçici ateşkes ile ortak insani koridorların kurulması konusunda anlaşmaya vardı. Rusya ve Ukrayna yakında bu koridorları organize etmek için iletişim ve işbirliği kanalları oluşturacak" dedi.

Rus heyetinin başkanı Vladimir Medinski, iki tarafın sivillerin hayatlarını kurtarmaya yönelik "ana sorunu" çözdüğünü belirterek, gelişmeyi doğruladı. Medinski, askeri ve insani meseleler ve gelecekteki siyasi uzlaşma gibi diğer önemli meselelerde de ortak bir zemin bulduklarını da sözlerine ekledi.

Öte yandan Ukrayna tarafı, müzakerelerden beklediği sonuçları elde edemediğini söyledi. Görüşmelerin bir sonraki turunun yakın gelecekte yapılması bekleniyor. Bir sonraki oturumun zamanı ve yerş konusunda ayrıntı verilmedi.

Güncelleme 17.54

Ukrayna ile Rusya heyetleri arasındaki müzakerelerin ikinci turu başladı.

Güncelleme 16.25

Ukrayna heyetinin müzakereler için Belarus'un Polonya sınırındaki Belovejskaya Puşa'ya vardığı belirtildi. Haberi TASS haber ajansı geçti. Daha önce müzakerelerin yerinin değiştirildiği ileri sürülmüştü.

Güncelleme 16.25

Kremlin'den yapılan açıklamaya göre Putin, Macron'a Kiev ile müzakerelerde Moskova'nın şartlarını açıkladı. Putin bu şartlara ilişkin "Her şeyden önce Ukrayna'nın militarizasyondan arındırılması ve topraklarından Rusya'ya asla bir tehdit oluşturmaması için Ukrayna'nın nötr statüsünün sağlanması" dedi. 

Putin Macron'a Ukrayna'daki yabancı ülke vatandaşlarının güvenli tahliyesinin sağlanması için ortak çabalara katılma çağrısı yaptı. 

Güncelleme: 15.55

Ukrayna, Rus heyetiyle müzakere görüşmelerinde 'insani koridorlar' konusunda anlaşmak istediğini söyledi.

Güncelleme: 15.52

Kiev Belediye Başkanı Vitaliy Klychko "Kiev'de durum zor ama şehir kontrolümüz altında” dedi.

Güncelleme 15.45

Çekya'da olağanüstü hal ilan edildi. Bugünden itibaren geçerli olacak olağanüstü hal kararına ilişkin açıklama yapan Çekya Başbakanı Petr Fiala, “Mülteci akınıyla baş edebilmek için bu kararı aldık. Bu durum Çekya vatandaşlarını etkilemeyecek” ifadelerini kullandı. Çekya’da olağanüstü hal 30 gün geçerli olacak. Ancak gerekmesi durumunda olağanüstü hal hükümet tarafından uzatılabilecek. 

Güncelleme 15.09

Kremlin Sözcüsü Peskov, Putin'in bugün Güvenlik Konseyi'ni toplayacağını duyurdu. Peskov ayrıca Rusya'da sıkıyönetim ilan edileceği ve askerlik yaşındaki erkeklere seyahat yasağı getirileceği yönündeki haberleri yalanladı.

Güncelleme: 15.04

Ukrayna heyeti müzakereler için yola çıktı. Görüşmelerin iki saat içinde başlayabileceği belirtiliyor.

Güncelleme 15.00

Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile Rusya Devlet Başkanı Putin telefon görüşmesi yaptı. Fransa görüşmenin 90 dakika sürdüğünü duyurdu.

Güncelleme 14.27

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell Ukrayna'da ateşkes çağrısı yaptı.

Güncelleme 14.11

IKEA, Rusya ve Belarus'taki faaliyetlerin sonlandırıldığını duyurdu.

Güncelleme 13.55

Fransız gümrük yetkilileri, bir Rus kargo gemisini daha alıkoydu.

Fransa'nın Britanny bölgesinde bulunan Lorient limanında gümrük yetkilileri, Rusya'ya yönelik yaptırımlar nedeniyle gerçekleştirdikleri kontroller sırasında bir Rus kargo gemisini daha alıkoydu.

Güncelleme 13.33

Letonya Ukrayna'ya 90 insansız hava aracı (İHA) gönderdiğini açıkladı. Letonya ordusundan yapılan açıklamada İHA'ların yerel şirketler tarafından bağışlandığı ve şimdiden Kiev'e teslim edildiği belirtildi.

Güncelleme 13.29

Roscosmos Başkanı Rogozin: Rusya, ABD'ye roket motorlarının teslimatını durduracak.

Güncelleme 12.46

Müzakarelerin ikinci turu için saat açıklandı

Rusya Heyeti Başkanı Vladimir Medinskiy, Rusya-Ukrayna müzakerelerinin ikinci turunun bugün saat 15.00'te başlayacağını, Ukrayna heyetini beklediklerini söyledi.

Güncelleme 12.46

ABD’nin Ukrayna’ya 200’ü bu hafta içinde olmak üzere, yüzlerce Stinger hava savunma füzesi sağladığı bildirildi. ABD medyasına konuşan ve isimlerinin açıklanmasını istemeyen bazı kongre kaynakları, ABD yönetiminin Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’ne yüzlerce Stinger hava savunma füzesi sağladığını, sadece 200 adet Stinger füzesinin bu hafta içinde teslim edildiğini belirtti.

Güncelleme 12.34

Lavrov: Rusya'ya karşı savaş planları yapıldığından eminim

Rusya ile Ukrayna temsilcilerinin bir araya geleceği ikinci tur görüşmelerin bugün gerçekleşeceğini söyleyen Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov "Rusya eşitlik temelinde diyalog için hazır ve tarafların çıkarlarını hesaba katıyor" dedi. Lavrov Rusya'nın müzakerelerdeki şartlarının "minimal" olduğunu söyledi ve bir çözüme ulaşılacağına inandığını dile getirdi. Lavrov ayrıca Batı'nın Rusya'ya karşı savaş planları yaptığından emin olduğunu dile getirdi.

Güncelleme 12.33

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy, 16 bin yabancı paralı askerin Ukrayna için savaşacağını iddia etti. 

Güncelleme 12.30

Uluslararası Paralimpik Komitesi (IPC) Rus ve Belaruslu sporcuların Pekin 2022 Paralimpik Kış Oyunları'na katılımını men etti. Yarın başlayıp 13 Mart'a dek sürecek olan oyunlardan bir gün önce kararını duyuran komite, dün açıkladığı önceki kararında Rus ve Belaruslu atletlerin "nötr statü"de oyunlara katılabileceklerini bildirmişti. Ancak bu karar değiştirildi.

Güncelleme 12.00

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Vang Vıngın, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik harekatı öncesinde Pekin ile Moskova arasında koordinasyon yürütüldüğü yönündeki haberleri yalanladı.

Güncelleme 11.31

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, Ukrayna tarafı ile gerçekleştirdikleri barış görüşmelerinin ‘gelecek vaat ettiğini’, müzakerelerin bir yere varabileceğine inandıklarını kaydetti. 

Güncelleme 11.30

Ukrayna Kiev yakınlarında bir Rus savaş uçağını düşürdüğünü duyurdu. Ukrayna Genelkurmay Başkanı Valeriy Zalujnıy Facebook hesabından yaptığı açıklamada Rusya'ya ait bir Su-30 savaş uçağının Ukrayna güçlerince Kiev yakınlarındaki Irpin'de düşürüldüğünü ileri sürdü.

Güncelleme: 11.15

Rusya Savunma Bakanlığı'ndan bugün yapılan açıklamada Ukrayna'daki askeri harekat sırasında toplam 1612 hedefin vurulduğu belirtildi. Bakanlık Rusya güçlerinin Harkov bölgesindeki Balakleya'yı ele geçirdiğini duyurdu.

Güncelleme: 11.03

Güncelleme: 10.46

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna’da özel askeri operasyon başlatılmasından beri Ukrayna ordusuna ait 62 komuta ve irtibat noktası, 39 hava savunma sistemi, kara konuşlu 49 uçak, havalanmış durumdaki 13 uçak, 606 tank, 67 roketatar sistemi, 227 havan topu, 53 insansız hava aracının imha edildiğini de kaydetti.

Güncelleme: 10.39

Çin Dışişleri: BM Daimi Temsilciliği'nde görev yapan Rus diplomatların sınır dışı edilmesi konusunda endişeliyiz.

Güncelleme: 10.23

Rus güçleri Harkov bölgesindeki Balakleya kentini ele geçirdi.

Güncelleme: 10.19

Almanya Ekonomi Bakanlığı, Ukrayna'ya 2 bin 700 uçaksavar füze tedarikini onayladı.

Güncelleme: 10.17

Fransa'dan Rusya'daki vatandaşlarına 'Ülkeyi terk edin' çağrısı
 

Rusya askeri araçlardaki 'Z' ve 'V' harflerinin anlamını açıkladı

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'ya yönelik askeri harekatta kullanılan askeri ekipmanların üzerindeki işaretlerin ne anlama geldiğini açıkladı.

Sputnik'te yer alan habere göre, o işaretlerin anlamı şöyle: 

Z: Zafer
V: Görev tamamlanacak

Biden: Putin yanıldı

ABD Başkanı Joe Biden sosyal medya hesabı üzerinden açıklamada bulundu.

Biden, “Putin, Batı'nın ve NATO'nun yanıt vermeyeceğini ve bizi bölebileceğini düşündü” derken, "O yanıldı. Avrupalı müttefiklerimizi birleştirmek için sayısız saat harcadım. Rusya'nın yalanlarına gerçekle karşılık verdik. Şimdi, özgür dünya onu sorumlu tutuyor" ifadesini kullandı.

Savaşın ardından Ukrayna'yı terk edenlerin sayısı açıklandı

BM Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, Ukrayna'daki savaş nedeniyle ülkeden ayrılanların sayısının 1 milyona ulaştığını söyledi.

Ukrayna'yı terk edenlerin büyük çoğunluğu Polonya'ya giderken, sınırda ırkçılık iddiaları gündeme gelmeye devam ediyor.

Ukrayna'dan Kiev'de dün akşam yaşanan patlamaya ilişkin açıklama

Ukrayna, başkent Kiev’deki tren istasyonu yakınlarında dün akşam duyulan büyük patlamanın, hava savunma sistemleri tarafından düşürülen bir Rus seyir füzesinden kaynaklandığını duyurdu.

BBC Türkçe'de yer alan habere göre, İçişleri Bakanlığı Danışmanı Anton Heraşçenko, füzenin enkazının ısıtma amacıyla kullanılan bir boru hattının üzerine düştüğünü söyledi.

Facebook hesabından bir paylaşım yapan Heraşçenko, “Füze hedefine ulaşsa çok daha büyük bir yıkım yaşanacaktı” dedi.

Patlama sonucu ölen veya yaralanan olup olmadığı bilinmiyor.

Sınırda ırkçılık: Ukraynalılar geçiyor, peki ya diğerleri?

Ukrayna'daki savaştan kaçmaya çalışan yabancı öğrenciler sınırda ırkçılık ve ayrımcılık olduğunu dile getiriyor.

Ukrayna'dan kaçarken şiddetli ırkçılık iddiasında bulunan yabancı öğrenciler, sınırı geçmeye çalışırken şiddete ve kötü muameleye maruz kaldıklarını belirtiyor.

Nijeryalı bir öğrenci CNN'e yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Ukraynalılara her noktada Afrikalılara göre öncelik verildi. Neden diye sormaya gerek yok. Nedenini biliyoruz.”

İddialar arasında dayak ve Ukraynalılara ulaşım sağlanırken, yabancıların kontrol noktaları arasında çok uzun mesafeler yürümek zorunda kalması da yer aldı.

Polonya'nın Ukrayna'daki savaş nedeniyle ülkeye giriş yapmak isteyen Nijeryalı öğrencileri kabul etmediğine ilişkin çok sayıda haber basına yansımıştı.