Güncelleniyor | Ukrayna savaşında 7. gün

Rusya'nın Ukrayna'ya dönük askeri harekatında 7. güne girildi. Tüm gelişmeleri bu haberimizden takip edebilirsiniz.

Haber Merkezi

Güncelleme 23.36

Blinken: Rusya diplomasiyi izlerse, aynısını yapmaya hazırız

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ülkesinin Rusya ile diplomasi yolunu açık tuttuğunu ancak askeri olarak gerilim düşmeden diplomasiye dönmenin mümkün olmayacağını söyledi.

Blinken yaptığı açıklamada "Eğer Rusya geri çekilir ve diplomasi yolunu izlerse aynı şeyi yapmaya hazırız" dedi.

Güncelleme 23.22

ABD, Rusya ve Belarus'a karşı yeni kısıtlamalar getiriyor

Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamada, "ABD'nin müttefikleri ve ortaklarıyla koordineli olarak" Rusya ve Belarus'a karşı yeni kısıtlamalar getirdiği belirtildi. Belarus'a getirilen yaptırımlar teknolojik mal ithalatını durdurması için kapsamlı kısıtlamaları içeriyor.

Beyaz Saray'ın açıklamasına göre yaptırımlar 22 Rus savunma kuruluşunu da kapsayacak. Beyaz Saray, "Rusya ordusu için savaş uçakları, piyade savaş araçları, elektronik savaş sistemleri, füzeler ve insansız hava araçları üreten firmalar da dahil olmak üzere toplam 22 Rus savunma kuruluşu belirlenecek" açıklamasında bulundu.

Güncelleme: 23.00

Kiev'in tren istasyonu yakınında büyük bir patlama meydana geldi.

Ukrayna İçişleri Bakanlığı, kentin merkezi ısıtma sisteminin hedef alındığını duyurdu.

Ukrayna İçişleri Bakanı Anton Geraşçenko "Kiev'i dondurmak istiyorlar. Tren istasyonu yakınındaki büyük bir ısıtma ana hattı saldırıyla tahrip edildi" dedi.

Güncelleme: 22.30

Rusya ile Ukrayna arasında yarın sabah yapılması beklenen müzakerelerin ikinci turunda ateşkesin de masada olacağı belirtildi. Rusya heyetine başkanlık eden Vladimir Medinskiy müzakerelerin ikinci turunda ateşkesin gündeme geleceğini söyledi.

Güncelleme: 22.18

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov El Cezire'ye verdiği mülakatta Ukraynalı temsilcilerin ikinci tur müzakereleri erteleme sebebine ilişkin "Sanırım ABD buna izin vermiyor" dedi.

Lavrov "Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, güvenlik garantilerini almak istediğini belirtti. Bence bu olumlu bir adım. Müzakerecilerimiz ikinci turda Ukraynalı temsilcilerle bu garantileri konuşmaya hazır. Ancak Ukraynalı temsilciler ilk görüşmede olduğu gibi ikinci turu da erteliyor. Sanırım ABD’liler buna izin vermiyor. Bu nedenle Ukrayna’nın bağımsız olduğuna kimsenin inandığı yok" ifadelerini kullandı.

Güncelleme: 21.00

Rusya ile Ukrayna heyetleri arasında Pazartesi günü başlayan müzakerelerde bu akşam yapılması beklenen ikinci tur Perşembe gününe ertelendi.

Güncelleme: 20.35

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, Rusya'nın Ukrayna'daki askeri operasyonunu durdurmasını talep eden kararı kabul etti.

Karar, 193 üyeli BM Genel Kurulu'nda oy çokluğu ile kabul edildi.

Güncelleme: 20.01

Rusya ilk defa kayıp sayısını açıkladı

Rusya Savunma Bakanlığı Ukrayna'daki savaş sırasında 498 askerinin öldüğünü, bin 597 askerininse yaralandığını açıkladı.

Rusya Savunma Bakanlığı'nın açıklaması, Ukrayna'da düzenlenen saldırı sonucu ortaya çıkan ilk resmi askeri kayıp verisi oldu.

Güncelleme: 19.22

Rusya-Ukrayna müzakerelerinin ikinci turu Belovejskaya Puşa Sarayı'nda yapılacak.

Güncelleme: 19.01

İngiltere'den Rusya'ya 'savaş suçu' suçlaması

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Avam Kamarası’nda yaptığı konuşmada, Rusya’nın Ukrayna’daki eylemlerini "savaş suçu" olarak nitelendirdi.

Johnson "Masum sivillerin üzerine atmakta oldukları mühimmat kullanımında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin rejiminden gördüklerimiz, benim görüşüme göre bu tam olarak bir savaş suçu olarak nitelendiriliyor" dedi.

Güncelleme: 18.25

Macaristan Ukrayna'ya silah ve asker göndermeme kararı aldı.

Macaristan hükümeti Rusya'nın Ukrayna'ya müdahalesi nedeniyle Avrupa Birliği'nin uyguladığı yaptırımları kabul etmişti. Macaristan Dışişleri Bakanı dün yaptığı açıklamada ağır silahların ülke toprakları üzerinden Ukrayna'ya sevkıyatına izin vermeyeceklerini belirtmişti.

Güncelleme: 17.14

Rusya Uzay Ajansı: Uyduların devre dışı bırakılması savaş nedeni

Rusya'nın devlet haber ajansı Roscosmos'un Başkanı Dmitriy Rogozin siber saldırılar sonrası uyduların devre dışı bırakılmasının 'casus belli' (savaş nedeni) olduğunu söyledi.

Güncelleme: 17.38

Belarus haber ajansı, Rusya heyetinin Ukrayna heyetiyle müzakerelerin yapılacağı yere doğru yola çıktığını duyurdu.

Güncelleme: 16.02

Rusya'nın Harkov kentinin merkezini yeniden füzelerle vurdu. Ukrayna Acil Durum Servisi'nin açıklamasına göre saldırıda kent konseyi binası, Emek Sarayı ve yüksek binalar zarar gördü.

Güncelleme: 14.35

Müzakere tarihi belli oldu. Ukrayna ile Rusya arasındaki görüşmelerin ikinci turu 2 Mart akşamı gerçekleşecek. Açıklama Ukrayna Cumhurbaşkanı'nın ofisi tarafından yapıldı.

Güncelleme: 14.20

Rusya'ya karşı Bayraktar SİHA'larını ve ABD füzelerini kullanan Ukrayna, iki başlıkta da yeni desteğe ihtiyacı olduğunu açıklamıştı.

Ukrayna Savunma Bakanlığı, "Bayraktar TB2'nin yeni partisi Ukrayna'ya geldi" açıklamasında bulundu.

Güncelleme: 14.10

Rusya cephesi ikinci görüşmeye hazır olduklarını ancak ABD'nin Ukrayna'yı masadan uzak tutmaya çalıştığını açıklamıştı.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, konuya ilişkin açıklamasında, "Kiev, Rusya ile ikinci tur müzakerelere hazır, ancak ültimatomları kabul etmeye hazır değil" ifadesini kullandı.

Güncelleme: 12.50

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, nükleer silah tartışmasına ilişkin açıklamada bulundu.

Lavrov, "Rusya, Ukrayna'nın nükleer silah edinmesine izin vermeyecek" dedi. Bakan Lavrov, "üçüncü dünya savaşı nükleer ve yıkıcı olacaktır" ifadesini kullandı.

Güncelleme: 11.33

Rusya ile Ukrayna arasındaki müzakerelerin iptal edildiği iddiaları sonrası ilk açıklama geldi.

Müzakerelere yakın bir kaynak tarafından TASS'a yapılan açıklamada "Müzakereler iptal edilmedi, zaman değişti, yakında resmi bilgi gelecek" denildi.

TASS'a göre, görüşme yine Belarus'ta yapılacak.

Güncelleme: 10.55

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Rus güçlerinin Ukrayna’nın askeri altyapısına ait 1,502 unsuru vurup devre dışı bıraktığını, bunların içinde 51 komuta yeri ve irtibat noktası, 38 savunma sistemi ve 51 radar istasyonu olduğunu söyledi. Konaşenkov, "Şimdiye dek Ukrayna tarafının karada konuşlu 47 uçağı, havalanmış olan 11 uçağı, 472 tankı, 62 roketatar silahı, 206 havan topu, 46 insansız hava aracı imha edildi" dedi.

Güncelleme: 10.53

Zelenskiy, AB'den üyelik için destek istereken, "Tarafsız kalmak için zaman yok" dedi.

Zelenskiy, "Rusya, Ukrayna'da bombalar, hava saldırıları ve füzelerle galip çıkamayacak" ifadesini kullandı.

Güncelleme: 10.50

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna savaşında son duruma dair açıklamada bulundu:

"Rusya ordusu Ukrayna’nın güneyindeki Vasilyevka kentinde de kontrol sağladı. Lugansk Halk Cumhuriyeti (LHC) güçleri, Starobelsk ve Svatovo yerleşim yerlerini ele geçirdi. Donetsk Halk Cumhuriyeti güçleriyse Kalinovka, Lebedinskoye, Pionerskoye, Karl Marx, Nikolayevka ve Osipenko adlı yerleşim yerlerini ele geçirdi."

Güncelleme: 10.13

Rusya, Herson kentinin merkezinin tamamen kontrol altına alındığını açıkladı.

Güncelleme: 9.48

Güncelleme: 8.45

Kiev, Chernihiv ve Sumy'de hava saldırısı sirenleri çalıyor.


Rusya'nın Ukrayna'ya dönük askeri harekatında 7. güne girildi.

Kremlin Sözcüsü Peskov dün yaptığı açıklamada Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenski’yi hâlâ Ukrayna’nın meşru devlet başkanı olarak gördüklerini söylerken,  Zelenski'den "Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile müzakerelere hazırım" açıklaması gelmişti.  Geçtiğimiz gün bir araya gelen Rus ve Ukrayna heyetleri istişarelerde bulunmak üzere ayrılmışlardı. Önümüzdeki günlerde masanın yeniden kurulması bekleniyor.

Diğer taraftan Batılı merkezlerden bir taraftan Rusya'yla askeri bir karşı karşıya gelinmeyeceği açıklamaları gelirken, diğer taraftan yeni yaptırım kararları da gelmeye devam ediyor. Kararların Putin yönetimini ekonomik olarak köşeye sıkıştırmak kadar dünya kamuoyunda yeni bir rus fobisi yaratmaya dönük planın parçası olduğu anlaşılıyor. Bu doğrultuda Rusya'nın uluslararası spor müsabakalarından çıkarılması, Rusya'daki konser ve etkinliklerin iptal edilmesi, Apple-Nike-Microsoft gibi tekellerin, bankaların Rusya'ya ve Rus vatandaşlarına hizmet vermeyi kesmesi, kimi otomobil tekellerinin Rusya'ya ürün göndermeyi durdurması, havaalanlarının Rus uçuşlarına kapatılması gibi adımlar dikkat çekiyor. Rusya dışında, özellikle AB ve ABD'de yaşayan bazı Ruslar günlük yaşamda kendilerine dönük ayrımcılık örneklerini sosyal medyadan paylaşmaya başladılar. 

Diğer taraftan Rusya'nın Ukrayna'daki askeri saldırıları sürüyor. Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu dün yaptığı açıklamada "amaçlarımıza ulaşana kadar operasyonlar sürecek" demişti.

Rus birlikleri iki kenti ele geçirdi, Harkov'a paraşütçüler indirildi

Sumy Oblast'daki Trostyanets Şehri,  Rus güçleri tarafından ele geçirildi. Öte yandan Ukrayna basınında yer alan haberlere göre, Rus paraşütçüleri Harkov'a indi. Bölgede çatışmalar yaşanıyor.

Rus birliklerinin Herson nehir limanını ve tren istasyonunu da ele geçirdiği ifade ediliyor. CNN'e göre, Rus askeri araçları ağır bombardımandan sonra Herson'a girdi ve şehri kontrol altına aldı.

Türkiye: Taraf tutmak zorunda değiliz

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Rus ve Ukrayna heyetinin müzakerelerine ilişkin olarak, "İlk toplantıdan netice çıkmayacağını biliyorduk" yorumunda bulundu. Bakan Çavuşoğlu, "Türkiye taraf tutmak zorunda değil, ilkesel tutum sergiliyoruz" açıklamasını da yaptı. 

Çavuşoğlu, Ukrayna'da gerginliğin sürekli arttığını belirterek, "Saldırıyla ilgili endişelerimiz artınca özellikle her iki ülke nezdinde de temaslarımız oldu. Bu saldırı başlamadan 1 gün önce sayın Cumhurbaşkanımız Putin'le görüşmüştü telefonla. İki lideri bir araya getirme düşüncesini iletmişti" dedi.

Bakan Çavuşoğlu, Rusya’nın Karadeniz filosuna kayıtlı olmayan bazı gemilerini Boğazlardan geçirme talebini geri çekmesini istediklerini, Moskova yönetiminin bunu kabul ettiğini söyledi.

Almanya'dan Montrö teşekkürü

Almanya, Montrö Boğazlar Sözleşmesi'ni uygulayan Türkiye'ye teşekkür etti. Almanya Dışişleri Bakanlığı'nın İngilizce Twitter hesabından, "Almanya, İstanbul ve Çanakkale boğazlarından geçişleri savaş zamanlarında da düzenleyen Montrö Sözleşmesi'nin koruyucusu olarak Türkiye'nin özellikle bu zor dönemde üstlenmiş olduğu belirleyici rolü takdir etmektedir. Uygulamanın sürdürülmesini sağladığınız için teşekkür ederiz." paylaşımında bulunuldu.

Biden: ABD birlikleri Rus güçleriyle çatışmaya girmeyecek

ABD Başkanı Biden, Rusya'ya yönelik aldıkları yaptırım kararlarına ilişkin açıklamada bulundu.

"Bu gece Amerikan hava sahasını tüm Rus uçuşlarına kapatarak Avrupalı ortaklarımıza katılıyoruz" diyen Biden, "ABD birlikleri Rus güçleriyle çatışmaya girmeyecek" ifadesini kullandı.

Biden, "ABD'li şirketleri ve tüketicileri Rusya'ya yönelik uygulanacak yaptırımların etkisinden korumak adına elimizdeki her aracı kullanacağız. Ukrayna'ya 1 milyar dolardan fazla doğrudan yardım sağlıyoruz" dedi.

"Putin artık dünyadan her zamankinden daha fazla izole edilmiş durumda" diyen Biden, "Savaş alanında kazanç elde edebilir, ancak uzun vadede sürekli olarak yüksek bir bedel ödeyecek" şeklinde konuştu.

Binlerce Rus turist uçuş yasağı nedeniyle mahsur kaldı

Rusya Seyahat Acenteleri Birliği’nin yaptığı açıklamaya göre, Avrupa Birliği ve Kanada'nın hava sahalarını Rus havayolu şirketlerine kapatmasıyla birlikte dünya çapında 27 binden fazla Rus turist bulundukları ülkede mahsur kaldı.

Sputnik'in haberine göre, seyahat acenteleri, mahsur kalan yolcular için alternatif rotalar bulmaya çalıştıklarını aktardı.

Sosyal medyadan yapılan paylaşımlarda Türkiye'deki Rus turistlerin bazıları yaptırımlar nedeniyle kredi kartlarını kullanamadılar.

NATO tarafından yapılan açıklamada, NATO üyesi ülkelerin dışişleri bakanlarının 4 Mart’ta Ukrayna gündemiyle acil olarak toplanacakları aktarıldı.

NATO üyelerinin dışişleri bakanları toplanıyor

Rusya’nın Ukrayna’da ilerleyişi devam ederken, NATO ülkelerinin dışişleri bakanlarının bir araya geleceğin bildirildi. NATO tarafından yapılan açıklamada, NATO dışişleri bakanlarının 4 Mart’ta Ukrayna gündemiyle acil olarak toplanacakları aktarılarak, toplantının Belçika’nın başkenti Brüksel’deki NATO Karargahı’nda yapılacağı açıklandı. Toplantıya NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in başkanlık edeceği belirtildi.