Ana içeriğe atla

Home

soL Haber'de reklam yok, sadece haber var. Bunu birlikte sürdürüyoruz. Abone olarak desteğinizi gösterin.

Yükleniyor...

Üç yıl sonra eşinin kalıntılarına kavuştu: Gazze'de bir ailenin enkaz altında kalan hikâyesi

İsrail'in 25 Ekim 2023'te Gazze'nin Yermuk bölgesine düzenlediği saldırıda yıkılan binaların enkazından 105 Filistinlinin kalıntıları çıkarıldı. Saldırıda eşi ve çocuklarını kaybeden 41 yaşındaki Adham Heriz, yaklaşık üç yıl sonra eşi Hiam'ın kalıntılarına ulaşabildi; oğlunun cenazesi ise hâlâ bulunamadı.

Dış Haberler

Yayın Tarihi: 07.10.2026 , 11:06 Güncelleme Tarihi: 07.10.2026 , 11:38

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının üzerinden yaklaşık üç yıl geçti. Ancak bombardımanda yıkılan binaların enkazında hayatını kaybedenlerin cenazeleri hâlâ bulunmaya devam ediyor. 

Gazze'nin Yermuk bölgesinde yürütülen son çalışmalarda 105 Filistinlinin kalıntılarına ulaşılırken, bunlardan biri 41 yaşındaki Adham Heriz'in eşi Hiam'dı.

Heriz, eşinin cenazesini bulabilmek için yaklaşık üç yıl bekledi.

25 Ekim 2023'te İsrail'in Gazze kentindeki Yermuk bölgesine düzenlediği bombardıman, Heriz ailesinin hayatını tamamen değiştirdi. Yedi katlı El-Taj 3 binası ve çevresindeki çok sayıda yapı saldırıda yıkıldı.

Heriz o sırada ailesinden uzaktaydı. Saldırının ardından eve döndüğünde karşılaştığı manzara, ailesinin yaşadığı binanın yerle bir olduğunu gösteriyordu.

Eşi Hiam, 17 yaşındaki oğlu Anas ve iki kızı saldırıda enkazın altında kaldı.

Heriz, o günden sonra ailesinin cenazelerini bulmak için defalarca enkazın başına gitti. Ancak saldırının büyüklüğü ve enkazın kaldırılabilmesi için gerekli ağır iş makinelerinin bulunmaması nedeniyle arama çalışmaları sonuçsuz kaldı.

Gazze'deki Sivil Savunma ekiplerinin imkânları da saldırılar nedeniyle büyük ölçüde tükenmişti. Yıkılan binaların altında kalan insanlara ulaşmak için gereken ekipman bulunmadığından, çok sayıda cenaze yıllarca enkaz altında kaldı.

'Onları bırakıp gidemezdim'

Middle East Eye'a konuşan Heriz için aradan geçen yıllar, ailesinin ölümünün ardından başlayan başka bir bekleyiş anlamına geldi.

Eşinin ve çocuklarının cenazelerinin nerede olduğunu bilmeden yaşamaya devam etti. Onları toprağa verememek, yasını tamamlamasını da engelliyordu.

Sonunda ekipler El-Taj yerleşiminin enkazında yeniden çalışma başlattı. Çalışmalar sırasında 105 Filistinlinin kalıntılarına ulaşıldı.

Heriz, bulunan kalıntılar arasında eşinin Hiam'ın da olduğunu öğrendi.

Ancak 17 yaşındaki oğlu Anas'ın cenazesi hâlâ bulunamadı.

Heriz'in ailesinden yalnızca Hiam ve Anas değil, saldırıda iki kızı da hayatını kaybetti. Böylece Heriz, üç yıl boyunca aynı enkazın başında hem eşinin hem çocuklarının cenazelerine ulaşmayı bekledi.

37 yakınını kaybetti

Yermuk'taki enkaz kaldırma çalışmaları yalnızca Heriz ailesinin değil, çok sayıda ailenin yıllardır süren bekleyişini de sona erdirdi.

Saldırıda 37 yakınını kaybeden Osama Şaraf da bulunan cenazeler arasında ailesinden kişilerin olduğunu öğrendi. Şaraf, yıllar sonra annesi, babası ve kardeşlerinin de aralarında bulunduğu 16 aile ferdinin kalıntılarına ulaşıldığını söyledi.

Aileler için cenazelerin bulunması, yıllardır süren belirsizliğin son bulması anlamına geliyor.

Ancak Gazze'de bu hikâyeler sona ermiş değil.

Enkaz altında hâlâ binlerce kişi olabilir

Gazze'deki yoğun bombardıman sırasında binlerce bina tamamen ya da kısmen yıkıldı. Çok sayıda insanın enkaz altında kaldığı biliniyor.

Sivil Savunma ekipleri, ağır iş makinelerinin ve yakıtın yetersizliği nedeniyle enkaz altında kalanlara ulaşmakta büyük zorluk yaşadı. Bu nedenle bombardımanların üzerinden yıllar geçmesine rağmen bazı Filistinlilerin cenazeleri hâlâ yıkılmış binaların altında bulunuyor.

Eylül ayında da Gazze'de yıkılmış bir binanın enkazından 55 Filistinlinin kalıntıları çıkarılmıştı.

Yermuk'ta bulunan 105 kişinin cenazesi 1 Ekim'de düzenlenen toplu cenaze töreninin ardından toprağa verildi.

Heriz ise şimdi oğlu Anas'ın kalıntılarının bulunmasını bekliyor.

Eşi Hiam'ın cenazesini üç yıl sonra toprağa verebilecek. Ancak ailesinin hikâyesi onun için henüz bitmiş değil: Çocuklarından birinin cenazesi hâlâ enkazın altında.


soL'un dört kez sansürlenen X hesabını takip ederek yaygınlaştırabilirsiniz.

soL Haber'i WhatsApp ve Telegram kanallarından takip edin, önemli gelişmeleri kaçırmayın.

soL YZ Beta, soL’un geliştirdiği ve soL arşiviyle çalışan bir yapay zeka robotudur. Kullanımı, soL abonelerine açıktır.