TUSAŞ'ın Ankara'nın Kahramankazan ilçesindeki tesislerine saldırı düzenlendi. İçişleri Bakanı Yerlikaya "2 terörist etkisiz hale getirildi, 5 şehidimiz, 22 yaralımız var" dedi.
Haber Merkezi
GÜNCELLEME - 23:20
Ankara Kahramankazan'da bulunan TUSAŞ (Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş) tesisine saldırı düzenlendi. İki saldırgan öldürüldü. Saldırıda 5 kişi hayatını kaybetti, 22 yaralı var. Yaralılardan 7'sinin özel harekatçı olduğu ifade edildi.
Saldırganların hangi örgüte mensup olduğuna dair henüz herhangi bir açıklama yapılmadı.
Ancak Bakan Yerlikaya, olayın gerçekleştirme stili sebebiyle saldırının PKK tarafından gerçekleştirilmiş olabileceğini söyledi. Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler de “Bu PKK'lı şerefsizlere hak ettikleri cezayı her seferinde veriyoruz, fakat bunlar bir türlü akıllanmıyorlar” ifadelerini kullanmıştı.
Saat 15:30'daki vardiya değişimine dakikalar kala, 15:26'da iki saldırgan, ele geçirdikleri bir ticari taksiyle TUSAŞ'ın araç kapısından içeri girdikten sonra, 10 bin personelin büyük kısmının binalara giriş için kullandığı ana nizamiye kapısının önünde taksiyi durdurdu. Taksiden inen saldırganlar, ilk olarak o sırada sokakta bulunan sivillere ateş açtılar. Ardından nizamiye kapısına yöneldiler.
Taksi şoförünün de saldırganlar tarafından öldürüldüğü iddia ediliyor.
Nizamiye kapısında patlama yaşandı. Patlamanın, saldırganların yerleştirdiği el yapımı patlayıcılardan (EYP) kaynaklandığı düşünülüyor.
Ardından uzun süre çatışma yaşandı. İki saldırgan kapıdan geçerek binaya girdiler. Binada çalışanlar hızla güvenli alanlara çağrılarak binalar büyük oranda boşaltıldı.
Saldırı henüz sürerken, tesis içindeki güvenlik odasında çekilen, saldırı anına dair görüntüler hızla sosyal medyaya düşmeye başladı. Bu noktada henüz güvenlik güçleri olay yerine intikal edip operasyona başlamamıştı.
Paylaşılan görüntüler arasında binadaki odalarda saklanan sivillerin görüntülerinin de olması, üstelik kimi gazetecilerin bu görüntüleri oda ve konum bilgisi dahil paylaşması, çatışma henüz devam ederken en büyük güvenlik açıklarından birini oluşturdu.
Özel harekat ekipleri olaya müdahale ettikten sonra iki saldırgan öldürüldü. Ardından, saldırganların geride bıraktığı ve EYP olabileceği düşünülen objelerin kontrollü patlatılması çalışmaları devam ettiği için patlama sesleri duyulmayı sürdürdü.
Olaya ilişkin yayın yasağı getirildi.
Sızdırılan görüntüler, saldırganların profesyonel olduğunu ortaya koyuyor.
Saldırıdan bir gün önce MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli TBMM'deki grup toplantısında Öcalan'ın Meclis'e gelerek konuşma yapmasını önerdiği konuşmayı yapmış ve "yeni çözüm süreci" ülkenin gündemine oturmuştu.
Henüz saldırıyı kimin düzenlediği ve eylemin bu gündemle ilişkili olup olmadığı bilinmiyor.
TUSAŞ nedir?
TUSAŞ, Türkiye’nin en büyük savunma sanayi şirketlerinden biri. 1973 yılında yerli savunma sanayisinin gelişmesine katkıda bulunmak amacıyla kuruldu. ABD ile birlikte F-16 uçağının üretimi ve entegrasyonunda rol aldı.
Günümüzde havacılık ve uzay sanayi sistemlerinin geliştirilmesi, modernizasyonu, üretimi gibi alanlarda Türkiye'nin teknoloji merkezlerinden biri haline geldi. TUSAŞ’in yüzde 55’e yakın hissesi Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfı’na, yüzde 45’e yakın hissesi de Savunma Sanayi Başkanlığı'na ait.
TUSAŞ, son dönemde çok sayıda helikopter, insansız hava aracı ve uçak geliştirdi.
İnsansız hava araçları ANKA ve Aksungur, taarruz helikopteri Atak, genel maksat helikopteri Gökbey, Hürkuş, Hürjet ve KAAN gibi uçaklar TUSAŞ'ta geliştirilmişti.
Bakan Yerlikaya: Terör saldırısı gerçekleştirildi
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya yaptığı ilk açıklamada TUSAŞ'a yapılan saldırının bir "terör saldırısı" olarak düzenlendiğini duyurdu.
Yerlikaya sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda saldırıyı doğrularken ölü ve yaralılar olduğunu da belirtti ancak sayıya dair bir bilgi vermedi.
Yayın yasağı getirildi
RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, saldırıya ilişkin pek çok görüntü ve videonun yayınlanmasının ardından yayın yasağı kararı alındığını duyurdu. Şahin, "TUSAŞ’ın Kahramankazan tesislerine yönelik terör saldırısı sonrasında mahkeme tarafından yayın yasağı kararı alınmıştır" dedi.
Ali Yerlikaya TUSAŞ'ta
Saat 17.30 sularında İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya saldırının düzenlendiği TUSAŞ'a geldi. Olay yerinde incelemelerde bulundu.
NATO'dan açıklama
Saldırının ardından NATO'dan da bir açıklama yapıldı.
NATO Genel Sekreteri Mark Rutte "NATO müttefikimiz Türkiye'nin yanındayız. Terörün her türlüsünü şiddetle kınıyoruz" açıklamasında bulundu.
CHP MYK Diyarbakır'da olağanüstü toplantı kararı aldı
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, bugün Diyarbakır'da ziyaretlerde bulunuyordu. CHP MYK, TUSAŞ'a yönelik gerçekleştirilen saldırının ardından olağanüstü toplantı kararı aldı. Diyarbakır'da bulunan Özgür Özel başkanlığında MYK üyeleri toplantı gerçekleştirecek.
Kacır: Milli teknoloji hamlesinden geri adım atmayacağız
İstanbul Sanayi Odası Meclis toplantısında konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, konuşmaya başlamadan önce TUSAŞ’taki saldırının haberini aldığını söyledi. Savunma Sanayi Başkanı ile konuştuğunu ancak detaylarla ilgili bilgi paylaşımının imkanı olmadığını söyledi.
Kaçır, “Rabbim bütün mühendislerimizi araştırmacılarımızı muhafaza etsin” ifadelerini kullandı ve şunları söyledi:
"Biz asla savunma sanayinden, milli teknoloji hamlesinden geri adım atmayacağız. Milli teknoloji hamlesi milli savunma sanayi tam bağımsız Türkiye'nin anahtarıdır. Biz bu yolda gece gündüz demeden büyük bir azimle gayretle kararlılıkla Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Ümit ediyorum ki yaşanan bu saldırıda herhangi bir kaybımız bulunmasın. Tekrar tüm savunma sanayimize ve TUSAŞ'taki tüm kardeşlerimize de geçmiş olsun dileklerimi buradan sunmak istiyorum.”
DEM Parti'den TUSAŞ'a yönelik saldırıya ilişkin ilk açıklama
TBMM'de konuşan Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Grup Başkanvekili Sezai Temelli, başkent Ankara'da bulunan Türk Uçak Sanayii Anonim Ortaklığı (TUSAŞ) tesisine yönelik bombalı ve silahlı saldırıya ilişkin açıklama yaptı.
Zamanlamanın manidar olduğunu belirten Temelli, 'provokasyon' nitelemesinde bulundu. Temelli, saldırıya ilişkin şunları söyledi:
"Çok üzgünüz. Yine insanlarımız öldü. Ölenlere Allah'tan rahmet yaralılara acil şifalar diliyorum. Zamanlaması manidardır. Provakasyon her tarafından belli olmaktadır. Zamanlaması manidar, provokasyon olduğu her halinden belli."
TUSAŞ yetkilileri İstanbul'daki fuardaydı
Ankara'daki saldırının gerçekleştirildiği saatlerde Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı (SSB) Haluk Görgün ve beraberindeki heyet ile TUSAŞ Genel Müdürü Mehmet Demiroğlu İstanbul'da düzenlenen SAHA EXPO'da bulunuyordu.
Saldırının haberini alan heyet fuardan ayrılarak Ankara'ya doğru hareket etti.
Erdoğan'dan Kazan'da açıklama: Yaşamını yitirenlerin sayısını 4 olarak duyurdu
Bugün BRICS Zirvesi için Rusya'ya bağlı Tataristan'ın Kazan kentine giden AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, TUSAŞ'a yönelik saldırıda yaşamını yitirenlerin sayısını 4 olarak duyurdu.
Putin'den kınama ve taziye
Öte yandan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Erdoğan’la görüşmesinde TUSAŞ’a yapılan terör saldırısını kınayarak, taziye dileklerini iletti.
Yerlikaya: Yaralılarımızdan 3'ünün durumu ağır
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya saat 18.20'de yaptığı açıklamada şunları söyledi:
"15.26'da bir terör saldırısı olmuştur. Bu saldırı olur olmaz ekiplerimiz buraya geldi. 2 terörist etkisiz hale getirilmiştir. Maalesef değerli arkadaşlar 4 şehidimiz bulunmaktadır, 14 yaralımız var. Yaralılarımızdan 3'ünün durumu ağır. Kimlik tespit çalışmaları devam ediyor. Hangi terör örgütü olduğunu paylaşacağız. Sayın Cumhurbaşkanımıza burada yapılan operasyon bilgi verdik."
Yerlikaya, "Kimlik bilgileri belirlenince örgüt de ortaya çıkacak" dedi.
Giriş kapısında çocuklar için kreş vardı
Saldırının gerçekleştiği giriş kapısının bulunduğu alanda aynı zamanda çocuklar için kreş bulunuyordu.
Saldırı anında kreşte TUSAŞ'ta çalışan personellerin çocukları bulunuyordu.
Çocuklar güvenlik güçlerinin olay yerine gelmesinin ardından hızla tahliye edildi.
ABD Büyükelçiliği'nden açıklama: Müttefimiz Türkiye'nin yanındayız
ABD'nin Ankara Büyükelçiliği'nden saldırıya ilişkin olarak yapılan açıklamada, "ABD olarak bugün meydana gelen terör saldırısını şiddetle kınıyor, saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine taziyelerimizi iletiyor ve yaralılara acil şifalar diliyoruz. Müttefimiz Türkiye'nin yanındayız" denildi.
Bahçeli: Hiçbir kalleş proje milli birlik ve kardeşliğimizin karşısında tutunamayacaktır
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli,Türkiye Uzay ve Havacılık Sanayii AŞ’nin (TUSAŞ) Ankara Kahramankazan tesislerine yönelik saldırıyla ilgili açıklamasında, "Hiçbir hain ve hasmane hesap tutmayacak, hiçbir kanlı ve kalleş proje milli birlik ve kardeşliğimizin karşısında tutunamayacaktır" dedi.
Açıklamanın tamamı şöyle:
"Türkiye Uzay ve Havacılık Sanayii AŞ’nin (TUSAŞ) Ankara Kahramankazan tesislerine yapılan hunhar terör saldırısını nefretle lanetliyor, aziz şehitlerimize Cenab-ı Allah’tan rahmet, yaralı kardeşlerimize acil şifalar diliyorum. Aziz milletimizin ve hepimizin başı sağ olsun diyorum.
Hiçbir hain ve hasmane hesap tutmayacak, hiçbir kanlı ve kalleş proje milli birlik ve kardeşliğimizin karşısında tutunamayacaktır. Kiralık katilleri sahaya sürenler, terörizmi karanlık bir aparat olarak kullananlar sonuç alamayacakları gibi mücadele azmimizi de asla kıramayacaklardır."
Özel Ankara'ya dönüyor: 'Kim terörden medet umuyorsa yanlış yapıyor'
TUSAŞ saldırısı sonrası CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in Doğu ve Güneydoğu Anadolu turunu iptal ederek Ankara'ya döneceği belirtildi.
Olayın çok yeni olduğunu, gelişmeleri dikkatle takip ettiklerini dile getiren Özel, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Şehitlere rahmet, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Terör kimden ve ne gerekçe ile gelirse gelsin lanetliyoruz. Bu saldırıyı görünce buradaki zamanlamanın ne kadar dikkat çekici olduğunu da düşünmeden geçemiyor insan. (7 Haziran 2015 seçimleri) 7 Haziran'a birkaç gün kala Diyarbakır'dan başlayan ve 1 Kasım'a kadar süren süreci hatırlamadan geçemiyor insan.
Bütün terör örgütlerinin bir anda aktif olduğu bir sürecin aslında 7 Haziran ve 1 Kasım arasında kamuoyunu nasıl yönlendirmeye çalıştığını hatırlamak gerekiyor. Kim terörden medet umuyorsa yanlış yapıyor.
Türkiye'nin gündeminden terörün ve şehitlerin çıkması, annelerin nereli olursa olsun Türk de Kürt de olsa, Batı'da da Doğu'da da gözyaşının durması ve artık bu ülkede 86 milyonun barış, kardeşlik, huzur içinde yaşayıp refaha kavuşması, yoksulluktan kurtulması, gelecek endişesinden Kürt'ün de Türk'ün de Alevi'nin de Sünni'nin de gençlerinin kurtulması umudundayız.”
Bunun kolay olmayacağını ifade eden Özel, her türlü psikolojik harbe ve her türlü saldırgan tutuma hazır olmak gerektiğini düşündüklerini kaydetti.
DEM Parti: Diyalog ihtimalinin belirdiği bugünlerde böylesi bir saldırının olmasını manidar buluyoruz
DEM Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK), TUSAŞ saldırısına ilişkin, “Türkiye toplumunun çözümü konuştuğu ve diyalog ihtimalinin belirdiği bugünlerde böylesi bir saldırının olmasını manidar buluyoruz” açıklamasını yaptı.
DEM Parti’nin açıklaması şöyle:
“Ankara’nın Kahramankazan ilçesinde meydana gelen saldırıyı kınıyoruz. Türkiye toplumunun çözümü konuştuğu ve diyalog ihtimalinin belirdiği bugünlerde böylesi bir saldırının olmasını manidar buluyoruz. Bu saldırıdan büyük üzüntü duyuyor, yaşanan acıyı paylaşıyoruz. Bu acı verici olayların bir daha yaşanmaması için barışa her zamankinden daha fazla sahip çıkmalıyız. Saldırıda hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, ailelerine başsağlığı ve yaralılara acil şifalar diliyoruz.”
Demirtaş: Barış arayışlarını itibarsızlaştırmaya yönelik hiçbir yaklaşımı kabul etmeyeceğiz
Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş Ankara'da TUSAŞ'a düzenlenen saldırıyı kınadı, "Sorunlarımızın konuşarak, diyalogla, siyaset yoluyla çözülmesi arayışlarını kanla kesmeye çalışan anlayış bilmeli ki eğer Öcalan bir inisiyatif alır ve siyasetin önünü açmak isterse tüm gücümüzle arkasında olacağız" dedi.
Selahattin Demirtaş paylaşımında şu ifadelere yer verdi:
"Ankara’daki saldırıyı kınıyoruz, hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yakınlarına baş sağlığı ve sabır diliyoruz. Yaralılara da geçmiş olsun dileklerimizle birlikte acil şifalar temenni ediyoruz. Sorunlarımızın konuşarak, diyalogla, siyaset yoluyla çözülmesi arayışlarını kanla kesmeye çalışan anlayış bilmeli ki eğer Öcalan bir inisiyatif alır ve siyasetin önünü açmak isterse tüm gücümüzle arkasında olacağız. Demokratik siyaseti ve barış arayışlarını itibarsızlaştırmaya, iradesiz kılmaya yönelik hiçbir yaklaşımı kabul etmeyeceğiz. Herkes hesabını kitabını buna göre yapmalıdır. Barış isteyenlerin sesinin, kimden gelirse gelsin bu defa bastırılmasına asla izin vermeyeceğiz."
Bakan Güler: PKK'lı şerefsizlere hak ettikleri cezayı her seferinde veriyoruz, akıllanmıyorlar
Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) Ankara Kahramankazan yerleşkesine yapılan terör saldırısına ilişkin, “Milletimizin huzurunu bozmaya çalıştılar. Bu PKK'lı şerefsizlere hak ettikleri cezayı her seferinde veriyoruz, fakat bunlar bir türlü akıllanmıyorlar. Her zaman söylediğimi bir daha tekrar ediyorum, en son terörist ortadan kaldırılıncaya kadar bunların peşini bırakmayacağız ve bu yapılanların acısını misliyle çıkaracağız" dedi.
Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, İstanbul'da düzenlenen SAHA EXPO 2024 Uluslararası Savunma Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı’nda TUSAŞ saldırısına ilişkin açıklama yaptı. Güler, şu ifadeleri kullandı:
“Milletimizin huzurunu bozmaya çalıştılar. Bu PKK'lı şerefsizlere hak ettikleri cezayı her seferinde veriyoruz, fakat bunlar bir türlü akıllanmıyorlar. Her zaman söylediğimi bir daha tekrar ediyorum, en son terörist ortadan kaldırılıncaya kadar bunların peşini bırakmayacağız ve bu yapılanların acılarını misliyle çıkaracağız. Bunu herkes görecek hiç merak etmeyin.”
Beyaz Saray: Bu şiddet olayını güçlü şekilde kınıyoruz
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik İletişim Danışmanı John Kirby, günlük basın brifinginde, TUSAŞ'a yönelik saldırıya ilişkin açıklama yaptı.
Kirby, "Kalplerimiz, Ankara-Türkiye'deki korkunç terör saldırısının kurbanlarıyla beraber. Türk yetkililer olayı olası bir terör saldırısı olarak soruşturduklarını belirtti, henüz saldırının motivasyonunu ve arkasında tam olarak kimlerin olduğunu bilmiyoruz ancak bu şiddet olayını güçlü şekilde kınıyoruz" dedi.
ABD'li danışman, "bu zor günlerde" dualarının, saldırıdan etkilenen kişiler, onların aileleri ve Türk halkıyla beraber olduğunu söyledi.
Ankara Büyükşehir Belediyesi 29 Ekim etkinliklerini iptal etti
TUSAŞ’a yönelik saldırının ardından Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin Cumhuriyet Bayramı etkinlikleri iptal edildi.
Ankara Büyükşehir Belediyesi TUSAŞ’a yönelik saldırı nedeniyle 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı için planlanan tüm etkinlikleri iptal ettiğini duyurdu.
Belediyeden yapılan duyuruda “Cumhuriyet Bayramı kapsamında gerçekleştirilecek olan tüm etkinlikler; Kahramankazan ilçemizde gerçekleşen hain terör saldırısı sebebiyle iptal edilmiştir.
Şehitlerimize rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyoruz” denildi.