Tüpraş işçisi patrona diz çökmüyor: Kocaeli ve İzmir'de eylemler sürüyor

"Sefalet zammına boyun eğmeyeceğiz" diyen Tüpraş işçisi bugün de Kocaeli ve İzmir'de eylemde. İşçiler patronun tehdit mesajlarına rağmen rafineri önlerinde bir araya geldi.

Haber Merkezi

Düşük zam dayatmasına karşı günlerdir eylem yapan Tüpraş işçileri dün Kocaeli ve İzmir Aliağa’da yürüyüşe geçti.

"Sefalet zammına boyun eğmeyeceğiz" diyen işçilerin eylemi bugün de sürüyor.

Kocaeli'de fabrika önünde toplanan işçiler, "İşçi burada sendika nerede" sloganı attı.

Eyleme TKP Kocaeli İl Örgütü de destek verdi. Partinin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, "Tüpraş işçisi patrona, zorbaya diz çökmüyor! Sözleşme diretmesine karşı başlattıkları haklı mücadele rafineri önünde sürüyor. Patronların değil işçilerin tarafının güçlenmesini sağlayacak, birbirimizin koluna girerek alın terimize sahip çıkacağız" denildi.

'İşçiler patronun tehdit mesajlarına rağmen alın terine sahip çıkıyor'

Tüpraş'ın Aliağa ilçesindeki İzmir Rafinerisi önünde de işçiler sabah bir araya geldi.

TKP İzmir İl Örgütü de işçilerin yanındaydı. Partinin sosyal medya hesabından, "TİS dayatmasına karşı direnen TÜPRAŞ işçilerin mücadelesi devam ediyor. TÜPRAŞ işçileri patronun tehdit mesajlarına rağmen alın terine sahip çıkıyor. Ekmeği için 24 saati aşkın süredir mücadele eden TÜPRAŞ işçisinin yanındayız. TÜPRAŞ işçisi kazanacak!" ifadelerine yer verildi.

i

Ne olmuştu?

Petrol-İş Sendikası ile Tüpraş yönetimi arasında süren toplu iş sözleşmesi görüşmeleri, ücret artışları konusunda tıkanmıştı. Tüpraş yönetimi, hükümetin uygulamaya koyduğu "Şimşek Programı" çerçevesinde, düşük enflasyon hedefi bahanesiyle işçilere reel olarak ciddi kayıp anlamına gelen bir zam teklifi sundu. Ancak işçiler, yaşadıkları ekonomik gerçekliğin çok daha ağır olduğunu belirterek bu teklife karşı çıktı.

Son bir yılda temel gıda, ulaşım ve barınma giderlerinde yaşanan büyük artışlar nedeniyle, birçok işçinin aldığı maaş, temel ihtiyaçlarını bile karşılamaktan uzaklaştı. Sendika yetkilileri, "Bu zam oranı, işçilerin emeğini hiçe saymak ve onları açlık sınırında yaşamaya mahkûm etmektir" diyerek işçilerin taleplerinin meşruluğunu vurguladı.

Petrol-İş Genel Merkezi ve TÜPRAŞ Genel Müdürlüğü arasında önceki gün öğle saatlerinde başlayan görüşme dün sabaha karşı sona erdi. Sözleşmeye Petrol-İş Sendikası Kırıkkale, Kocaeli, Batman Şubeleri ve Sendika Genel Merkezi imza atarken, Aliağa Şube yönetimi imza atmadı.

Ardından da Kocaeli ve Aliağa'da TÜPRAŞ işçileri yürüyüşe geçti.

Tüpraş işçileri sefalet zammına karşı yürüyüşte: 'Gemileri yaktık geri dönüş yok'
tupras