Ana içeriğe atla

Home

soL Haber'de reklam yok, sadece haber var. Bunu birlikte sürdürüyoruz. Abone olarak desteğinizi gösterin.

Yükleniyor...

Tuncer Bakırhan: İktidarın elindeki tüm bahaneler artık tükendi

Suriye’deki gelişmelerin Türkiye’de çözüm sürecini nasıl etkileyeceğine dair konuşan DEM Parti Eş Genel Başkanı Bakırhan "Zamana oynama lüksü kalmadı. Çok hızlı bir biçimde demokratik adımlar atılmalıdır” dedi.

Haber Merkezi

Yayın Tarihi: 19.01.2026 , 21:00

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, Suriye’de HTŞ ile SDG arasında varılan mutabakata dair “Bir 'bitiş' değil; fırtınanın ortasında gemiyi batırmadan süreci yönetme hamlesi” dedi.

Suriye’deki son gelişmeler üzerine T24’ten Ceren Bayar’a konuşan Bakırhan, "Kazanımları sadece muharebelerin sonuçları içinde okumak yanıltıcıdır. Suriye’de Kürtler kendi toprağında, kendi kimlikleriyle kalıcı hale geldi. Bu kazanımı küçümsemek, yürütülen mücadeleye haksızlık olur. Savaşın gürültüsü, masanın dilini boğmamalıdır" ifadesini kullandı.

Son on gündür yaşananların Kürtleri "tarihte olmadığı kadar duygusal anlamda olumsuz etkilediğini" belirten Bakırhan, “Bugün Suriye'ye sessiz kalanlar, yarın Türkiye'ye etkilerini görünce itiraz etmek için geç kalacaklar" dedi.

Suriye’deki son gelişmelerin Türkiye’de sürece etkisinin ne olacağına dair soruya ise Bakırhan “İktidarın elindeki tüm bahaneler artık tükendi" diye yanıt verdi.

Bakırhan şunları söyledi:

"Yıllardır Suriye'deki durumu bahane ederek bu süreci erteledi, oyaladı. Şimdi orada entegrasyon görüşmeleri masaya oturmuş durumda. Artık Türkiye'nin de cesaretle ve kararlılıkla adımlarını atması gerekiyor.

Bundan sonraki her geciktirme, her muğlak açıklama, her ‘ama’ ve ‘fakat’ barış ve demokrasi sürecine karşı bir tutumdur. Bunu açık ve net söylüyoruz: Zamana oynama lüksü kalmadı. Bu konudaki uyarımızı net yapıyoruz. Çok hızlı bir biçimde siyasi ve hukuki zemini güçlendirecek demokratik adımlar atılmalıdır."

Suriye'de ve Türkiye'deki iki sürecin birbirini besleyen ve güçlendiren süreçler olduğunu belirten Bakırhan "Suriye'de Kürtlerin anayasal haklarına kavuştuğu demokratik bir sistem, Türkiye'deki Demokratik Cumhuriyet vizyonuna da zemin hazırlar. Biz Türkiye'de Demokratik Cumhuriyet'in sadece talepkârı değil, inşa edici gücü olmaya hazırız. Tüm kapasitemiz ve irademizle bunu yapma iddiasındayız. İki ülkede de Kürtler eşit bileşen olduğunda, Türkiye'nin ‘güvenlik’ adı altında sürdürdüğü politikalar da anlamsızlaşacak" dedi.

soL YZ Beta, soL’un geliştirdiği ve soL arşiviyle çalışan bir yapay zeka robotudur. Kullanımı, soL abonelerine açıktır.