Ana içeriğe atla

Home

soL Haber'de reklam yok, sadece haber var. Bunu birlikte sürdürüyoruz. Abone olarak desteğinizi gösterin.

Yükleniyor...

Trump’la gerilen Zelenskiy soluğu Brüksel’de aldı: ‘Gerçek liderlere minnettarım’

Ukrayna’nın Rusya’da petrol rafinerisini vurmasını “rezillik” diye niteleyen Trump, bir kez daha Zelenskiy’i hedef aldı. Brüksel’de konuşan Zelenskiy ise AB liderlerini “gerçek liderler” diyerek övdü. Ancak Trump’ın duyurduğu “enerji ateşkesi”ne uymayacaklarını söylemekten kaçındı.

Dış Haberler

Yayın Tarihi: 16.10.2026 , 17:13 Güncelleme Tarihi: 16.10.2026 , 17:35

ABD Başkanı Donald Trump’ın Rusya ile Ukrayna arasında varıldığını duyurduğu “enerji ateşkesi”ne karşın, Ukrayna’nın dün Rusya’da bir rafineriyi vurması Kiev ile Washington arasındaki gerilimi artırdı.

Trump, Ukrayna’nın Rus enerji tesislerine yönelik saldırılarını “rezillik” diye niteledi ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’i “yakıt fiyatlarını herkes için yükseltmekle” suçladı.

Newsmax’e konuşan Trump, “Zelenskiy’nin büyük hayranı değilim. Ülkeyi yok ettiler” ifadesini kullandı. Zelenskiy ile anlaşmayı Rusya Devlet Başkanı Putin’le anlaşmaktan daha zor bulduğunu söyleyen Trump, ayrıca Kiev’e tedarik ettikleri ABD füzelerinin piyasada satıldığını öne sürdü.

AB liderlerini överek 'gerçek liderler' dedi

Bugün Brüksel’de AB Liderler Zirvesi’nin ikinci gününe katılan Zelenskiy ise zirvenin Ukrayna oturumu öncesinde Trump’a üstü kapalı göndermede bulundu.

AB liderlerini “gerçek liderler” diye niteleyen Zelenskiy onlara “savaşın başından beri yanlarında oldukları için” minnettar olduğunu söyledi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy (solda) ve AB Konseyi Başkanı Antonio Costa (sağda) da. (Fotoğraf: AA)

Kallas'tan 'Amerikalılarla işimiz zor' açıklaması

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas ise zirve öncesinde yaptığı açıklamada ABD’nin tutumundan yakınarak “Amerikalılarla işimiz zor” dedi.

Savaşın sona ermesini istemeyen tarafın Rusya olduğunu öne süren Kallas AB’nin ABD’li ortaklarını Moskova üzerindeki baskıyı artırmaya ikna etmeye çalıştığını söyledi. Kallas gazetecilere yaptığı açıklamada "Fakat görüyorsunuz ki, şu anda Amerikalı müttefiklerimizle işimiz oldukça zor” diye konuştu.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de Trump’ın “enerji ateşkesi” girişimini desteklediklerini ancak Rusya’nın ateşkese “bir dakika bile” uymadığını savunarak Moskova üzerindeki baskının artırılması gerektiğini savundu. Von der Leyen, AB’nin Rusya’ya karşı 22. yaptırım paketi üzerinde çalıştığını söyledi ve “Rusya savaşı durdurmadıkça hiçbir yaptırımı kaldırmayacağız” dedi.

AB'nin kış öncesi enerji sınavı: Savaşa desteğini sürdürebilir mi?

Öte yandan kış öncesinde artan enerji fiyatları ve yaşam maliyetleri nedeniyle AB liderleri kendi ülkelerinde yükselen yoğun tepkiler ve grevlerle karşı karşıya. Savaşın uzamasıyla tırmanan enerji krizinin ve Ukrayna’nın askeri ve mali destek taleplerinin gerçekte AB tarafından nasıl karşılık bulacağı soru işareti.

Zelenskiy zirvenin ardından düzenlediği basın toplantısında AB liderlerinden kendisine herhangi bir eleştiri yöneltilip yöneltilmediği sorusuna “Tek duyduğum destek sözleriydi” diye yanıt verdi.

Dizel anlaşması sürpriz olmuş

ABD’nin İran’a saldırılarıyla birlikte yükselen enerji fiyatlarını düşürmek için Rusya ile dizel anlaşmasına varması ve Rusya’ya yönelik yaptırımları esnetme kararı Kiev ile Washington arasındaki gerilimi tırmandırmıştı.

Zelenskiy dizel anlaşmasını “ihanet” olarak nitelemiş, Trump ise Zelenskiy’in anlaşmaya yanaşmadığını belirterek Ukrayna’nın kendisine “yeni bir başkan” seçmesinin zamanı geldiğini söylemişti.

Brüksel’deki basın toplantısında yaptığı açıklamada Zelenskiy dizel anlaşmasının Ukrayna için "sürpriz" olduğunu belirtirken, enerji ateşkesinin sona erdiğine yönelik önceki açıklamasından daha ılımlı bir dil kullandı.

Enerji ateşkesini desteklemeye hazır olduklarını söyleyen Zelenskiy “Bu tamamen Rusya’ya bağlı, onlar bunu istemiyor” diye konuştu.

ABD'nin Ukrayna'ya kısıtladığı Starshield'e AB'nin hazırda alternatifi yok

Öte yandan Zelenskiy’in ABD’nin Kiev’e istihbarat desteğini ve Starlink uydu hizmetlerini kısıtladığına yönelik şikayetleri de bugün Brüksel’deki zirvenin gündemindeydi.

AFP’nin haberine göre, AB Dış Politika Şefi Kaja Kallas, Elon Musk’ın SpaceX şirketi tarafından kontrol edilen bu teknolojiye karşı Avrupa’nın elinde "hemen kullanıma hazır bir alternatif bulunmadığını" söyledi.

Kallas görüşmeler öncesinde yaptığı açıklamada, "Starlink, Ukrayna için gerçekten gerekli ve ne yazık ki kısa vadede Avrupa bu kapasitenin yerini dolduramaz" dedi.

Reuters: Kısıtlama emri Beyaz Saray'dan geldi

Öte yandan Reuters’ın haberine göre Ukrayna'nın savaş alandaki iletişimleri ve İHA operasyonları için kullandığı bu uydu sistemini kısıtlama emrinin doğrudan Beyaz Saray tarafından geldiği belirtildi.

Habere göre, Beyaz Saray’dan Pentagon’a Ukrayna ordusu için kullanılan, Elon Musk’ın şirketi SpaceX’e ait Starlink hizmetinin askeri düzeydeki versiyonu olan “Starshield” hizmetinin yavaşlatılması gerektiği yönünde bir mesaj iletildi.

Ukraynalı yetkililer bu hafta yaptıkları açıklamada, askeri düzeydeki Starlink alıcılarının hızlı hareket eden nesnelere monte edildiğinde Ukrayna'da çalışmayı durdurduğunu ve Ukrayna toprakları üzerinde uçan İHA'ların yönlendirme sistemlerini bozarak performanslarını olumsuz etkilediğini söylemişti.

Ukrayna Savunma Bakanlığı'ndan bir yetkili Perşembe günü yaptığı açıklamada, alıcıların artık hareket halindeyken çalıştığını ancak yalnızca saatte 100 mile (160 km/s) kadar olan hızlarda işlev gördüğünü belirtmişti.

Zelenskiy bugün Brüksel’deki basın toplantısında konuyla ilgili soru üzerine, "Starlink tamamen kapatılmadı ancak hız sınırları düşürüldü” dedi. Bu yüzden bazı Şahid İHA’larını düşüremediklerini söyleyen Zelenskiy, Beyaz Saray’dan bu kapasiteleri iade edeceklerine dair sinyaller geldiğini de sözlerine ekledi.

‘Trump’ın günah keçisi misiniz’ sorusuna gülümsemeli yanıt

Öte yandan Zelenskiy'ye Sky News muhabiri tarafından, yaklaşan zorlu ara seçimler öncesinde Trump'ın iç politikadaki sorunları için bir günah keçisi muamelesi görüp görmediği soruldu.

Bir süre sessizce bakan Zelenskiy daha sonra gülümsemekle yetindi ve "İşte yanıtım bu” dedi.


soL'un dört kez sansürlenen X hesabını takip ederek yaygınlaştırabilirsiniz. 

soL Haber'i WhatsApp ve Telegram kanallarından takip edin, önemli gelişmeleri kaçırmayın.

soL YZ Beta, soL’un geliştirdiği ve soL arşiviyle çalışan bir yapay zeka robotudur. Kullanımı, soL abonelerine açıktır.