ABD'de Filistin’e destek eylemlerinin yoğunlaştığı üniversitelere saldırılarda Trump’ın son adımı Harvard’ın yabancı öğrenci kaydetme lisansını iptal etmek oldu. ABD yönetimi üniversiteyi Çin Komünist Partisi’yle işbirliğiyle de suçladı. 7 bine yakın yabancı öğrenci ya başka üniversiteye geçecek ya da vizeleri iptal olacak.
Dış Haberler
ABD'de Donald Trump yönetimi, Filistin'e destek gösterileriyle öne çıkan Harvard Üniversitesi’nin uluslararası öğrenci kabul programını "ilgili yasalara uymadığı" iddiasıyla durdurdu.
ABD İç Güvenlik Bakanı Kristi Noem, Harvard Üniversitesi’ne mektup göndererek aldıkları kararı okula bildirdiklerini açıkladı.
Bakan Noem, X hesabından paylaştığı açıklamasında, Harvard Üniversitesi'nin "Öğrenci ve Değişim Programı" sertifikasının derhal geçerli olmak üzere iptal edildiğini duyurdu.
'Antisemitizm ve Çin Komünist Partisi'yle işbirliği' iddiası
ABD'li Bakan, Trump yönetiminin, Harvard'ı "kampüsünde şiddet ile antisemitizmi teşvik etmek ve Çin Komünist Partisi ile işbirliği yapmakla suçladığını” da kaydetti.
Üniversitelerin yabancı öğrencileri kabul etmesinin “bir hak değil, ayrıcalık olduğunu” savunan Noem, "Harvard'ın doğru olanı yapmak için pek çok fırsatı vardı ama bunu reddetti. Yasalara uymadıkları için Öğrenci ve Değişim Programı sertifikalarını kaybettiler” ifadelerini kullandı.
Diğer üniversitelere de gözdağı
Noem ayrıca “Bu durum ülke genelindeki tüm üniversitelere ve akademik kurumlara bir uyarı niteliğindedir” diyerek ülkedeki diğer üniversitelere de gözdağı verdi.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tammy Bruce da kararla ilgili “Bu üniversiteler solcu aktivizmin merkezi değil, eğitim ve araştırmanın yuvası olmalıdır" ifadesini kullandı.
ABD yönetimi, Harvard'ın binlerce mevcut yabancı öğrencisine, başka okullara geçmeleri gerektiğini, aksi takdirde ABD'de bulunmalarına ilişkin yasal izinlerini kaybedeceklerini duyurdu.
Üniversiteden yabancı öğrencilere dair 5 yıllık kayıtları istedi
ABD İç Güvenlik Bakanı Kristi Noem üniversiteye gönderdiği yazıda, üniversitenin “Yahudi öğrencilere düşmanca kampüs ortamını sürdürdüğü, Hamas yanlısı sempatiyi teşvik ettiği” iddiasında bulundu.
Noem, Harvard yönetiminden 72 saat içinde son 5 yıla ait yabancı öğrencilerin yer aldığı “protesto eylemleri” de dahil olmak üzere bir dizi kaydın bakanlığa verilmesini istedi.
ABD’li bakanın istediği belgeler arasında uluslararası öğrenci değişim programı kapsamındaki öğrencilere ait son beş yıl içinde kampüste veya kampüs dışındaki protesto gösterileri dahil kaydedilen tüm video, ses ve diğer kayıtlar bulunuyor.
Talep edilen belgeler arasında üniversitedeki 5 yıllık disiplin soruşturmalarına ilişkin belgeler de yer aldı.
Noem üniversitenin ancak bu kayıtları göndermesi durumunda Öğrenci ve Değişim Programı sertifikasını yeni dönemde geri kazanabileceğini kaydetti.
Çin, Hindistan ve Kanada'dan öğrenciler çoğunluğu oluşturuyor
Kararın ardından çoğu Çinli öğrencinin ABD’yi terk etmek üzere harekete geçtiği belirtiliyor. Öte yandan Reuters’ın haberine göre öğrencilere üniversitenin kararla ilgili atacağı hukuki adımları ve yasal tavsiyeleri beklemeleri gerektiği söylenirken birçok öğrencinin dönüş biletlerini iptal ettiği de gelen bilgiler arasında.
Harvard Üniversitesi’nde halihazırda çoğunluğu lisansüstü programlarda olmak üzere toplam 6 bin 751 uluslararası öğrenci var. Bu öğrencilerin yüzde 40’ını Çin, Hindistan ve Kanada’dan gelenler oluşturuyor. Bu grupta Çinli öğrenciler ise başı çekiyor. Üniversitede Türkiye’den de öğrencilerin olduğu biliniyor.
Çin: Yalnızca ABD'nin imajına zarar verir
Çin Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada kararın yalnızca “ABD’nin imajına ve uluslararası güvenilirliğine zarar vereceği” belirtildi. Bakanlık ülke dışındaki öğrencilerinin “meşru haklarını ve çıkarlarını koruyacağını” da kaydetti.
Harvard yönetimi: Karar hukuk dışı
Harvard Üniversitesi de kararı "hukuk dışı” diye niteledi ve üniversitenin yabancı öğrencilerin eğitimlerine devam etmesi konusunda kararlılığını vurguladı.
Binlerce öğrenci ise şimdi bir sonraki adımlarını belirlemeye çalışmak zorunda kalmış durumda. Bazı öğrenciler barındıkları ev ve yurtlardan da çıkarılacaklarını düşünerek ne yapacaklarını belirlemeye çalışıyorlar.
Filistin'e destek gösterileri sonrası üniversitelere baskı
Trump yönetiminin üniversitelere yönelik baskıları geçen yıl Filistin’e destek için düzenlenen kampüs protestoları sonrası artmıştı.
"Antisemitizmle Mücadele Görev Gücü" kuran ABD yönetimi, son olarak Harvard’a sağlanan 2,2 milyar dolarlık fonu ve 60 milyon dolarlık sözleşme bedelini, dondurmuştu. Üniversite, hukuka aykırı olduğunu belirttiği karara karşı dava açmıştı.
ABD'deki Çinli öğrencilerin sayısı 5 yılda düştü
Öte yandan ABD ile Çin arasındaki gerilimin arttığı son yıllarda ABD’ye Çin'den gelen öğrencilerin sayısında dikkat çekici bir düşüş sözkonusu.
ABD’de Çinli öğrencilerin sayısı 2019’da 370 bin iken, 2024’te bu sayı 277 bine indi.
ABD'de Trump-Harvard gerilimi: Üniversite hükümete dava açtı | ![]() |