Sayfa yolu
Trump faiz oranlarını düşürmeyen Merkez Bankası Başkanı'nı hedef aldı: 'O bir dangalak, aptal'
soL'a güvenin, algoritmaya müdahale edin. Tek tıkla soL Haber'i Google'da tercih edilen kaynağınız olarak belirleyin.
Dış Haberler
Yayın Tarihi: 15.07.2025 , 17:35
ABD Başkanı Donald Trump, uzun süredir gerilim yaşadığı Federal Rezerv (ABD Merkez Bankası) Başkanı Jerome Powell'a bir kez daha saldırdı.
Dün Beyaz Saray'da dini figürlerin önünde yaptığı konuşmada Trump, Powell için "aptal" dedi ve faiz oranlarını düşürmesi gerektiğinde ısrar etti.
"O bir dangalak. Aptal adam. Gerçekten öyle" diyen Trump, enflasyonun şu anda ekonomi için ciddi bir endişe kaynağı olmadığını ve faiz oranlarının yüzde 1'e düşürülmesi gerektiğini öne sürdü.
Merkez Bankası Başkanı faiz oranlarını düşürmeyi reddetti
ABD Başkanı'nın sık sık yaptığı bu sert çıkışlar ve Powell'ı görevden alma tehditleri piyasa dünyasını tedirgin etmeye devam ediyor. Bazı yatırımcılar, Trump'ın merkez bankasını ve para politikalarını daha fazla siyasi kontrol altına alma çabası içinde olduğu konusunda endişelerini dile getiriyor.
Merkez Bankası Başkanı, gümrük tarifeleri politikasındaki değişiklikler gibi "potansiyel aksaklık kaynakları" göz önüne alındığında, faiz oranlarının düşürülmesi için henüz çok erken olduğunu belirterek, faiz oranları konusunda şimdiye kadar geri adım atmayı reddetmişti.
Trump hafta sonu, Avrupa Birliği ve Meksika gibi ABD'nin önemli ticaret ortaklarına 1 Ağustos'tan itibaren yüzde 30'luk bir gümrük vergisi uygulamayı planladığını söylemiş ve diğer ülkeleri, ABD ile hızlı bir şekilde bireysel anlaşmalar yapmamaları durumunda benzer oranlarla veya daha kötüleriyle karşılaşabilecekleri konusunda uyarmıştı.
Trump'ın ekibi Powell'ı ablukaya aldı
Trump'ın ekonomi danışmanlarından Kevin Hassett de hafta sonu, ABD Başkanı'nın, bankanın genel merkezinin yenilenmesi için beklenenden yüksek harcamalar yapıldığını gerekçe göstererek Powell'ı "haklı bir sebeple" görevden alabileceğini savunmuştu.
ABD Merkez Bankası, başkent Washington DC'deki ofisleri için birkaç yıldır iki binayı yenileme sürecinde. Bu yenilemenin mevcut maliyet tahmini 2,5 milyar dolar, yani başlangıçta öngörülenden yaklaşık 700 milyon dolar daha fazla.
Ancak bu tür maliyet aşımları Washington'da alışılmadık bir durum değil. Trump yönetimindeki yetkililerin, Trump'ın uzun süredir eleştirdiği Powell'ı görevden almak için bu bahaneyi öne sürme çabasında olduğu görülüyor.
Trump'ın baş bütçe danışmanı Russell Vought, geçtiğimiz hafta Beyaz Saray'ın, yenileme projesinin maliyetinden "son derece rahatsız" olduğunu söylemişti. Vought, hükümetin radikal bir şekilde yeniden yapılandırılmasını ve yürütme organında daha fazla yetkinin konsolide edilmesini öngören, Proje 2025 olarak bilinen, ikinci Trump dönemi için tartışmalı muhafazakâr planında önemli bir rol oynamıştı.
Tarafsız bir hükümet gözlemcisi olan ABD Başmüfettişliği'nin bir sözcüsü de, Powell'ın maliyet aşımlarının incelenmesini talep ettiğini ifade etti.
| NATO Genel Sekreteri'ni ağırlayan Trump, Ukrayna'ya silah desteğini duyurdu, Rusya'yı sert yaptırımlarla tehdit etti |
|
soL YZ Beta, soL’un geliştirdiği ve soL arşiviyle çalışan bir yapay zeka robotudur. Kullanımı, soL abonelerine açıktır.