Trump eski genelkurmay başkanının 'anılarından' vatana ihanet çıkarttı

Eski ABD Başkanı Trump, General Mark Milley'nin son iddialarını 'yalan haber' olarak reddederek eski genel kurmay başkanının hikâye doğruysa yargılanması için çağrıda bulundu.

Dış Haberler

Eski ABD Başkanı Donald Trump, General Mark Milley'nin kendisini Çin'i olası bir saldırı konusunda gizlice uyardığını söylediği yeni kitabını "yalan haber" olarak reddetti ve askerin vatana ihanet suçlamasını hak ettiğini söyledi.

Trump yaptığı açıklamada, "ABD tarihinde bir ülkeden, Afganistan'dan en kötü geri çekilmeyi planlayan aynı başarısız lider olan keriz General Mark Milley'in hikayesi doğruysa, o zaman ihanetten yargılanacağını varsayıyorum" dedi.

Trump'ın yorumları, Washington Post yazarları Bob Woodward ve Robert Costa'nın yeni kitabı hakkındaki haberlere yanıt olarak geldi.

Müşterek Genelkurmay Başkanı Milley'in, Trump'ın askeri olarak saldırma kabiliyetini sınırlamak için Pentagon'da "gizli bir toplantı" düzenlediği ve Ulusal Askeri Komuta Merkezi'nden sorumlu memurlara, kendisinden geçmedikçe kimseden emir almamalarını söylediği bildirildi.

Toplantı, ABD Kongre Baskını'nından iki gün sonra geldi ve general, ABD Başkanı'nın Çin'e nükleer bir saldırıyı bile düşüneceğinden korktuğunu öne sürdü.

Milley, toplantıda "Size ne söylenirse söylensin, prosedürü siz yapın" dedi.

Generalin Çinli mevkidaşını herhangi bir saldırıya karşı önceden uyarıda bulunacağına dair gizli sözler vermeye çalıştığı ve istihbarat yetkililerini Beyaz Saray'da casusluk yapmaya yönlendirdiği söz konusu yayında öne sürüldü.

Trump, hikayenin yalan olduğunu belirterek, "Gerçek değil, kurgu yazdıkları için demeç vermeyi reddettiğim iki yazarla birlikte zayıf ve etkisiz bir general tarafından uyduruldu" dedi. Trump, "Milley'e karşı derhal harekete geçilmeli ve ordumuzdaki daha iyi generaller - ki bizde çok var - müdahale etmeli, böylece başka bir Afganistan felaketinin bir daha asla yaşanmaması gerekir" ifadelerini de sözlerine ekledi.

Trump, "Bilmem ki Çin'e saldırmayı hiç düşünmedim ve Çin bunu biliyor. Hikâyeyi uyduran insanlar hasta ve çıldırmış durumdalar ve onu yayınlayan insanlar da bir o kadar kötü" ifadelerini kullandı.

Trump, Milley liderliğinde Pentagon'un 85 milyar dolarlık ABD askeri teçhizatının Taliban'ın eline geçmesine izin verdiğini söyledi.

Trump, generalin Haziran 2020'de dönemin ABD Başkanı ile "radikal solu etkilemek" için sözde bir çatışma hakkında yalan söylediğini söyleyerek, Milley'i Haziran ayında istifa etmeye veya kovulmaya çağırdı.

Eski ABD Başkanı ayrıca West Point'teki ABD Askeri Akademisi'nde eleştirel ırk teorisinin öğretilmesini savunduğu için Milley'i "acınası" olarak nitelendirdi.

Milley daha öncesinde Trump'ın iktidarda kalabilmek için darbe yapacağını öne sürmüştü.