Tokat'ta maden şirketine karşı birleşen köylüler kararlı: 'Rantçı güruhu şimdilik durdurduk'

Tokat'ta geçtiğimiz ay EMSA'nın maden arama çalışmalarını durduran köylüler bugün yeniden bir araya gelerek "Ormanlarımızı, yaylalarımızı korumakta kararlıyız" dedi.

Haber Merkezi

Tokat'ta Şehitler Köyü'ne yakın Sorhun Obası mevkiindeki maden arama çalışmaları başlamış ve bölgede yaşayan köylülerle muhtarların tepkisi sonucu çalışmalar durdurulmuştu. 

Madencilik faaliyetlerine karşı yeniden bir araya gelen köylüler, yaylalara maden kurulmasının tarım ve hayvancılığın sonu olacağını söyledi.

Ruhsat iptali için başvurdular, ÇED raporu istediler

Yaylacık Doğa Platformu adına Halil Bakan'ın okuduğu basın açıklamasında maden için ruhsatlandırılan bölgenin köylülerin hayvancılık yaptığı meraların yarısından fazla olduğunun altını çizdi. 

Maden şirketlerinin Yaylacık mevkiini adım adım kuşattığını kaydeden Bakan daha önce de Erbaa Sakarat ve Boğalı yaylaları; Kuyucak, Üçgöl ve Günçalı köylerinin de madencilik faaliyetlerine açıldığını hatırlattı.

Bakan'ın paylaştığı verilere göre son ruhsat alanı pek çok endemik tür barındıran ormanların yüzde 44’ünü, tarım alanlarının yüzde 27’sini, meraların yüzde 56’sını kapsıyor.

Maden arama faaliyetleri için de ÇED raporu alınmasını isteyen köylülerin mücadelesinde gelinen nokta şu sözlerle anlatıldı:

"Bu tehlike karşısında köylülerimizin ve bu haklı davamızda bize destek veren paydaşlarımızın işbirliğinde; bizler ilk önce ilgili tüm kamu kurumlarına dilekçelerimiz ile başvuru yaparak sondaj faaliyetinin durdurulmasını talep ettik. Ardından Çevre İl Müdürlüğüne firmanın yaptığı sondajlı ön aramadan da ÇED raporu istemesini talep ettik. Bu çabalarımızın sonucunda firmanın mera ve ormanlarımızda şimdilik önüne geçtik. Şimdilik diyoruz çünkü firma da bizim hamlelerimize karşı hamleler ile cevap veriyor. Son olarak şirket hakkında Şehitler Köyü Muhtarlığı tarafından suç duyurusunda bulunulmuştur. Şirketin maden arama ruhsatının iptali için dava açma çalışmalarımızın da sonuna gelmiş bulunuyoruz. İnanıyoruz ki EMSA Madencilik Yaylacık'tan gidecek. Ovalarımız, ormanlarımız, sularımız, toprağımız, yaylalarımız bu talancı, rantçı güruhların elinden kurtarılacaktır."

'Şirketlere değil bize sahip çıkın'

Tokat'ta yaşanacakların Türkiye'deki diğer örneklerden farklı olmayacağını ifade eden Yaylacık Doğa Platformu'ndan Halil Bakan şunları söyledi:

"Çok geç olmadan ilgili mercileri, üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmeye, başta Yaylacık’ı hedef alan EMSA Madencilik olmak üzere Tokat’ı tehdit eden maden şirketlerinin ruhsatlarını iptal etmeye, bölge coğrafyasının, bölge canlılığının, bölge tarımsal üretiminin, bölge hayvancığının, bölge insanının âli çıkarlarını gözetmeye çağırıyoruz. Maden şirketlerine değil bölge insanına sahip çıkmaya davet ediyoruz."

Köylüler gün içinde Tokat'ta Valilik önünde de buluşarak basın açıklaması gerçekleştirdi. Traktörlerle yaylaya dönen köylüler ruhsatlandırılan alanda bir araya gelerek EMSA Madencilik firmasına mesajlarını iletti. 

Köylüler geçtiğimiz ay, maden arama faaliyetlerini durdurmuş ve firmanın hukuki sürece riayet etmesini talep etmişti. Firmanın 29 ayrı noktada maden arama çalışması yaptığı biliniyor.