Tokat’ta altın madeni alarmı: 2 binden fazla ruhsat başvurusu yapıldı, köylüler direnişe geçti

Tokat’ta siyanürle altın aramak isteyen şirketler, 2 binden fazla ruhsat başvurusunda bulundu. Tarım ve hayvancılığın yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu kentte köylüler direnişe geçti.

Özkan Öztaş

Tokat’ta maden şirketleri altın arama faaliyetlerini hızlandırdı. ÇED raporlarını devre dışı bırakarak süreci hızlandırmaya çalışan şirketler yeni ruhsat başvuruları da yaptı.

Daha önce Tokat’ın Şehitler Köyü yakınlarındaki Sorhun Obası’ndaki maden arama çalışmaları, köylülerin ve muhtarların tepkisi üzerine durdurulmuştu. Yeni ruhsat başvuruları sonrası Günçalı, Killik, Aydoğdu, Batmantaş, Güzelce, Gömleksiz ve çevre köylerde yaşayanlar yeniden harekete geçti.

11 bin futbol sahası büyüklüğünde alan tehdit altında

Günçalı Köyü Çevre Komisyonu Üyesi Bahadır Sarıyaprak bölgedeki tehdidin boyutlarını anlattı. Sarıyaprak, binlerce hektarlık alanın altın şirketleri tarafından parsellenmek istendiğini belirtti.

"Şirketler ilk olarak 1774 hektar alanda arama ve sondaj yapacaklarını söylemişti. Ancak 2023’ten itibaren bu alan 8 bin hektara çıktı. Bu, yaklaşık 11 bin 200 futbol sahası büyüklüğünde bir alan demek” diyen Sarıyaprak, durumun ciddiyetine dikkat çekti.

Köy dernekleri ve derneklerin kurduğu çevre komisyonları köy köy gezerek halkı bilinçlendiriyor ve eylemler düzenliyor.

Tokat sınırları içinde 2 bin 300’den fazla ruhsat başvurusu

Sarıyaprak, 2025 itibarıyla Tokat genelinde 2 bin 316 ruhsat başvurusu olduğunu ifade ederek, “Bu sayı son bildiğim rakam. Daha da artmış olabilir. Burası tarım ve hayvancılık için kritik bir bölge. Ama altın şirketleri bu alanları talan etmek istiyor. Şirketler kazanacak, peki köylüye ne kalacak? Göç etmek ve başkalarına muhtaç olmaktan başka ne getirecek bu proje?” diye sordu.

HLC Kıymetli Madenler A.Ş., Zeni Madencilik, Asaş Alüminyum ve Nitromar Petrokimya gibi şirketlerin bölgeyi adeta paylaştığını belirten Sarıyaprak, şirketlerin köylüleri “yatırım” vaadiyle ikna etmeye çalıştığını, ancak tarım arazilerinin tahribatından bahsetmediğini vurguladı.

Siyanürle altın aranacak saha su kaynaklarının, tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin tam orasında yer alıyor.

'Şirket elemanları uzun namlulu silahlarla geldi'

Köylülerin örgütlenerek nöbet tuttuğunu ve bazı köylerde kameralar kurarak süreci takip ettiğini anlatan Sarıyaprak, “Şirketler sondaj kurup ‘buradan çıkmayız’ diyor. Geçen bir firmanın uzun namlulu silahlarla gelen elemanlarını araziden çıkardık, silahlarına el koyup jandarmaya teslim ettik” dedi.

Tokat ve İstanbul’da eylem kararı

7 Haziran’da Tokat Cumhuriyet Meydanı’nda çiftçi ve köylülerin bir araya gelerek tepki göstereceğini belirten Sarıyaprak, ardından İstanbul’da Kuyumcukent’te HLC Kıymetli Madenler A.Ş. önünde eylem yapacaklarını duyurdu.

Tokat köy dernekleri ve federasyonunun da halkı bilinçlendirme çalışmalarına destek verdiğini ekledi.

Köylüler aynı zamanda Tokat merkezde de seslerini duyurmaya çalışıyor.

'Doğa boyun eğmez, hesap sorar'

Sarıyaprak, ruhsat başvurularının tarım arazileri ve 1. derece sit alanlarını kapsadığını belirterek, “Şirketler kıraç alanlarda çalışacaklarını söylüyor ama 2 binden fazla başvuruyla asıl amaçlarının araziye girip çıkmamak olduğu açık. Buna izin vermeyeceğiz. Bayram sonrası HLC’nin kolluk kuvvetleriyle araziye gireceği söyleniyor ama karşılarında bizi bulacaklar” dedi.

Köylülere de seslenen Sarıyaprak, “Destek olsunlar, destek olmayanlar da engel olmasın. Bu hepimizin geleceği. Doğa boyun eğmez, hesap sorar. Bugün doğaya verilen zarar, yarın çocuklarımızın geleceğini etkileyecek” diyerek mücadele çağrısı yaptı.

Soma Katliamı'nın 11. yılı: 'Zenginlerin arkasındaki devlet, fakirlerin arkasında yok'
s