TOGO kulelerinin yıkımı için ihaleye çıkıldı

Ankara Büyükşehir Belediyesi, TOGO kulelerinin yıkımı için ihaleye çıktı

Haber Merkezi

Eski Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün’ün sahibi olduğu imar değişikliğine ilişkin mahkeme kararları gerekçe gösterilerek Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) tarafından Aralık 2019’da mühürlenen TOGO Kuleleri’nin yıkımı için ihale süreci başladı.

Resmi Gazete’de yayımlanan ilanla kulelerin yıkımı için ihaleye çıkılacak. "Kapalı teklif" usulüyle düzenlenecek ihalede iş "enkazdan çıkacak hurda" karşılığı yapılacak.

Hurda karşılığı yıkım için ihale açan ABB, işin muhammen (tahmin edilen) bedelini 25 milyon 913 bin 416 TL olarak belirledi.

Geri dönüşüm malzemeleri karşılığı yıkım

Ankara Büyükşehir Belediyesi konuyla ilgili yayımladığı açıklama şu şekilde:

"Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB), Ankara’da rant iddialarının odağına yerleşen ve rantın sembolü haline gelen TOGO Kuleleri’yle ilgili harekete geçti.

ABB, geçtiğimiz ay Danıştay 6. Dairesi’nin oy birliğiyle aldığı ve kesinleşen “kulelerin 1,50 emsale düşürülmesi” kararının ardından 1 Eylül 2022 tarihinde “TOGO Kulelerinin Geri Dönüşüm Malzemeleri Karşılığı Yıkım İşi” ihalesine çıkacak.

Büyükşehir Belediyesi tarafından imar değişikliğindeki usulsüzlükler gerekçe gösterilerek mahkeme kararıyla 2019 yılında mühürlenen ve rantın sembolü olarak gösterilen TOGO Kuleleri hakkında yeni bir karar daha alındı.

ABB Meclisi’nde TOGO Kuleleri hakkında alınan “1,50 emsale düşürülmesi” kararına karşı yapılan itirazın Danıştay tarafından kesin olarak reddedilmesi üzerine Ankara Büyükşehir Belediyesi harekete geçti. Gizli emsallerle birlikte 20 bin metrekareden 120 bin metrekareye çıkarılan inşaat için yıkım ihalesi yapılacak.

Yıkım ihalesi canlı yayında

Fen İşleri Daire Başkanlığı, 1 Eylül 2022 tarihinde saat 14.00’te Ankara Büyükşehir Belediyesi 1.kat Encümen Salonu’nda “TOGO Kulelerinin Geri Dönüşüm Malzemeleri Karşılığı Yıkım İşi” ihalesine çıkacak.

İhale, Büyükşehir Belediyesinin sosyal hesapları ile ABB TV’den canlı olarak yayınlanacak.

ABB yetkilileri konuyla ilgili olarak, rantın sembolü haline gelen TOGO Kulelerinin tüm süreçlerinde bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da yalnızca mahkeme kararlarının uygulanacağını belirtti."

TOGO Kuleleri

Eski CHP Milletvekili ve eski Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün’ün sahibi olduğu TOGO Kuleleri, imar değişikliğine ilişkin mahkeme kararları gerekçe gösterilerek ABB tarafından Aralık 2019’da mühürlenmişti.

Şubat 2021’de, Danıştay 6. Dairesi, kulelere yönelik Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin açtığı ve yerel mahkeme ile istinaf mahkemesinin gizli emsal artışını iptal ettiği kararı onamıştı.

Mahkemenin kararıyla, 'Gizli emsal artışının usulsüzlüğü', 'şehircilik ilkelerine aykırılık' ve 'binanın kaçak inşa edildiği' mahkeme kararıyla tescillenmişti.

ABB Başkanı Mansur Yavaş, TOGO Kuleleri’ne ilişkin yapılan encümen toplantısı sonucunda ise mühürlü olan kulelerin yıkım kararı alındığını açıklamıştı.