Sayfa yolu
TKP'den Adana ve Antalya valiliklerinin NATO yasaklarına karşı dava: 'Karar baştan aşağı hukuksuz'
Haber Merkezi
Yayın Tarihi: 02.07.2026 , 23:03
Türkiye Komünist Partisi (TKP), Ankara'da düzenlenecek NATO Zirvesi gerekçe gösterilerek Eskişehir ve Sakarya valilikleri tarafından ilan edilen eylem ve etkinlik yasaklarını yargıya taşımıştı.
Şimdi de benzer bir adım Adana ve Antalya'da atıldı. TKP il örgütleri, valilik kararlarının yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle dava açtı.
'Antalya Valiliği en temel Anayasal hakları dahi askıya alarak yasakladı'
TKP, Antalya Valiliği'nin 7-8 Temmuz tarihlerinde Ankara'da düzenlenecek NATO Zirvesini gerekçe göstererek il genelinde aldığı dokuz günlük eylem ve etkinlik yasağını yargıya taşıdı.
Antalya Valiliği 30.06.2026 tarihinde aldığı kararla, NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi sürecinde meydana gelecek herhangi bir görüşme ya da bahse konu etkinlikler ile ilgili her türlü siyasi faaliyeti 01.07.2026 Çarşamba günü saat 08.00’den 09.07.2026 Perşembe günü saat 23.59’a kadar 9 gün süre ile yasaklamıştı.
TKP tarafından bugün valiliğin kararının yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Antalya İdare Mahkemesi'ne dava açıldı. Dava dilekçesinde valilik kararının her yönüyle hukuksuz olduğuna işaret edildi.
TKP Antalya İl Örgütü tarafından yapılan açıklamada, "Antalya Valiliği, kentimizde dokuz gün boyunca NATO'nun protesto edilmesini, herhangi bir gerekçe bile göstermeden ve en temel Anayasal hakları dahi askıya alarak yasaklamıştır. Bu ülkenin sahibi ne NATO temsilcileri ne de onların işbirlikçileridir. Bu vesileyle bir kez daha ülkemizin tüm yurtseverlerini, cumhuriyetçilerini, onurlu halkını emperyalizme karşı mücadeleyi birlikte yükseltmeye çağırıyoruz" denildi.
'Adana Valiliği'nin kararı baştan aşağı hukuksuz'
Benzer bir adım TKP Adana İl Örgütü'nden geldi.
TKP Adana İl Örgütü, NATO Zirvesine karşı 5 Temmuz’da bir yürüyüş ve basın açıklaması gerçekleştireceğini duyurmuştu. Adana Valiliği ise 36. NATO “Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi” veya dolaylı olarak aynı amaçla yapılacak eylem ve etkinliklerin 1 Temmuz'dan başlayarak 10 gün boyunca yasaklandığını açıklamıştı.
TKP Adana İl Örgütü, parti avukatları aracılığıyla Valilik kararının yürütmesinin bir an önce durdurulması ve iptali talebiyle dava açarak gerekli hukuki adımları attı. TKP tarafından açılan davada 10 maddeyle valilik kararının baştan aşağı hukuksuz olduğuna işaret edildi.
Adana Valiliği'nin aldığı kararın hukuki olarak hiçbir geçerliliğinin olmadığını açıklayan TKP Adana İl Örgütü, "Bağımsız bir ülkede yaşamak istiyorum, Türkiye'nin emperyalizme teslim edilmesini kabul etmiyorum diyen tüm yurttaşlarımızı NATO'ya karşı mücadeleyi birlikte büyütmeye çağırıyoruz. Biz bu yasaklama kararına karşı yürütmenin durdurulması ve iptal edilmesi için bir dava da açtık ve sürecin takipçisi olacağız" açıklamasında bulundu.
soL Haber'i WhatsApp ve Telegram kanallarından takip edin, önemli gelişmeleri kaçırmayın.
soL YZ Beta, soL’un geliştirdiği ve soL arşiviyle çalışan bir yapay zeka robotudur. Kullanımı, soL abonelerine açıktır.