TKP Genel Sekreteri Okuyan: Önceliğimiz mevcut alternatiflere teslim olmamak

Sosyalist Güç Birliği'ne ilişkin soruları yanıtlayan Okuyan 'Mevcut alternatiflere teslim olmayacağız ama aynı zamanda Erdoğan'ın yeniden seçilmesine yardımcı olmayacağız' dedi.

Haber Merkezi

TKP Genel Sekreteri Kemal Okuyan Sosyalist Güç Birliği'ne ilişkin olarak "Önceliğimiz mevcut alternatiflere teslim olmamak. Ama bu oluşum Erdoğan'ın yeniden seçilmesine yardımcı olacak bir tutum sergileyemez. Biz bu çelişir gözüken iki tutumu biz devrimci yaratıcılığımızla çözeriz diyoruz" dedi.

Halk TV'deki Açıkça programına bağlanan TKP Genel Sekreteri Kemal Okuyan, gazeteci Barış Pehlivan'ın Sosyalist Güç Birliği'ne ilişkin sorularını yanıtladı.

"Sosyalist Güç Birliği niye kuruldu?" sorusuna karşılık Okuyan "Bugün mevcut taraflaşmanın dışında bir taraflaşma gerçekleşmesini istiyoruz. Biz bu düzenin değişmesi gerektiğini söyleyen güçler olarak bugünkü mevcut taraflaşma içinde yer bulamayız, buna da istekli değiliz" dedi.

Seçimlerin önemli olduğunu ancak bunun ötesine geçen bir platform oluşturmaya çalıştıklarını dile getiren Okuyan "Bunun ilk adımını da atmış olduk" dedi.

"Oyları bölmeyin, AKP'den çok çektik" gibi sorularla karşılaşıp karşılaşmadıklarını soran Pehlivan'a "Alışkınız bu sorulara. Buna verdiğimiz yanıtların bir bölümünün o soruları soranları tatmin etme şansı yok. Çünkü o sorular akıldan ziyade duygudan çıkan sorular" diye yanıt veren Okuyan özetle şunları söyledi:

"Türkiye toplumunun önemli bir kısmı ciddi bir yorgunluk belirtisi gösteriyor. Biz AKP konusunda hata yapmamış kişileriz. Başkaları gibi 'aldatıldık, yanıldık' demiyoruz. Biz AKP'yi kurulduğu günden beri doğru teşhis etmiş insanlarız. AKP bizi de yordu, Türkiye'de gerçek bir taraflaşmanın önüne geçecek kadar yordu. 'AKP gitsin.' Biz hem bu duyguya ortağız ama bu duyguya teslim de olmamak zorundayız. Bu duygu 50 yıl önce de vardı: Önce Demirel gitsin... Önce Kenan Evren gitsin... Bunlar kolay çözüme yöneltti. Türkiye toplumu adım adım hep daha geri olana razı olmak zorunda kaldı."

"Siz bir cumhurbaşkanı adayı gösterecek misiniz? İkinci turda Millet ittifakı adayını destekleyecek misiniz" sorusuna ise TKP Genel Sekreteri Okuyan şu yanıtı verdi:

"Biz bu güç birliğini seçim dahil her platformda gerçek bir alternatifi ortaya koymak için kurduk.

Önceliğimiz mevcut alternatiflere teslim olmamak. Ama bu oluşum Erdoğan'ın yeniden seçilmesine yardımcı olacak bir tutum sergileyemez. Biz bu çelişir gözüken iki tutumu biz devrimci yaratıcılığımızla çözeriz diyoruz. Seçenekler arasında aday göstermek var, o adayla sonuna kadar gitmek var, aday göstermemek var. Değerlendireceğiz. 

Mevcut alternatiflere teslim olmayacağız ama aynı zamanda Erdoğan'ın yeniden seçilmesine yardımcı olmayacağız."

'Asıl önemli olan halkta nasıl karşılık bulacağı'

"Genişleyebilir mi bu oluşum? HDP ile neden birlikte hareket etmediniz?" sorusu üzerine ise Okuyan özetle şunları kaydetti:

"Biz Sosyalist Güç Birliği'ni oldukça anlaşılır sade yazılı bir çerçeve ile ilan ettik. Burada ilkeler var, bir doğrultu var. Tutarlı bir belge var, biz burada anlaştık. Biz sandıkla ilgili bir şeyden hareket etmedik. Şurdan hareket ettik: Bu ülkenin sorunları nedir ve biz bu sorunlara nasıl çözüm üretiyoruz. Bu çerçeve her siyasi güce açıktır. Ancak bu çerçevenin içinde yer alamayacağını düşünüyoruz birçok örgütün. Bu metin kendi ilkelerini çok net olarak çiziyor ama kapsayıcı bir metin.

Asıl yaptığımız açılımın halkta nasıl karşılık bulacağı önemli. Yoksa altılı değil 50'li bir masa yaratalım, hiçbir işe yaramaz.

Bu metinde yer alan çerçeveye uyan tüm siyasi hareketlere açık, hiç kimseyi dışlayamayız."