TKP Genel Sekreteri Okuyan: Asıl hedefimiz Türkiye'de halkın örgütlü gücünü artırmak

TKP Genel Sekreteri Kemal Okuyan, Sosyalist Güç Birliği'nin stratejisi hakkında 'Adaydan çok emekçi halk açısından neyin en sağlıklı olacağına göre karar vereceğiz' dedi.

Haber Merkezi

Türkiye Komünist Partisi (TKP), Sol Parti, Türkiye Komünist Hareketi (TKH) ve Devrim Hareketi’nin çağrısıyla Sosyalist Güç Birliği 20 Ağustos'ta Ankara'da yapılan toplantıyla yola çıktı.

Sosyalist Güç Birliği'nin kuruluş açıklamasında, "Cumhuriyet tarihinin en kritik dönemlerinin birinden geçiyoruz. AKP'ye ve onun temsil ettiği bu düzene karşı mücadelenin her aşamasında olduğu gibi, bugün de üzerimize düşen sorumlulukları eksiksiz yerine getireceğiz" denildi.

TKP Genel Sekreteri Kemal Okuyan, Sözcü'den Fırat Fıstık'a verdiği demeçte, Sosyalist Güç Birliği'nin amacını ve hedeflerini açıklarken, birliğin seçimlerde alacağı tutum hakkında konuştu.

'Emekçi halkın çıkarlarını savunanların örgütlü hareketi için kuruldu'

Sosyalist Güç Birliği, hangi ihtiyaçtan dolayı kuruldu, temel amacı nedir?

Sosyalist Güç Birliği, laik ve bağımsız Türkiye hedefini bayrak edinenlerin, emekçi halkın çıkarlarını savunanların birleşik ve örgütlü bir hareket yaratması için kuruldu.

Farklı siyasi yapılar, ortak bir zeminde buluştu ve seçim pazarlıklarına gömülmüş olan mevcut ittifakların tersine ilkeli, doğrultusu olan bir çerçeveyle hareket etmeye karar verdi.

'Geçmişte yaşadığımız deneylerden ders çıkardık'

Önceden de sol partilerin bir araya gelerek oluşturdukları oluşumlar vardı. (Haziran Hareketi vs) Bu birliğin öncekilerden farkı ne sizce?

Dönem farklı, koşullar farklı, hareket noktamız farklı. Geçmişte yaşadığımız deneylerden ders çıkardık ama daha önemlisi bugün ve yakın gelecekte ne yapmamız gerektiğine ilişkin bir değerlendirme sürecini geride bıraktık.

Daha önceki oluşumların neyi başarıp neyi başaramadığını inceledik ve bazı sonuçlara ulaştık. Hareket noktamız olan temel ilke ve hedeflerimizi göz ardı etmezsek daha başarılı olacağımız ortada.

'Kendisini yalnızca seçimle sınırlayan bir oluşum değil'

Türkiye, çok önemli bir seçime gidiyor. Sosyalist Güç Birliği'ni 3. ittifak olarak nitelendirebilir miyiz?

Sosyalist Güç Birliği, kendisini yalnızca seçimle sınırlayan bir oluşum değil. Ancak seçim dönemindeyiz ve doğal olarak Güç Birliği'ni 3. ittifak olarak adlandıranlar var.

Sonuçta Türkiye'de toplumu Cumhur ve Millet İttifakları'nın belirlediği bir siyaset taraflaşmasına mahkum etmemek gibi bir amaçla hareket ediyoruz. Bu anlamda farklı bir tarafı temsil ediyoruz.

Bizim temsil ettiğimiz taraf şu andaki oy potansiyelinin çok üstünde bir ağırlığa sahip Türkiye'de. Kuşkusuz bunun oya da yansımasını istiyoruz ama asıl hedefimiz Türkiye'de halkın örgütlü gücünü artırmak.

Birliğin seçimlerde tavrı nasıl olacak? Bu konuşuldu mu, siz 2023 seçimleriyle ilgili ne düşünüyorsunuz?

Elbette yaklaşan seçimleri de konuşuyoruz. Şu anda Sosyalist Güç Birliği'ne katılan dört siyasi oluşumdan üçünün milletvekili seçimlerine katılma yeterliliği var.

Bu partiler seçimlere ayrı ayrı katılsalar bile Güç Birliği'nin ilkelerini savunacaklar. Bunun ötesinde seçimlerdeki işbirliğini nasıl güçlendiririz konusunu değerlendiriyoruz.

'Önceliklerimizden birisi AKP iktidarının sonlanması'

Türkiye bir de cumhurbaşkanı seçecek. Yeni sistemle birlikte bu seçim daha da önemli hale geldi. Sosyalist Güç Birliği'nin Cumhurbaşkanlığı seçiminde tavrı ne olacak? Aday çıkarılacak mı, hiçbir şekilde Millet İttifakı'nın adayını desteklemeyiz mi diyorsunuz, yoksa makul bir ortak aday olursa destekleyebilir misiniz?

Sosyalist Güç Birliği, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aynı ilkelerle hareket edecek. Savunduklarımızı en geniş toplumsal kesimlere anlatacağız, gerçek bir alternatif oluşturmaya çalışacağız.

Bununla birlikte bizim önceliklerimizden birisi AKP iktidarının sonlanması. Bu anlamda bütün bu seçenekleri değerlendiriyoruz, gelişmelere bakacağız. Millet İttifakı'nın siyaseti, ideolojisi belli.

Oradan çıkacak bir adayın bizim açımızdan makul olması söz konusu değil. Adaydan çok emekçi halk açısından neyin en sağlıklı olacağına göre karar vereceğiz.

Öte yandan Türkiye toplumunun zaten zayıf düşmüş direncini daha da aşağıya çekme girişimlerine nasıl yanıt vereceğimiz belli.

'Sosyalist hareket CHP ve HDP gölgesinden kurtulmalı'

HDP'nin başını çektiği, birçok sol partinin katıldığı bir ittifak daha olacak gibi görünüyor. Bu toplantılara da katıldınız. Neden ayrı bir birlik oluşturuldu?

Türkiye'de sosyalist hareketin CHP ve HDP gölgesinden kurtulması gerektiğini yıllardır söylüyoruz. HDP'nin farklı öncelikleri, tercihleri var.

Bizim yazılı olarak açıkladığımız çerçevenin doğrultusu ile bu öncelik ve tercihler arasında uyumsuzluk olduğu ortada.

Milletvekili seçilmek için bu uyumsuzlukları göz ardı etmek bizim benimseyebileceğimiz bir yaklaşım değil.

Türkiye zaten bu karanlığa; kurtuluşun kolay yoldan seçimle gerçekleşeceği düşüncesi ve kötünün iyisi tercihleriyle geldi. Artık buna son verme zamanı.