TKP Antalya'daki selde 'rantçı belediyeciliğe' işaret etti: 'Felaketlere son verebiliriz'

Antalya'da devam eden şiddetli yağışların ardından meydana gelen sel sebebiyle bir kişi hayatını kaybetti. Türkiye Komünist Partisi, söz konusu facianın önlenebilir olduğunu vurguladı.

Haber Merkezi

Antalya'da kent merkezinde dün akşam etkili olmaya başlayan sağanak, gece şiddetini artırdı. Kentin birçok noktasında kuvvetli yağış nedeniyle sel ve su baskınları yaşandı.

Sağanak yağış sonrası meydana gelen selde 47 yaşındaki Halil Yıldız'ın hayatını kaybettiği belirlendi. Yıldız, su altında kalan otomobilinin içinde bulundu. 

Türkiye Komünist Partisi (TKP) Antalya İl Örgütü, açıklama yaparak "Antalya halkına, yurttaşlarımıza geçmiş olsun. Antalya'nın her yağmurda sular altında kalmasının, yaşanan felaketin nedeni patronlara hizmet etmekten öteye geçmeyen rantçı belediyecilik anlayışıdır" dedi.

TKP Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Adayı Ece Mutlu, yaşananlara yapı işlerini özelleştirerek patronlara ihale eden rantçı belediyelerin yol açtığını söyledi ve "Belediye hizmetlerinin kamu eliyle yürütüldüğü, kent planlamasının bilimsel verilerle yapıldığı, ranta kapalı bir Antalya için komünist belediyecilik" açıklamasını yaptı. 

TKP Kepez Belediye Başkan Adayı Ozan Kapar ise "Kepez'de Güneş Mahallesi, Kuzeyyaka Mahallesi ve birçok mahalle sular altında kaldı. Otobüslerde mahsur kalan insanlarımız; evlerini, dükkanları su basan çok sayıda yurttaşımız var. Bu felaketin sorumlusu, isimler değişse de asla değişmeyen "rantçı belediyecilik" anlayışıdır" açıklaması yaptı.

'Altyapıda öncelik hangi patrona ihale edileceği'

TKP Antalya'nın açıklamasının tamamı şöyle:

"Dün geceden bu yana yağan şiddetli yağışlardan dolayı Antalya sular altında kaldı.  Alt geçitleri, yolları, evleri, dükkanları su bastı. Okullar tatil edildi. Bu rezaletin baş sorumlusu belediye yönetimleridir!

İsimler ve partiler değişse de değişmeyen şey patronlara hizmet etmekten öteye gitmeyen, rantçı belediyecilik anlayışıdır.

Ulaşım hizmetleri oturduğu yerden para kazanan bir avuç hat zenginine, kent planları gözlerinin gördüğü tüm arazilere bina diken müteahhitlere, yeşil alanlarımız ithal ettikleri bitkileri belediyeye satan komisyonculara, yapım işleri belediyenin kapısında yatan ihale peşinde koşan patronlara teslim edilmiş durumda.

Tüm bu tabloda altyapı hizmetleri ancak yaşanan felaketlerle birlikte gündem oluyor. Bu başlıkta atılacak adımın içeriği, kapsamı ve teknik özellikleri değil, hangi patrona ihale edileceği birinci öncelik maddesi oluyor.

Antalya’da yaşanan sel felaketinin tek sebebi budur: Kentimiz yıllardır patronlar ve onların temsilcileri tarafından yönetilmektedir.

TKP halkımızı bu rant düzenine karşı mücadele etmeye çağırıyor.  Kentlerimiz merkezi bir plan, akıl ve bilimle yönetilebilir. İnsanca yaşayabileceğimiz, sağlıklı konutlar ve her yağışta sel felaketiyle karşılaşmadığımız kentleri yaratabiliriz. Yaşanan tüm bu felaketlere son verebiliriz.

Bunun için: Tüm belediye yatırımları kamu eliyle gerçekleştirilmeli, belediye hizmetlerinin ihale edilmesi yasaklanmalı, belediyelerin teknik yetersizlikleri giderilmeli, personel alımı yapılmalıdır. Kentlerimiz merkezi planlamayla bilimsel ilkeler ışığında planlanmalıdır. Kent planları halkımızın temel ihtiyaçlarını karşılamak için, çevre, doğa ve tarih ile uyumlu bir şekilde yapılmalıdır.

Konut üretimi devlet eliyle yapılmalı, hiçbir sermaye çevresi konut üretiminden rant sağlamamalıdır. Belediyeleri mahallelerden örgütlenmeye başlayan kent meclisleri yönetmelidir.

Belediyeler, kamu yatırımları ile birlikte, halkın, kentin ve çevrenin tüm ihtiyaçlarını karşılayacak kurumlar haline getirilmelidir."