Breadcrumb
TİGEM'e bağlı Sultan Suyu işletmesinde yüz milyon liralık atlar kayboldu: 'Çalındı demeye dilim varmıyor'
Haber Merkezi
Yayın Tarihi: 18.02.2026 , 12:43
Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğüne bağlı işletmelerde yaşanan skandal, kamu kaynaklarının ve değerlerinin nasıl denetimsiz bırakıldığını bir kez daha gösterdi. Meclis gündemine taşınan iddialara göre, Sultan Suyu Tarım İşletmesi'nde bulunan ve piyasa değeri yüz milyon lirayı bulan yarış atlarının akıbeti bilinmiyor.
Sultan Suyu Tarım İşletmesi'nde milyonluk atlar buharlaştı
CHP Kars Milletvekili İnan Akgün Alp tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda gündeme getirilen iddialar, kamu kurumlarındaki yolsuzlukları tekrar gözler önüne serdi.
Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü'ne (TİGEM) bağlı Malatya'daki Sultan Suyu Tarım İşletmesi’nde piyasa değeri yaklaşık yüz milyon lira olan yarış atlarının kayıp olduğu belirtilirken, konuya ilişkin henüz sağlıklı bir açıklama yapılmadı. Alp, Meclis kürsüsünden yaptığı konuşmada atların çalındığına dair şüphelerini dile getirirken, mülkiyeti halka ait olan bu değerlerin nasıl ortadan kaybolduğunun hesabının verilmesini istedi.
Müfettiş raporları kamuoyundan gizleniyor
Skandalın boyutları sadece atların kaybıyla sınırlı kalmıyor; sürecin üzerindeki sis perdesi de dikkat çekiyor.
Konuya dair bir müfettiş görevlendirildiği bilinmesine rağmen hazırlanan teftiş raporunun içeriği kamuoyuyla paylaşılmıyor. TİGEM Genel Müdürü’nün işletmeye giderek temaslarda bulunduğu aktarılırken, bu ziyaretlerin ardından atların akıbetine dair kurumsal bir sessizliğe bürünülmesi tepki çekiyor. İlgili bakanlığa sunulan soru önergelerinin de yanıtsız kalması, kamu kaynaklarının nasıl birilerine peşkeş çekildiğini de gözler önüne seriyor.
Sorumlular sessizliğini koruyor
Yaşanan bu belirsizlik karşısında yetkili makamların iki aydır herhangi bir itirafta bulunmaması veya açıklama yapmaması eleştirilerin odak noktasını oluşturuyor. Kamusal bir işletmedeki yarış atlarının birer birer eksilmesi ve buna dair yürütülen soruşturmaların şeffaf bir şekilde neticelendirilmemesi, kurum içindeki denetim mekanizmalarının işlevsizleştiği eleştirilerine sebep oluyor.
Mecliste yaptığı konuşmada "Atlar çalınmış demek istemiyorum. Ama atlar yok. Ben bakana soru önergesi veriyorum. Atlar nerede diyorum? İki aydır atları çaldırdığını itiraf da edemiyor. Atların akıbeti araştırılsın efendim” diyen İnan Akgün Alp sürecin takipçisi olacağını belirtti.
soL YZ Beta, soL’un geliştirdiği ve soL arşiviyle çalışan bir yapay zeka robotudur. Kullanımı, soL abonelerine açıktır.