CHP'li İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, 2022 yılında yıkılan ve 2024 yılının Ocak ayında askıya çıkarılan imar planı ile rekreasyon alanına dönüştürülen Buca Cezaevi'nin bir kısmının yapılaşmaya açılacağını söylemişti.
Tugay'ın geçtiğimiz hafta basına verdiği demeçle ortaya çıkan durumun ardından bugün Türkiye Halk Temsilcileri Meclisi (THTM) Buca'da basın açıklaması gerçekleştirdi.
Açıklamada, mülkiyetin belediyeye devredilmesi için gerekli adımların atılması ve cezaevi alanının rekreasyon alanı olarak düzenlenmesi talep edildi.
Bakanlığın imar planıyla uyumlu açıklama
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Buca Cezaevi'nin yıkımı başlamadan önce plan yetkisini ele almış ve araziyi yapılaşmaya açmak için rezerv yapı alanı olarak belirlemişti. Söz konu planla alanın peşkeş çekileceğine dair tepkilere karşın, Maliye Hazinesi’ndeki alan İLBANK’a devredilmişti.
Meslek odalarının, yurttaşların ve dönemin İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin planlara dava açmasıyla, imar planı ile birlikte Bakanlık’ın plan yapma yetkisi anlamına gelen rezerv yapı alanı iptal edilmişti. Planın iptalinden sonra rekreasyon alanına dönüştürülen imar alanları, bu yılın başı itibariyle onaylanmıştı. Hazine mülkiyetinden apar topar İLBANK’a devredilen bu alanın kullanımı, Bakanlık’ın plan yapma yetkisinin iptaliyle de birlikte kamu kurumlarına geçmişti.
İmara aykırı yapılanma kararları, taşınmazları elden çıkarması gibi kent suçlarıyla gündeme gelen Cemil Tugay geçen hafta basına verdiği demeçte, zaten kamu mülkü olan bu alanın kamulaştırılmasının bir kamu maliyeti yaratacağını söyledi. Tugay, kamu maliyeti nedeniyle alanın yapılaşmaya açılması ve bir kısmının park olmasının, yani Bakanlık’ın yaptığı imar planının makbul olduğunu, ifade etti.
'AKP ile pazarlığın karşısında Buca halkının olacağı bilinmelidir'
Karara itiraz eden THMTM, Buca'da basın açıklaması gerçekleştirdi.
Yapılan açıklamada, zaten kamu mülkiyetinde olan arazinin “kamulaştırma maliyeti” bahane edilip ranta açılmasının halkı aldatmaya çalışmak olduğu belirtildi.
Alana dair pazarlığın kabul edilemeyeceğini ve mülkiyetin belediyeye devredilmesi için gerekli adımların atılıp, cezaevi alanının rekreasyon alanı olarak düzenlenmesi talep edildi.
Türkiye Halk Temsilcileri adına basın açıklamasını okuyan Ayşegül Demir, "Cezaevi alanının mülkiyeti Hazine tarafından İLBANK’a hangi yolla devredilmiştir?" ve "Rezerv Yapı Alanı’nın iptali ve 2024 yılında yapılan rekreasyon alanı planı sonrasında mülkiyet devrinin iptali ve Büyükşehir Belediyesi’ne tescili için herhangi bir işlem yapılmış mıdır?" sorularını yöneltti.
Demir açıklamaya şöyle devam etti:
"İmar Kanunun 11. maddesi açıkça kamu hizmetine ayrılan alanların, belediyenin talebi ile hazine tarafından belediyeye bedel ödenmeksizin terk edileceği belirtilmiştir. İzmir Büyükşehir Belediyesi bu kapsamda gerekli tüm idari işlemler ile birlikte gerekiyorsa hukuki süreçleri derhal başlatmalı, cezaevi alanını ranta konu edecek herhangi bir pazarlığı yürütmemeli ve en hızlı şekilde alanı rekreasyon alanı olarak düzenlemelidir. Bu çerçevenin dışında AKP ile pazarlık yaparak bu alana yapılacak herhangi bir müdahalenin karşısında Buca halkının olacağı bilinmelidir.
THTM olarak bugün itibariyle belediyenin ilgili işlemleri başlatmasını içeren taleple bir imza kampanyasını başlatacak ve bu sürecin takipçisi olacağız.”