Türk Hava Kurumu’na ait yangın söndürme uçaklarının satılmasına onay verildiği ortaya çıktı. Kurumu yöneten kayyım heyeti, uçakların parasıyla vergi ve SGK borçlarını ödeyeceğini iddia etti.
Haber Merkezi
Türk Hava Kurumu'na (THK) atanan AKP'li kayyım heyeti, uzun süredir tartışma konusu olan yangın söndürme uçaklarını satma kararı aldı ve satış için mahkemeye başvuruldu.
BirGün'ün aktardığına göre satışın onaylandığı ve uçakların satışından elde edilecek parayla “THK’nin vergi, SGK ve işçi alacakları ile işletme giderlerini ödeyeceği” iddia edildi.
Satış için mahkemeye başvuruldu, mahkeme onayladı
AKP döneminde THK’nin birçok geliri kesildi. İktidar baskısına bir de kötü yöneticilerin imza attığı yolsuzluklar da eklenince kurum borç batağına girdi. Kurum içindeki kavganın ardından da 2019’da THK’ye kayyım atandı.
AKP’lilerden seçilen kayyum heyetleri, önce ambulans helikopterleri sattı. Şimdi de yıllarca tartışma konusu olan, bir dönem “hurda” denilerek bile isteye çürümeye terk edilen ve halkın tepkisiyle yeniden kullanılmaya başlanan yangın söndürme uçaklarının satışı için karar alındı.
Başkanlığını 2015 yılında AKP’den Tokat milletvekili aday adayı olan ancak aday gösterilmeyen Kemal Yurtnaç’ın yaptığı THK Kayyum Heyeti, THK’ye kayyım atayan Ankara 9. Sulh Hukuk Mahkemesi’ne başvurdu. Sekiz CL-215 yangın söndürme uçağının satışı için onay istendi.
Mahkeme ise 7 Ekim 2024’te “Satışın neden talep edildiğinin ve satıştan elde edilecek paranın ne yapılacağının ayrıntılı bir şekilde beyan edilmediğini” belirtilerek Kayyum Heyeti’nden açıklama istedi.
28 Kasım 2024 ise mahkeme sekiz yangın söndürme uçağının açık artırma ile satışına izin verdi. Mahkeme kararında söndürme uçaklarının satışından elde edilecek parayla “THK’nin vergi, SGK ve işçi alacaklarını ile işletme giderlerini ödeyeceği” belirtildi. Ayrıca üç kişilik bir bilirkişi heyetinin oluşturulmasına ve bu heyetin uçakların değerine dair rapor hazırlamasına da karar verildi.
8 ila 10 yılda teslim ediliyor
Kanada merkezli Canadair tarafından üretilen uçakların değerinin ise 4 ila 6 milyon dolar arasında olduğu belirtiliyor. Yaklaşık 5 ton su alabilen uçak amfibik özelliği ile hem suya hem de karaya iniş kalkış yapabiliyor.
Dünyanın pek çok ülkesinde kullanılan ve artık üretilmeyen uçağın benzerleri, üretici şirketinden sipariş verilmesi halinde de yaklaşık 8-10 yılda teslim ediliyor. Hatta söndürme uçağı için birçok ülkenin uzun yıllar üretim ve teslimatı için sıra beklediği de biliniyor.
'Hantal, hurda, uçamaz...'
AKP iktidarı, özellikle Bekir Pakdemirli’nin Orman Bakanlığı görevine atanmasından sonra, uzun yıllar başarıyla görev yapan Türk Hava Kurumu’nun CL-215 tipi uçaklarını devre dışı bırakmıştı. Son üç yıldır ihale şartnamesine konulan 5 bin litre şartıyla, 4 bin 900 litre kapasiteli THK uçakları sadece 100 litre için ihaleye sokulmamıştı.
Ayrıca dönemin Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli defalarca uçakların hurda olduğunu, antika olduğunu, uçamayacağını ileri sürdü. Pakdemirli bir açıklamasında, “Vizontele’de vardı ya, kaputu açıyorlar, motor yok, işte öyle” derken bir başka açıklamasında ise “Uçaklar hantal, hurda uçamaz, motorları çalışmıyor” demişti.
AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Pakdemirli’ye destek vererek “Yok bilmem işte Türk Hava Kurumu’nun uçakları varmış da… Türk Hava Kurumu’nun şu anda elinde buralarda rahatlıkla kullanılabilecek uçak falan yok” ifadelerini kullanmıştı.
Günlerce süren orman yangınları sırasında konuşan THK'nin işten attığı uçak pilotları ise “Tüm dünya THK’nin elindeki uçakları kullanıyor. ‘Bugün gelin bu yangını söndürün’ deseler o uçaklara atlarız, yangını da söndürüp döneriz. Bu uçakların herhangi bir sıkıntısı yok” demişti.