Tayvan'da başkanlık seçimini iktidar partisinin adayı kazandı

Tayvan'da yapılan başkanlık seçimini Çin'in ada üzerindeki toprak iddialarını reddeden iktidar partisinin adayı Lai Ching-te kazandı.

Haber Merkezi

Tayvan’daki başkanlık seçimlerinde sandıktan çıkan isim iktidardaki Demokratik İlerici Partinin (DPP) adayı, görevdeki Başkan Yardımcısı Lai Ching-te oldu.

Sandıkların yüzde 99,7'sinin açıldığı seçimde, Lai oyların yüzde 40,5'ini aldı.

Lai Ching-te, Tayvan'ın Çin'den ayrı bir kimliği olduğunu savunuyor ve Çin'in Tayvan üzerindeki toprak iddialarını reddediyor. Seçime giden süreçte Çin, Lai'nin müzakere çağrılarını reddetmişti. 

Lai'nin en yakın rakibi, ana muhalefetteki Milliyetçi Partinin (Koumintang/KMT) adayı Yeni Taipei Belediye Başkanı Hou Yu-ih oyların yüzde 33,49'unu, Tayvan Halk Partisi (TPP) adayı Ko Wen-je ise yüzde 26,46'sını alabildi.

Lai, seçim zaferiyle DPP'yi iktidardaki üçüncü dönemine taşıdı.

Seçimde Başkan Yardımcısı adayı olarak Lai ile yarışan Tayvan'ın eski Washington Temsilcisi Hsiao Bi-khim de onun yardımcılığını üstlenecek.

Ada'daki 17 bin 795 merkezde kurulan sandıklarda oy verme işlemi tamamlandı. Halk, başkent Taipei'deki meydanda sonuçları dev ekrandan takip etmek için toplandı.

Mecliste çoğunluk sağlanamadı

Öte yandan başkanlık seçimleri ile yapılan parlamento seçimlerinde hiçbir parti Meclis'te çoğunluğu sağlayacak sayıda sandalye kazanamadı.

Kesin olmayan sonuçlar, Yasama Meclisindeki 113 sandalyeden 51'ini DPP'nin, 52'sini KMT'nin, 8'ini TPP'nin, 2'sini ise bağımsızların kazandığını gösteriyor.

İktidar partisi, 2020'deki parlamento seçimlerinde kazandığı 61 sandalyenin 10'unu bu seçimde kaybetti.

Başkanlık sisteminin uygulandığı Tayvan'da Lai'nin hükümet kurabilmek için Meclis çoğunluğuna ihtiyacı yok fakat yasa çıkarabilmesi için salt çoğunluk olan 57 milletvekilinin desteğini alması, bunun için de muhalefet partileriyle uzlaşması gerekiyor. (AA)