Sayfa yolu
Tavukçulara operasyonla göz boyanırken, ESK ete zam yaptı: Fiyatlarda yüzde 28'e varan artışa gidildi
Haber Merkezi
Yayın Tarihi: 16.06.2026 , 19:58 Güncelleme Tarihi: 16.06.2026 , 20:02
Algoritmaya müdahale edin: Tek bir işlemle soL Haber’i Google’da ‘tercih edilen kaynak’ olarak seçin, aramalarınızda soL öne çıksın.
Beyaz et sektöründe "fahiş fiyat" gerekçesiyle incelemeler sürerken, Et ve Süt Kurumu (ESK) yurttaşların ucuza kırmızı ete ulaşmasını sağlayan PERDER üyelerindeki satış fiyatlarına yüksek oranda zam yaptı.
ESK, yurttaşların ete ulaşımını kolaylaştırmak amacıyla PERDER üyesi marketlerle yaptığı anlaşma kapsamında ithal ettiği etleri indirimli fiyattan satışa sunuyordu.
Tarımdan Haber'in aktardığına göre, kurum bu uygulamada değişikliğe giderek satış fiyatlarına yüzde 24 ile yüzde 28 oranında zam yapma kararı aldı.
Yapılan bu artış, aynı günlerde beyaz et sektörüne yönelik başlatılan fahiş fiyat denetimlerinin gölgesinde kaldı.
Ne döviz ne maliyet arttı...
Uygulanan zam öncesinde, piyasada 600 ile 1000 lira arasında satılan kıyma, PERDER üyesi marketlerde 485 liradan; 800 ile 1200 lira bandında satılan kuşbaşı et ise 510 liradan tüketiciyle buluşturuluyordu. ESK tarafından yapılan zamla birlikte kıyma satış fiyatı 600 liraya, kuşbaşı etin fiyatı ise 650 liraya yükseltildi.
İthal et fiyatlarına yapılan bu yüksek oranlı artış, döviz kurlarında ve ithalat maliyetlerinde herhangi bir değişim yaşanmadığı bir dönemde gerçekleşmesi nedeniyle dikkat çekti.
ESK’nın uyguladığı bu zam, doğrudan piyasa fiyatlarını yukarı çeken bir etki oluşturma riski taşıyor.
Beyaz et sektörüne yönelik soruşturmayla bir yandan gıda patronlarının denetlendiği havası estirilirken, aynı süreçte Tarım ve Orman Bakanlığı'na bağlı ESK'nın ithal et fiyatlarına yüksek oranda zam yapması iktidarın derdinin enflasyonla beli bükülen halk olmadığını ortaya koydu.
soL Haber'i WhatsApp ve Telegram kanallarından takip edin, önemli gelişmeleri kaçırmayın.
İLGİLİ HABER
soL YZ Beta, soL’un geliştirdiği ve soL arşiviyle çalışan bir yapay zeka robotudur. Kullanımı, soL abonelerine açıktır.