Tahran ve Moskova'dan benzer açıklamalar: 'Esad sorunlarını kendi halletmeliydi, bizlik bir şey yok'

Tahran sözcüsü, Esad'ın halkıyla görüşmediği ve ordusunu teşvik etmediği için çöktüğünü iddia etti. Kremlin'se Rusya'nın Suriye'deki görevini çok öncesinde tamamladığını savundu.

Dış Haberler

Suriye'de yönetimi devrilen Beşar Esad'ın müttefikleri Rusya ve İran'ın son açıklamaları, cihatçıların ülkedeki saldırıları sırasında Esad'dan vazgeçtiğini ve cihatçıların oluşturacağı yeni yönetime önceden hazırlanmış olduklarını gösterir nitelikte.

Tahran sözcüsü Suriye'de yaşananların sorumluluğunu Esad'a yüklerken, Kremlin de "Bizim Suriye'deki işimiz çoktan bitmişti" mesajı verdi.

Tahran: 'Tavrımız yeni yönetimin İsrail'den uzaklaşmasına bağlı'

İran hükümetinin sözcüsü Fatma Mohacırani, Tahran'ın Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ı iktidardan düşüren cihatçı örgütlerin davranışlarını yakından izlediğini ve İsrail'den uzaklaşmalarının İran'ın Şam'daki yeni yöneticilere yönelik yaklaşımını belirlemede kritik bir faktör olduğunu vurguladı.

Mohacırani, dün başkent Tahran'da düzenlediği haftalık basın toplantısında gazetecilere "Siyonist rejimden uzak olmaları bizim için önemli faktörlerden biri" dedi.

Tahran'ın Suriye'deki gelişmeleri yakından izlediğini belirten sözcü, ülkesinin Suriye'ye yönelik bir yaklaşıma karar vermeden önce iktidardaki silahlı grupların "davranış ve performansını" görmeyi sabırsızlıkla beklediğini sözlerine ekledi.

'Esad halkıyla görüşmediği için çöktü'

İran'ın Suriye'ye yaptığı yatırımların "ulusal çıkarları" ile uyumlu olduğunu ifade eden Mohacırani, Esad hükümetinin kendi halkıyla görüşmediği ve ordusunun onun için savaşmak için herhangi bir teşvikten yoksun olduğu için çöktüğünü savundu.

Sözcü şunları kaydetti:

"Hem kültür hem de medeniyet açısından Suriye ile uzun süredir ilişkilerimiz var. Tüccarlarımız çok daha eski zamanlardan beri Levant bölgesine seyahat ediyorlardı, bu yüzden Suriye ile bağlarımızın uzun bir geçmişi var. Önümüzdeki dönemin Suriye halkı için iyi olmasını umuyoruz ve onlara en iyisini diliyoruz."

'Suriye'deki İranlıları ülkeye getiriyoruz'

Mohacırani, ayrıca Esad'ın devrilmesinden bu yana binlerce İranlının Suriye'den eve getirildiğini belirtti.

"Geçtiğimiz üç gün içinde 4 bin İran vatandaşı İran'a döndü" diyen sözcü, İranlıların Tahran merkezli özel havayolu Mahan Air tarafından düzenlenen 10 uçuşla ayrıldıklarını iddia etti.

Sözcü, İran'ın Suriye'deki "son İranlı gidene kadar" çabalarını sürdüreceğini sözlerine ekledi. Resmi rakamlara göre son yıllarda yaklaşık 10 bin İran vatandaşı Suriye'de yaşıyor.

Kremlin: 'Rusya Suriye'de görevini tamamlamıştı, kalanı Esad'a bağlıydı'

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov da, Rusya'nın, 2015'ten sonra "teröristlerle mücadelede ve durumu istikrara kavuşturmada" Suriye'ye yardım ettiğini, ancak sonraki eylemlerin ülkenin hükümetine bağlı olduğunu savundu.

Basın toplantısında konuşan Peskov, "Bir süre önce Rusya, durum tüm bölge için bir tehdit oluşturduğunda teröristlerle mücadelede ve istikrarı sağlamada Suriye Arap Cumhuriyeti'ne yardım etti. Bu hedefe ulaşmak için önemli çabalar sarf ettik. Rusya o noktada görevini tamamladı" dedi.

Peskov devamında şunları ekledi:

"Daha sonra, kendi ülkesinde sorumluluğu üstlenen Beşar Esad hükümetiydi, kalkınmayı sağlamak için çabaladı, ancak ne yazık ki durum bu noktaya geldi. Şimdi, sahadaki gerçeklere dayanarak ilerlememiz gerekiyor.

Peskov, Suriye'de olası bir hükümet değişikliğinin Moskova'nın Ortadoğu'daki jeopolitik etkisini nasıl etkileyeceği sorusuna "Rusya bölgedeki tüm ülkelerle diyaloğu sürdürüyor. Bu şekilde devam etmeye kararlıyız" yanıtını verdi.