Suriye'den Türkiye'ye 'normalleşme' yanıtı: 2011 öncesi pozisyona dönmeye bağlı

Türkiye'nin yıllar sonra dile getirdiği diyalog talebine Suriye'den resmi yanıt geldi. Erdoğan-Esad görüşmesine olumlu yaklaşan Şam hükümeti iki şartını yineledi.

Haber Merkezi

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile yıllar sonra görüşme talebine resmi makamlardan ilk kez yanıt verildi. Suriye Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, ilişkilerin normalleşmesinin 2011 öncesindeki durumun geri dönüşüne dayandığı vurgulandı ve "İlişkileri düzeltme iki ülkenin ve iki halkın ortak çıkarı" denildi.

Suriye haber ajansı SANA’nın Suriye Dışişleri Bakanlığı’ndan aktardığı bilgi notunda, hükümet ile halkın birbirinden ayrı tutulması gerektiğine dikkat çekildi. 

"Suriye-Türkiye ilişkilerine ilişkin pozisyon ve açıklamaların devam ettiği bir dönemde, Suriye Arap Cumhuriyeti, gerçekler ve olayların kanıtladığı üzere, bir yandan halklar ile diğer yandan Suriye’ye ve ülkelerine zarar veren hükümetlerin politika ve uygulamaları arasında net bir ayrım yapmak konusunda her zaman istekli olduğunu hatırlatmak ister."

Şam'dan iki şart

Olumlu ilişki geliştirilmesine yönelik her adımı olumlu karşıladığını hatırlatan Suriye, bu girişimin öncekilerden farklı olduğunu vurguladı: "Suriye-Türkiye ilişkilerini düzeltmeye yönelik girişimlere de olumlu yaklaşmıştır ve bu girişimlerin sonucunun medyatik bir amaç değil, somut gerçeklere dayanan ve devletler arasındaki ilişkileri belirleyen ilkeler üzerine inşa edilen bir süreç olmasını savunmaktadır."

Şam, normalleşme için 2 şartı da yineledi: Türk askerlerinin Suriye’den çekilmesi ve Türkiye’nin silahlı gruplara verdiği desteğin kesilmesi.

Erdoğan ne demişti?

Erdoğan, NATO Liderler Zirvesi’nde düzenlediği basın toplantısında bir gazetecinin, "Siz, ‘Suriye Devlet Başkanı ile görüşeceğinizi’ söylediniz. Türkiye’yi Suriye’de istemeyen farklı dış güçlerin Kayseri olaylarını provoke ettiğine dair bir bilgi var mı elinizde" sorusuna şöyle yanıt vermişti:

"Şimdi elimdeki bilgiyi sorma. Ben, şimdi size hangi bilgiyi aktardım? Özellikle Sayın Esed’e ‘Ya ülkeme gel veya üçüncü bir ülkede bu görüşmeyi yapalım’ çağrımı iki hafta önce yaptım. Bu konuyla ilgili olarak da Dışişleri Bakanımı görevlendirdim. O da muhataplarıyla görüşmek suretiyle inşallah bu dargınlığı, kırgınlığı aşmak suretiyle yeni bir süreci başlatalım istiyoruz."

Özel ile Şam'da, Erdoğan ile Bağdat'ta

Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, NATO Zirvesi'nin ardından ABD'nin başkenti Washington'da gazetecilere yaptığı açıklamada Irak hükümetinin Erdoğan ve Esad arasında yapılacak olası görüşmeye ev sahipliği yapmayı hedeflediğini doğruladı.

Rusya'nın arabuluculuk yapmaktan bahsetmeye başladığını söyleyen Hüseyin, "İki tarafı da Bağdat'a davet edeceğimize dair bir his var içimde ve geri döndüğümde meslektaşım Suriye Dışişleri Bakanı'na ulaşacağım, böylece bir tarih belirleyebileceğiz" dedi. Irak Dışişleri Bakanı, "her iki tarafın da prensip olarak masaya oturmaya hazır olduğunu" söyledi.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in Esad ile bu ay içinde gerçekleşmesi beklenen görüşmenin ise Suriye'nin başkenti Şam'da gerçekleşeceği konuşuluyor.