Suriye'den çekilmek için iki şart duyuran Bakan Güler'e tepki: 'Koş Davutoğlu koş!'

Suriye’den çekilmeyi yeni anayasa ve seçim şartına bağlayan Bakan Güler'e yanıt TKP Genel Sekreteri Okuyan'dan geldi: "Suriye’nin iç işlerine karışmaya devam edeceğiz demiş. Koş Davutoğlu koş!"

Haber Merkezi

Suriye hükümeti Türkiye ile ilişkilerin yeniden başlayabilmesi için Türkiye'nin askerlerini çekmesi şartını öne sürerken Ankara’dan asker çekmeye ilişkin ilk net açıklama Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler’den geldi.

Bakan Güler Suriye’de yeni anayasa ve seçim yapılmadan bu ülkeden asker çekmeyi tartışmayacaklarını belirtti.

İngiliz haber ajansı Reuters’ın sorularına yazılı yanıt veren Güler Türkiye’nin Suriye’den çekilme koşullarına dair açıklamalarda bulundu.

'Bakanlar düzeyinde görüşme yapılabilir'

Türkiye ve Suriye arasında atılan normalleşme adımları kapsamında “bakanlar düzeyinde bir görüşme” yapılabileceğini kaydeden Güler, yeni bir anayasa yapılıp Suriye’de seçimler düzenlenmeden Türk askerinin bölgeden çekilmesini tartışmayacaklarını ifade etti.

Türkiye’nin Suriye’den çekilmesi olasılığına ilişkin soru üzerine Güler “(Suriye’de) kapsamlı bir anayasanın kabul edilmesi, özgür seçimlerin yapılması ve kapsamlı bir normalleşme ve güvenlik ortamının yaratılması için elimizden gelen tüm desteği sağlamaya hazırız. Ancak bunlar yapıldığında ve sınırımızın güvenliği tam olarak sağlandığında karşılıklı koordinasyon yoluyla gerekli olanı yapacağız” ifadelerini kullandı.

Irak ve Kalkınma Yolu Projesi

Türkiye ile Irak arasında “terörle mücadele”yle ilgili atılan son adımları “dönüm noktası” olarak nitelendiren Güler, askeri faaliyetler için ortak operasyon merkezi kurulmasına ilişkin teknik çalışmaların devam ettiğini kaydetti.

Güler Irak, Türkiye, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleriyle ticaret koridoru planı Kalkınma Yolu Projesi’nin Irak tarafının PKK tehdidi altında olduğunu, bu bölgenin güvenliğe ihtiyacı olduğunu savundu.

Okuyan: 'Açık açık Suriye’nin iç işlerine karışmaya devam edeceğiz demiş'

Güler’in Suriye’ye yönelik açıklamalarına ilişkin X hesabından paylaşım yapan Türkiye Komünist Partisi Genel Sekreteri Kemal Okuyan, AKP kanadından geçtiğimiz günlerde yapılan muğlak açıklamalara atıfta bulunarak “Asker kişi çıkmış, açık açık Suriye’nin iç işlerine karışmaya devam edeceğiz demiş” vurgusu yaptı.

Okuyan paylaşımında şunları kaydetti:

Savunma Bakanı Güler Suriye'den çekilmeyi konuşmak için Suriye’de seçim ve yeni anayasa şartı koymuş. Hah şöyle! Ne öyle ailecek tatile çıktık yine yaparız gibi muğlak ifadeler. Asker kişi çıkmış, açık açık Suriye’nin iç işlerine karışmaya devam edeceğiz demiş. Koş Davutoğlu koş!

Önceliğin NATO olduğunu söyledi, 'ŞİÖ'yle ilişkiye engel değil' dedi

Öte yandan Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler’in Reuters’a yaptığı açıklamalarda NATO’ya tam bağlılık vurgusu da dikkat çekti.

Türkiye’nin NATO üyeliğinin Ankara’nın Şangay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) ile ilişkilerini geliştirmesinin önünde engel olmadığını kaydeden Güler şu ifadeleri kullandı:

Bundan ayrı olarak, önceliğimiz önemli bir müttefik olarak NATO’ya karşı sorumluluklarımızı yerine getirmemiz ve müttefiklerimizle dayanışmayı güçlendirmemizdir. Odaklanmamız gereken NATO’nun hazırlıklı, kararlı ve güçlü olmasıdır.”

Ankara F-16'lar için varılan anlaşmadan memnun

ABD’den F-16’ların satın alımı ve mevcut kitlerin modernizasyonuna dair sürecin de belirlenen takvime uygun olarak ilerlediğini ve ayrıntılar üzerine görüşmelerin sürdüğünü belirten Güler, bu konuda varılan anlaşmadan memnun olduklarını, sürecin sorunsuz şekilde tamamlanmasını umduklarını kaydetti.

Türkiye’nin F-35 programına geri dönmek isteyip istemediği sorusuna ise Güler Ankara ile Washington arasında bu konuda görüşmelerin sürdüğü yanıtını verdi.

Güler ayrıca Türkiye’nin Almanya, İngiltere ve İspanya’dan 40 adet Eurofighter Typhoon savaş uçağı satın almak istediğini ancak bu konuda henüz somut bir gelişme olmadığını ifade etti.

Rusya ile Ukrayna arasında olası bir barış için Türkiye’nin “dengeli ve etkin yaklaşım”ını sürdürdüğünü belirten Güler, Türkiye’nin Somali’ye donanma desteği gönderme kararı hakkında da açıklama yaptı. Güler, bu kararla Ankara’nın Mogadişu’ya “terörle mücadele”deki desteğini deniz güvenliğine destekle genişletmeyi amaçladığını kaydetti.

Türkiye Somali açıklarına petrol ve doğalgaz arama gemisi göndermek için anlaştıktan sonra Somali sularına donanma desteği gönderme kararı almıştı.