İsrail'in Gazze ve Lübnan'da yürüttüğü savaşları fırsat bilen Suriye'deki cihatçı grupların, kuzeybatıdaki İdlib eyaletinden Halep'e ve ülkenin orta kesimindeki daha güneydeki bölgelere doğru başlattığı saldırı devam ediyor.
Cihatçı gruplar, uluslararası havaalanı ve tarihi kalesi de dahil olmak üzere Halep'teki birçok önemli yeri ele geçirdi.
İnternette paylaşılan görüntüler, cihatçıların Halep ve çevresindeki kasaba ve köylerde Devlet Başkanı Beşar Esad ve ailesinin posterlerini ve heykellerini parçaladığını gösteriyor.
Cihatçı örgütlerin son olarak güneye, Hama'ya doğru ilerlediği belirtiliyor. Ancak devlet medya kaynakları, savaşçıların kente ulaştığını reddetti.
Cihatçıların, Halep'te çok az direnişle karşılaştığı görülüyor. Diğer yandan, Suriye Ordusu, güçlerinin ülke genelinde cihatçı gruplarla mücadelede "vatanseverlik görevlerini yerine getirdiğini" belirtiyor.
Suriye'nin resmi haber ajansı SANA, bir askeri kaynağa dayanarak Rus ve Suriye hava kuvvetlerinin isyancı mevzilerini ve ikmal hatlarını hedef aldığını kaydetti.
'Suriye Milli Ordusu, YPG'nin Tel Rıfat’a yönelik koridoruna operasyon başlattı'
Bu arada, Anadolu Ajansı, AKP destekli Suriye Milli Ordusu'nun (SMO), Tel Rıfat'a doğru YPG'nin açmayı planladığı koridora yönelik operasyon başlattığını iddia etti. AA, söz konusu haberini "güvenlik kaynaklarına" dayandırdı.
Haberde Heyet Tahrir'uş Şam’ın Halep’teki saldırı sonrası Suriye yönetiminin bazı alanları YPG’ye bıraktığı öne sürüldü.
Suriye yönetiminin YPG’den destek istediğini ve sonrasında YPG’ye alan açıldığı kaydedilirken “Suriye yönetiminin, kontrolü altındaki toprakları, Fırat'ın doğusunda yer alan YPG güçlerine devretmeye başladığı, Fırat'ın doğusundan çok sayıda YPG’linin Halep bölgesine gittiği ve örgüte ait ağır silahların bölgeye sevk edilmeye başlandığı” iddia edildi.
YPG’nin ise Tel Rıfat ile Suriye'nin kuzeydoğusu arasında bir koridoru oluşturma planı kurduğu” aktarılırken planın SMO tarafından bozulduğu belirtildi.
Türkiye’nin güdümündeki SMO gruplarının, "Özgürlük Şafağı Operasyonu'nu başlattıkları SMO’nun Rakka-Halep arasındaki yolu keserek, YPG'nin Tel Rıfat ile Suriye'nin kuzeydoğusu arasında bir koridor oluşturmasına engel olduğu” aktarıldı.
İsrail, Suriye'yi vurmaya devam ediyor: 'Hizbullah noktalarını hedef aldık'
Diğer yandan, İsrail Hava Kuvvetleri, dün jetlerinin Suriye'de Hizbullah bağlantılı bir yeri vurduğunu duyurdu.
İsrail ve Hizbullah, birkaç gün önce, ABD ve Fransa'nın arabuluculuğunda bir ateşkes üzerinde anlaşmaya varmıştı. O zamandan beri her iki taraf da birbirlerini ihlallerle suçladı. İsrail Cuma günü güney Lübnan'a daha fazla saldırı düzenledi.
İsrail ordusu, açıklamasında, "Bu saldırı, ateşkes anlaşmasından sonra bile Suriye'den Lübnan'a Hizbullah'a silah transferinin tespit edilmesinin ardından gerçekleştirildi" dedi.
El Cezire de, İsrail güçlerinin işgal altındaki Golan Tepeleri yakınlarındaki Suriye hükümetinin kontrolündeki bölgelere top mermisi attığını bildirdi.
Esad, Irak Başbakanı'yla görüştü
Suriye'nin devlet medya kuruluşu El İhbariye'nin bildirdiğine göre, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Irak Başbakanı Muhammed el Sudani ile bir telefon görüşmesi yaptı.
Haberde, “El Sudani, görüşme sırasında Suriye ve Irak'ın güvenliğinin bir olduğunu ve Irak'ın terörizme karşı koymak için Suriye'ye gereken tüm desteği sağlamaya hazır olduğunu vurguladı” denildi.
Beşar Esad, saldırının yoğunlaştığı ve cihatçıların Halep'e girdiği Cuma günü Moskova'daydı. Esad'ın Cuma akşamı Şam'a döndüğü söylentileri dolaşmasına rağmen, halen nerede olduğuna dair net bir bilgi yok.
Suriye Devlet Başkanı, saldırının dördüncü günü itibariyle Suriye halkına yönelik bir açıklama yapmış değil. Esad'ın boşluğunu hükümetten başka bir isim de etkili biçimde dolduramadı.
İran Dışişleri Bakanı, Suriye ve Türkiye'yi ziyaret edecek
İran Dışişleri Bakanlığı, İran Dışişleri Bakanı Abbas Arahçi'nin önümüzdeki günlerde Şam ve Ankara'yı ziyaret edeceğini duyurdu.
Arahçi, cuma günü Suriye Dışişleri Bakanı Bessam Sabbah ile bir telefon görüşmesi yaptı.
İran Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, “Suriye hükümeti ve halkının bu saldırılara direnmekte kararlı olduğunu ve teröristlerin ve destekçilerinin uğursuz planlarını engellemeye kararlı olduğunu vurguladı” dedi.
BAE'den 'barışçıl çözüm' çağrısı
Suriye Devlet Başkanlığı ofisi, Esad'ın Suriye iç savaşındaki son gelişmeleri görüşmek üzere BAE Devlet Başkanı Muhammed bin Zayed El Nahyan ile bir telefon görüşmesi yaptığını duyurdu.
Suriye Devlet Başkanlığı, “Esad görüşme sırasında Suriye'nin teröristlere ve destekçilerine karşı istikrarını ve toprak bütünlüğünü savunmaya devam ettiğini ve müttefikleri ve dostlarının yardımıyla onları püskürtebileceğini ve ortadan kaldırabileceğini vurguladı” dedi.
Açıklamaya göre, Şeyh Muhammed bin Zayed de, görüşme sırasında ülkesinin Suriye devletini ve terörle mücadelesini desteklediğini tekrar vurguladı.
Sonrasında, Abu Dabi'nin resmi haber ajansı WAM aracılığıyla görüşmenin bir dökümü yayınlandı.
Ajansta, "Majesteleri, BAE'nin Suriye ile dayanışmasını ve terörizme ve aşırıcılığa karşı desteğini teyit etti. Ayrıca, kardeş Suriye halkının istikrar ve kalkınma özlemini gerçekleştirecek ve Suriye'nin birliğini ve tüm toprakları üzerindeki egemenliğini sağlayacak krize barışçıl bir çözüm bulma çabalarını ve girişimlerini destekleme konusundaki BAE'nin pozisyonunu vurguladı" denildi.
Birleşik Arap Emirlikleri, Amerika Birleşik Devletleri'nin yakın bir müttefiki ve İsrail ile resmi ilişkileri var, ancak Abu Dabi de Şam'ın Tahran ve Hizbullah ile güçlü bağlarına rağmen Esad hükümetiyle sıcak ilişkilere sahip.
İran, Halep'teki konsolosluğuna yapılan saldırıyı kınadı
Cihatçı gruplar, Halep'te İran'ın konsolosluğuna da saldırdı.
İran, Suriye'nin en büyük şehri olan Halep'teki diplomatik tesisine “silahlı terörist unsurlar” tarafından düzenlenen saldırıyı kınadı.
İnternette dolaşan videolarda, cihatçı savaşçıların konsolosluğun içindeki İran liderlerinin posterlerini yırttığı görülüyor.
İran Dışişleri Bakanlığı, "Başkonsolos ve Halep'teki İran konsolosluğunun tüm üyelerinin güvende ve zarar görmemiş olduğunu" doğruladı.
Suriye ordusu cihatçıları yalan yaymakla suçladı
Suriye ordusu, silahlı muhalif grupların sahte haberler yaymak ve Suriye halkının moralini bozmak için koordineli bir "medya savaşı"nın parçası olarak platformlarını kullandığını vurguluyor.
Ordu, cihatçı grupların Halep'teki "saha olaylarından" yararlanarak diğer şehirleri söylentilerle hedef aldığını söyledi.
Açıklamada, "Ordu ve Silahlı Kuvvetler Genel Komutanlığı, bu sayfalara dikkat edilmemesi veya raporlarına inanılmaması konusunda uyarıyor. Cesur ordumuz, ülkeyi ve vatandaşları her türlü terörizme karşı savunma görevini yerine getirmek için güçlü ve kararlı bir şekilde varlığını sürdürdü ve sürdürmeye devam edecek" denildi.
Arap Birliği Suriye'deki olayları 'endişeyle izliyor'
22 ülkeden oluşan Arap Birliği, Suriye'nin birliğine ve egemenliğine saygı gösterilmesi çağrısında bulundu.
Arap Birliği sözcüsü Cemal Rüşdi de "terörist grupların" şiddeti "faaliyetlerine devam etmek" için kullanabileceğinden endişe duyduğunu dile getirdi.
Arap Birliği, "Arap Baharı" hareketi sırasında hükümet karşıtı protestolara yönelik ölümcül baskısı nedeniyle ülkenin üyeliğini askıya aldıktan 12 yıl sonra, 2023'te Suriye'yi örgüte yeniden kabul etti.
Rusya: Suriye ordusu 300 cihatçıyı öldürdü
Rusya'nın Suriye'deki Düşman Tarafları Uzlaştırma Merkezi, Rusya Hava Kuvvetleri tarafından desteklenen Suriye ordusunun son 24 saatte 300 cihatçıyı öldürdüğünü iddia etti.
Irak: Sınırımızı güçlendirdik
Irak Ortak Harekât Komutanlığı'nın yardımcı komutanı Kais el Muhammedavi, ülkenin Suriye ile olan sınır bölgelerinde yeniden başlayan şiddete rağmen sınırın güvenli olduğunu belirtti.
Irak Haber Ajansı (INA) tarafından, el Muhammedavi'nin "Her rütbeden güvenlik güçleri Irak'ı koruyabiliyor ve her türlü meydan okumaya hazır" dediği aktarıldı.
Suriye'de hükümet ve cihatçı güçler arasındaki çatışmaların çoğu ülkenin batısında gerçekleşiyor. Irak, doğu Suriye ile uzun bir sınır paylaşıyor.
IŞİD, 2014 yılında sınırın her iki tarafında birkaç büyük şehri ele geçirmişti.
ABD: 'Saldırılarla hiçbir ilgimiz yok'
ABD Başkanı Joe Biden yönetimi, Suriye'deki cihatçıların yeniden başlattığı saldırılara ilişkin ilk resmi yorumunda, "durumu yakından izlediğini" belirtti.
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü Sean Savett, son çatışmaları "Esad'ın Rusya ve İran'a güvenmesine ve çatışmayı çözmek için siyasi bir sürece girmeyi reddetmesine" bağladı.
Yine de Savett, Washington'ın "bu saldırıyla hiçbir ilgisi olmadığını" savunarak, ABD'nin HTŞ'yi bir "terör örgütü" olarak gördüğünü vurguladı.
Savett bir açıklamada, "ABD, ortakları ve müttefikleriyle birlikte, gerginliğin azaltılmasını, sivillerin ve azınlık gruplarının korunmasını ve bu iç savaşı bir kez ve sonsuza dek sona erdirebilecek ciddi ve güvenilir bir siyasi süreci teşvik ediyor" dedi.
Suriye'deki Rus güçler ne yapacak?
Rus haber ajanslarına göre, Rus ordusu cihatçıların saldırılarına yanıt olarak hava kuvvetlerinin Suriye güçlerini desteklemek amacıyla Cuma günü Suriye'deki "aşırılıkçı" grupları bombaladığını duyurdu. Ancak, Ukrayna'daki savaş nedeniyle son aylarda Suriye'deki Rus varlığı azaldı. Reuters'taki iki askeri kaynağa göre Kremlin, askeri yardımın önümüzdeki günlerde geleceğine söz verdi.
Şam'ın cihatçıları geçmişte püskürtmesinde büyük rol oynayan Hizbullah güçleri de, son iki ayda İsrail'e karşı açık savaşı nedeniyle bugün Suriye'de geçmişteki kadar etkili değil.
Bu arada, Suriye hava kuvvetlerinin son saatlerde İdlib bölgesine yoğun saldırılar başlattığı belirtiliyor.