Cihatçılar Hama'ya ilerliyor: Suriye'deki son durum

Halep'in büyük bölümünü işgal eden cihatçılar Hama'ya yöneldi. Türkiye'nin desteklediği gruplar da saldırılarda yer aldı. AKP, terör listesine aldığı HTŞ'yi "Halep'in öz evladı" ilan etti.

Haber Merkezi

Suriye'nin İdlib vilayetindeki cihatçı örgütlerin, Suriye devletinin elindeki bölgeye başlattığı saldırı sürüyor.

El Kaide bağlantılı Heyet Tahrir'uş Şam'ın (HTŞ) öncülüğündeki saldırıların dördüncü gününde Suriye hükümetinin kontrolündeki Halep'in büyük kısmı, cihatçıların eline geçti. 

Bugün şehrin merkezi konumundaki Sadallah El-Cabiri Meydanı'na ulaşan gruplar, ilerleyerek kentin büyük bir kısmını ele geçirdi.

Militanlar, valilik ve emniyet müdürlüğü binalarının yanı sıra kentin simgesi olan Halep Kalesi'ni de aldı.

Kentte gece sokağa çıkma yasağı getiren cihatçılar, çok sayıda siyasi tutukluyu da salıverdi.

Esad'dan ilk açıklama: Teröristleri mağlup edebilecek kapasiteye sahibiz

Suriye ordusu, takviye birlikler bölgeye ulaşana kadar hazırlıkların süreceğini, bu süre zarfında da askerlerin “geçici” olarak bölgeden çekildiği bildirdi. 

Sahadan ulaşan veriler, Suriye ordusunun dağınıklık içerisinde mevzileri terk ettiğini, kimi noktalarda yeniden toplanmaya çalıştığını gösteriyor. Şimdiye dek Suriye ordusu, hiçbir yerde anlamlı bir direnç ortaya koyabilmiş değil.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, bugün Moskova'da Putin'le görüştü. Esad'ın gece saatlerinde Şam'a döndüğü iddiaları kimi kaynaklar tarafından dile getirildi.

Esad'dan ilk açıklama Birleşik Arap Emirlikleri Devlet Başkanı Al Nahyan'la yaptığı telefon görüşmesinin ardından geldi.

Suriye Devlet Başkanlığı Ofisi görüşmeyi şu sözlerle aktardı: "Başkan Esad görüşmede Suriye'nin istikrarını ve toprak bütünlüğünü tüm teröristlere ve onları destekleyenlere karşı savunmaya devam ettiğini; müttefikleri ile dostlarının yardımıyla onları mağlup ve yok etme kapasitesine sahip olduğunu vurguladı."

Cumartesi günü akşam saatlerinde Şam'da "silahlı çatışmalar yaşandığı" ve "darbe girişimi olduğu" iddiaları ortaya atıldı. soL, kendi kaynaklarından bu yönde herhangi bir teyit almadı.

Cihatçılara yakınlığıyla bilinen İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne göre, çatışmalarda ölü sayısı 300’e dayandı.

Cihatçıların eline geçen yerleşimlerde binlerce sivil, hükümet kontrolündeki bölgelere doğru yola çıktı. Ancak büyük çoğunluk, cihatçıların hızlı ilerlemesi nedeniyle evlerini terk edemedi.

Özellikle Hıristiyan nüfusun da olduğu Halep'te korkulu bir bekleyiş hakim.

Suriye ordusu ve Rusya, HTŞ üyelerinin kentte yoğunlaştığı bölgelere hava saldırılarını sürdürüyor.

Beşar Esad'ın 1994 yılında ölen ağabeyi Basil Esad'ın Halep'teki heykeli yıkıldı. Heykel çevresi saatler sonra Rus jetleri tarafından vuruldu

Cihatçı gruplar Halep Havalimanı'nı ele geçirdi

Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) de Halep Uluslararası Havalimanı'nın kontrolünü ele aldığı iddia edilmişti.

Ancak bu iddiadan saatler sonra cihatçı gruplar Halep Uluslararası Havalimanı'nda kontrolü sağladı. 

El-Kaide bağlantılı cihatçı grupların Halep'teki ilk icraatlarından biri Noel ağaçlarına saldırmak oldu. Militanlar sokakları süsleyen Noel ağaçlarına zarar verdi.

Hedefte Hama var

Halep, Suriye'nin en büyük Hristiyan topluluğuna sahip yerleşim yeri.

Cihatçılar, azınlıkların da yoğunlukta yaşadığı Hama'ya doğru ilerliyor. Akşam saatlerinde Hama'nın kuzeyindeki 11 yerleşimi ele geçirdiler.

Militanlar Hama'nın önemli ilçelerinden, M5 karayolu üzerindeki Morik’in kontrolünü de aldı.

Cihatçı gruplar, Hama merkezine yaklaşık 8 kilometre uzaklıkta yer alıyor.

Hakan Fidan'dan 'müdahil değiliz' açıklaması: Aynı '8 füze attırırız' gibi

Türkiye’nin Halep’te süren çatışmalara müdahil olmadığını savunan Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, “Yeni bir göç dalgasını tetikleyecek hiçbir aksiyona girişmeyiz” dedi.

Bugün savaşa “müdahil” olmadıklarını iddia eden Fidan, MİT Müsteşarlığı görevinde bulunduğu 2014 yılında ortaya çıkan bir ses kaydında dönemin Genelkurmay 2. Başkanı, Dışişleri Bakanı ve müsteşarına “Suriye'ye savaş için bahane lazımsa, ben 4 adam gönderirim oraya, 8 tane füze fırlatırım, gerekçe olur" diyordu.

Sahadaki cihatçı çetelere Türkiye'nin desteğini gösteren çok sayıda veri bulunuyor. 

AKP'li vekil 'terör örgütü' saydığı HTŞ'yi 'Halep'in öz evladı' ilan etti 

Hakan Fidan’ın Türkiye’nin “tarafsızlığını” ilan ettiği saatlerde AKP’li eski Sanayi Bakanı Mustafa Varank, mezhepçi ifadelerle Suriye hükümetini hedef aldı ve cihatçı militanları sahiplendi.

Halen AKP milletvekili olarak Meclis’te görev yapan Varank, Suriye hükümetini “Suriye'deki Nusayri azınlık diktası” sözleriyle niteledi.

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz aya dek Türkiye ile Suriye ilişkilerinin “normalleşmesi”ni arzu ettiklerini dile getiriyor, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile görüşmek istediklerini söylüyordu.

AKP’li Varank, İran ve Hizbullah milislerinin Suriye’deki varlıklarını da hedef aldı.

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Suriye'de 12 üs ve 114 askeri noktası bulunuyor.

Mustafa Varank, AKP hükümetinin 2018’den bu yana “terör örgütü” saydığı HTŞ’yi de destekledi.

Halep’e yönelik saldırılara HTŞ’nin öncülük etmesinden bahsetmeyen Varank, örgütü “Halep'in öz evlatları zorla çıkarıldıkları şehirlerine dönmek için mücadele edince mezhep savaşı oluyor, öyle mi? Hadi oradan!” sözleriyle sahiplendi.

Bahçeli'nin makamında ağırladığı cihatçılar cepheye koşuyor

Rus savaş uçakları, Türkiye sınırında yer alan Cisr Şuğur kentinde Türkistan İslam Partisi isimli El-Kaide bağlantılı grubun merkezini vurdu. Cihatçı Türkmen grupları bünyesinde birleştiren bu grup HTŞ’nin Halep’e yönelik saldırılarında aktif rol alıyor. 

Müşterek Kuvvetler, HTŞ’ye destek vermek üzere hareketleneceğini duyurdu.

Türkiye’nin desteklediği Suriye Milli Ordusu’na (SMO) bağlı Müşterek Kuvvetler’in bileşenlerini komuta eden iki isim, Temmuz ayında MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'yi makamında ziyaret etmişti.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Müşterek Kuvvetler bileşeni Hamza Tümeni Komutanı Seyf Polat Ebubekir ve Sultan Süleyman Şah Tümeni Komutanı Muhammed el Casim ile geçen görüşmüştü.

İddia: MİT cihatçılarla temasta, Ankara yeşil ışık yaktı

Reuters’a konuşan Türk istihbaratıyla temas halinde olan cihatçı kaynaklar, HTŞ ile ortak hareket eden Suriye Milli Ordusu'nu destekleyen Türkiye'nin saldırıya yeşil ışık yaktığını söyledi.

AFP, cihatçıların ve Türkiye destekli müttefiklerinin ortak operasyon komutanlığından emir aldığını bildirdi.

Suriye'de savaşın dönemde CIA ve müttefik istihbarat teşkilatları, Suriye hükümetiyle savaşan vekillerinin faaliyetlerini yönlendirmek için Türkiye ve Ürdün'de ortak operasyon odaları kurmuştu.

Suriye devletinin boşalttığı kimi alanları SDG dolduruyor

Cihatçıların Halep'e başlattığı operasyonun ardından Suriye ordusu hızla mevzileri terk ederken, bu yerleşimlerin bir kısmına Kürt hareketinin belirlediği Suriye Demokratik Güçleri (SDG) yerleşti.

Halep'in Kürt bölgesi olan Şeyh Maksut'a henüz cihatçılar saldırmış değil. SDG, hem Şeyh Maksut'a takviye güç gönderdi hem de Tel Rifat ve Münbiç gibi noktalarda Suriye ordusunun ayrılmasının ardından ortaya çıkan boşluğu doldurdu.

Cihatçılar PR çalışmasında

Halep'i ele geçiren ve Hama-Humus yönünde ilerleyen cihatçı ekipler, bu kez "uluslararası kamuoyuna" şirin görünmek ve meşruiyet kazanmak adına halkla ilişkiler faaliyetlerinde daha "dikkatli" davranıyor.

Cumartesi gündüz saatlerinde cihatçılar bir bildiri yayımlayarak, Halep'in Hıristiyan nüfusunu sakinleştirmeye çalıştı ve korkmamaları çağrısı yaptı.

Ardından HTŞ komutanı Cevlani, birliklerinden ziyade kamuoyuna yönelik hazırlandığı tasarımından anlaşılan bir paylaşımla, "esirlere iyi davranılması", "sivillerin canının korunması" gibi noktalara dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

Benzer saatlerde cihatçıların eline geçen kimi esirlerin infaz ve işkence görüntüleri sosyal medyada cihatçılar eliyle yayılıyordu. 

Diplomasi trafiği yoğunlaştı

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan bugün konuya dair bir dizi diplomatik temasta bulundu.

Fidan sırasıyla Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani ve Lübnan Başbakanı Necib Mikati ile telefonda görüştü.

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, yarın Suriye ve pazartesi günü Türkiye'de temaslarda bulunacak.