Staj adı altında çalıştırılan 14 yaşındaki çocuğun kafası makineye sıkıştı: Hayati tehlikesi var

Staj adı altında sanayi işletmesinde çalıştırılan 14 yaşındaki öğrencinin kafası sac büküm makinesine sıkıştı. 16 dakika boyunca kurtarılmayı bekleyen öğrencinin, hayati tehlikesi devam ediyor.

Haber Merkezi

İstanbul Büyükçekmece'de staj gördüğü iş yerinde kafası sac büküm makinesine sıkışan 14 yaşındaki A. Tonbul ağır yaralandı.

Kafası sıkıştığı yerde 16 dakika boyunca kurtarılmayı bekleyen Tonbul, günlerdir yoğun bakımda yaşam mücadelesi veriyor.

Hayati tehlikesi devam ediyor

Mesleki Eğitim Merkezi (MESEM) uygulaması kapsamında öğrenciler, bir gün okula gidiyor diğer günler ise staj adı altında belirlenen sanayi işletmesinde çalıştırılıyor. Uygulama kapsamında çocuklara ise kamu kaynaklarından çok düşük bir staj ücreti ödeniyor.

DHA'nın haberine göre; uygulama kapsamında diğer çocuklar gibi haftanın 1 günü okulda eğitim gören Tonbul, haftanın diğer 4 gününde ise metal, demir ve çelik alanında faaliyet gösteren; Karaağaç Mahallesi'ndeki bir işletmede çalışıyordu. 9 Ocak Salı günü öğle saatlerinde usta gözetiminde saç büküm makinesinde çalışan Tonbul'un, yalnız kaldığı bir sırada kafası makineye sıkıştı.

Öğrencinin kafasının sıkıştığı 16 dakika sonra fark edilirken, ihbar üzerine iş yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Ağır yaralı öğrenci, sağlık ekiplerinin ambulanstaki ilk müdahalesinden sonra hastaneye kaldırıldı. Günlerdir yoğun bakımda hayat mücadelesi veren Tonbul'un hayati tehlikesinin devam ettiği öğrenildi.

'Bir görevli olmuş olsa belki çocuğum ilk darbede kurtulabilecekmiş'

Konuya ilişkin açıklamada bulunan öğrencinin baba Raşit Tonbul, kazada büyük bir ihmalkarlık olduğunu vurgulayarak, yaşanan süreci şöyle anlattı:

"Çocukların o makineyi kullanmaları kesinlikle yasak olduğunu biliyorum. Ancak, ustasıyla beraber bunu yapar. O esnada da ustasının bir işi çıkmış, oradan ayrılmış. Çocuk merak ediyor öğrenme arzusu da var, kafasını makinenin arasına sokmuş, bir cisim, parça mı vardı onu bilmiyoruz tabii ki. O esnada haberi olmadan pedala ayağını dokunmuş ve kafasını sıkıştırmış. Olay yerinde çocuk 16 dakika kalmış makinede. Kimse yokmuş orada. Görünce haber vermişler ve o şekilde çocuğu kurtarmışlar. Ambulansı çağırmışlar.

Orada bir görevli olmuş olsa belki çocuğum ilk darbede kurtulabilecekmiş. Hastaneye getirmişler, hastanede doktorlar 25 dakika kalp masajı yaparak çocuğumu hayata döndürmüş.16 dakika çok uzun bir süre. Kazada büyük ihmalkarlık olduğunu görüyoruz. Bu ihmalkarlığın da üzerine düşülmediğini, gizlendiğini görüyoruz. 4 gündür yoğun bakımda yatıyor, hala hayati tehlikesi var. Sabahtan gece yarılarına kadar bekliyoruz burada. Çocuğumun bir an önce sağlığına kavuşmasını istiyorum."