6 Şubat depreminin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen bölgedeki sorunlar devam ederken, Erdoğan ise depremin etkilediği illerden olan Adıyaman'da yapılan anma programında "Deprem bölgemizi yeniden ayağa kaldırmanın haklı gururunu yaşıyoruz" dedi.
Haber Merkezi
İki yıl önce Kahramanmaraş merkezli 11 ilde meydana gelen depremlerde 53 bini aşkın kişi hayatını kaybetti, 107 binden fazla kişi de yaralandı.
Binlerce yurttaş yaşadıkları şehirleri terk etmek zorunda kalırken depremin vurduğu şehirlerde yaşamaya devam eden yurttaşlar ise su, elektrik, ısın gibi temel ihtiyaçlarını karşılayamıyor, konteyner kentlere mahkum ediliyor, sağlık ve eğitim gibi hizmetlerden faydalanamıyor ve işsizlikle boğuşuyor.
AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise depremin yıkıma neden olduğu kentlerden olan Adıyaman'daki anma programında, "Devletimizin desteği, milletimizin dayanışmasıyla deprem bölgemizi yeniden ayağa kaldırmanın haklı gururunu yaşıyoruz" dedi.
'Gece gündüz demeden, yılmadan, azimle çalıştık'
6 Şubat 2023'te meydana gelen depremlerin ikinci yıl dönümü nedeniyle Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından Adıyaman'da "Bir Oluruz 6 Şubat Depremleri Anma Programı" düzenlendi.
Törende, hayatını kaybedenler için Kuran okunması ve dua edilmesinin ardından Erdoğan konuştu
Depremin Türkiye için "doğrudan 104 milyar dolar, dolaylı olarak da 150 milyar dolar maliyete" neden olduğunu söyleyen Erdoğan, "Birçok ülkenin yüzölçümünden daha büyük bir alanda meydana gelen depremlerden 14 milyon vatandaşımız etkilendi. 2,5 milyonu aşkın vatandaşımız farklı illere göç etmek zorunda kaldı" bilgisini verdi.
Erdoğan, “Bugün hem 6 Şubat gecesinin acısını ilk günkü tazeliğiyle kalbimizde hissediyor, hem de devletimizin desteği, milletimizin dayanışmasıyla deprem bölgemizi yeniden ayağa kaldırmanın haklı gururunu yaşıyoruz" dedi.
Erdoğan, "Herkesin altından kalkamayacağı bu ürkütücü tabloya rağmen hem millet hem de devlet olarak bir an olsun ümitsizliğe kapılmadık. Yüreklerimize düşen ateşi bir an önce söndürmek için gece gündüz demeden, yılmadan, yorulmadan, sabırla, azimle kararlılıkla çalıştık" iddiasında bulundu ve "Devleti, deprem turistleri çekip gittikten sonra, tam 2 yıldır buralarda gece gündüz demeden süren inşa ve ihya çalışmalarıyla gösterdik" dedi.
Erdoğan, hükümete ilişkin eleştirilere karşı "O günlerde siyasi menfaat devşirmek amacıyla 'devlet nerede?' diye soranlara, 'devlet halkının yanında' cevabını verdik" ifadelerini kullandı ve muhalefeti de hedef alarak "Muhalefetin belediyelerde reklama ayırdıkları mesaiyi, kentsel dönüşüm ve depreme hazırlık çalışmalarına ayırarak çabalarımıza katkı vermesini bekliyoruz" dedi.
'Yılbaşına kadar toplam 453 bin konut yapılacak' iddiası
Depremin ardından yürütülen çalışmalar hakkında bilgi veren Erdoğan, "Yılbaşına kadar toplam 453 bin konut yapacak ve evine girmeyen, iş yerine kavuşmayan tek bir vatandaşımızı dahi bırakmayacağız" iddiasında bulundu.
Erdoğan devam etmekte olan çalışmalar hakkında şu bilgileri verdi:
"Deprem bölgemizin tamamında toplam uzunluğu 11 bin kilometreyi aşan içme suyu, kanalizasyon ve yağmur suyu hattını komple yeniliyoruz.
1241 yeni okul ve 19 bin 784 derslik yapacak, 3 bin 119 dersliği güçlendireceğiz. Derslik kapasitesini 6 Şubat'tan önceki kapasitenin üzerine çıkartacağız.
3 bin metre uzunluğundaki pistin yapım çalışmaları sürüyor, geniş gövdeli uçakların inebileceği yeni pisti Hatay'ımıza kazandırıyoruz.
Sağlık Bakanlığımız deprem bölgesinde 5 bin 588 yataklı 110 sağlık tesisini tamamladı, toplam 5 bin 750 yataklı 92 sağlık tesisinin inşası ise devam ediyor.
Depremden etkilenen 11 ilimizde 15 organize sanayi bölgesi ve 17 sanayi sitesi projesi için 14 milyar 755 milyon liralık kaynak sağladık."

Anahtar teslim törenleri: 'Bunlar çadır değil, konut'
Erdoğan, konuşmasının ardından Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu'nun bulunduğu, yapımı tamamlanan Adıyaman Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesini canlı bağlantı ile açtı.
Daha sonra Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya'ya canlı bağlanıldı. Hatay'da Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Kahramanmaraş'ta Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Malatya'da ise Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Erdoğan'ın talimatıyla depremzede ev sahiplerine konutlarının anahtarlarını teslim etti.
Hatay'daki konut teslim töreninde Ticaret Bakanı Ömer Bolat ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Kahramanmaraş'taki konut teslim töreninde, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır da yer aldı.
Erdoğan, Hatay'da konutların teslimi esnasında, "Görüldüğü gibi bunlar çadır değil, konut." ifadesini kullandı. Erdoğan, daha sonra Adıyaman ile Adana, Diyarbakır, Osmaniye, Kilis, Gaziantep, Şanlıurfa ve Elazığ'dan törene gelen ailelere konutlarının anahtarını kendisi teslim etti.
Törende, deprem dayanışmasına katkı sağladığı belirtilen kurum, kuruluş ve özel sektör temsilcilerine plaket sunuldu. AFAD, TOKİ, Emlak Konut, BAYKAR Teknoloji ve Mühendislik, Türk Hava Yolları, BORSA İstanbul, Turkcell, Türkiye İş Bankası, Ziraat Bankası, Halk Bankası, Vakıf Katılım, Türkiye Futbol Federasyonu, Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş ve Trabzonspor kulüplerinin de aralarında olduğu 42 kurum ve kuruluşun temsilcileri plaketlerini Erdoğan'ın elinden aldı.

TKP'den 6 Şubat depreminin yıldönümünde açıklama: 'Hâlâ yönetemiyorlar' | ![]() |