soL’un yeni belgesel kanalı: Pano

Pano, soL’un yeni belgesel kanalı, yakında yayına başlayacak. Gökhan Kazbek, yeni kanalın niye açıldığını anlattı.

Haber Merkezi

soL, 2024 yılı için yaptığı planlamayı adım adım gerçekleştiriyor. Plan dahilinde ilk gelişme, soLTV’nin yıl içinde genişleyecek yelpazesinde önemli yer tutacak olan belgeseller için yeni bir kanal açmak oldu.

“Pano” kanalını, soLTV Genel Yayın Yönetmeni Gökhan Kazbek’le konuştuk.

soLTV'nin son dönemde yayınladığı içeriklerde kimi değişiklikler görüyoruz. Kanal, anlık haberlerden uzaklaşıp, gündeme dair daha derin bilgiler veren videolar yayınlıyor. Nasıl bir yaklaşımın sonucu bu?

soLTV bir dönem hem günlük haber yayınladı hem de siyaset, kültür-sanat ve güncel konularla ilgili çeşitli programlar yaptı. Ancak sosyal ve dijital medya bir taraftan doğru, güvenilir ve gerçek bilgi üretmeye çalışırken diğer taraftan da bir izleyici kitlesine ulaşmaya çalışıyor. Anlık haber formatı ve üç aşağı beş yukarı benzer programlar yaptığınızda, eğer çok özel bilgiler vermiyorsanız fark yaratma şansınız az. Bu farkı ancak gündeme dair derin bilgiler veren videolarla ve dosyalarla yaratabilirsiniz. 

Örneğin İsrail’in Gazze’ye başlattığı saldırı sırasında soL’un ve soLTV’nin yaptığı dizi yazılar ve videolar ya da ülkede yoksulluğun derinleşmesinden sorumlu düzen siyasetçilerinin ve patronların gerçek yüzlerini anlatan portreler gibi… Popüler kültürün veya kültürsüzlüğün geniş kitleleri esir aldığı günümüzde insanlara bir konuda çerçeve çizmek ve o konuda bir bakış açısı sağlamak çok önemli. İşte biz de böyle bir yaklaşımın sonucunda bir tercihte bulunduk. Bundan sonra soLTV’de benzer videolar yayınlamaya devam edeceğiz, bu videolar daha kısa ve çabuk izlenebilir videolar olacak genelde.

Bu arada soLTV sadece izlenme kaygısı olan bir kanal değil, bunun altını çizmek isterim. soLTV bugüne kadar yaptığı tüm haber, program, dosya ve belgesellerde öncelikle doğru ve herkesten farklı bir bakış açısına odaklandı. Önceliğimiz bu oldu. Tabii bunu yaparken de ezilenin, emekçinin, haklının yanında oldu. Toplumsal adalet ve eşitliği ön planda tutmaya özen gösterdi. 

Şimdi yeni bir kanal daha ekliyorsunuz soLTV'ye, Pano. Nereden çıktı Pano fikri, niye ayrı bir kanala ihtiyaç duydunuz? Yakın zamanda hangi konularda belgeseller gelecek?

PANO fikri ya da ismini koymadan önce yeni bir kanal fikrinin çıkışı, soLTV’nin yükünün artması üzerine oldu. Çünkü yaptığımız her program, dosya, belgesel ve diğer işler tek kanal üzerinden yayınlanıyordu. Aslında periyot olarak daha aralıklarla yayınlanması gereken videoların tek kanal olması nedeniyle daha sık aralıklarla yayınlanması bizim hem o dosya üzerindeki çalışma süremizi hem de izlenme sayılarını etkilemeye başlamıştı. 

Yeni bir kanal açarak soLTV’nin yükünü hafifletirken aynı zamanda kanalın bir kimlik kazanmasını da sağlamayı hedefliyoruz. Kimlik derken videoları ve içeriği kastediyorum. PANO tarafındaysa sadece belgesel ve dosyalar yayınlayacağız. Bununla beraber soLTV’nin yükü hafiflerken, izlenmeleri de artacak. Yeni kanal açma fikrinin bir nedeni de ilgili sosyal medya mecrasının (Youtube) izlenmelere ilişkin algoritması. Kanaldaki içeriklerin düzenli periyodu, yayınlanan videoların süresi gibi kıstaslara dair yeni algoritmalar üreten mecra, videoları bunlara dair çeşitli süreklilik ve benzerlik kriterlerine uydukça başka adres ya da kişilere tavsiye ediyor. 

PANO’da toplumsal sorunlara derinlemesine bakış sağlayan belgesellerle, izleyicilerin olayları farklı bir açıdan görmelerini amaçlıyoruz. Bu noktada, yaptığımız belgesel ve dosyaların başvuru niteliğinde birer belge olacağını düşünüyoruz. Amacımız ülke ve dünya gerçeklerini olduğu gibi ancak çözüm önerileriyle belgesel ve dosyalarımız aracılığıyla daha çok insana ulaştırabilmek.

soLTV'de düzenli programların bir kısmı bitti, yeni başlayan "soL'a Sansür" dışında periyodik program yok. Hiç mi olmayacak?

Aslında programlarımızı bitirmedik, sadece durdurduk. Önceliğimizi dosya ve belgesellere vermeyi kararlaştırdık. Bu arada yeni programlar ve formatlar üzerinde çalışıyoruz. Örneğin “soL’a Sansür” gibi. Önümüzdeki aylarda hem eski programların bazıları devam edecek hem de yeni eklenecek programlar olacak.