soL TV | Kavala Davası ve AİHM kararı: Yaptırım için kapı aralandı

Yaklaşık dört yıldır tutuklu olan Osman Kavala hakkında bugün Avrupa Konseyi’nde başlayan toplantıda Türkiye’ye yönelik yaptırımlara yol açabilecek bir süreç oylanacak.

Haber Merkezi

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Osman Kavala hakkında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) tarafından verilen hak ihlali kararını görüşmek üzere bir kez daha Strasbourg'da toplanıyor.

Avrupa Konseyi'ni oluşturan 47 ülkenin büyükelçilerinden oluşan Komite'nin AİHM'nin "Kavala derhal tahliye edilmeli" kararını yerine getirmeyen Türkiye hakkında Çarşamba günü "ihlal prosedürü" kararı alması, resmi kararın da hafta sonuna doğru açıklanması bekleniyor.

Bakanlar Komitesi, Eylül ayındaki son AİHM gündemli toplantısında Ankara'nın Kavala hakkındaki kararı yerine getirmediğini not edip 30 Kasım-2 Aralık tarihleri arasında yapılacak bir sonraki toplantıya kadar serbest bırakılmaması halinde Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) 46'ncı maddesi gereği bu davaya ilişkin olarak Türkiye hakkında "ihlal prosedürü" başlatacağı ihtarında bulunmuştu.