soL TV | 2024'ün uzay misyonları: Araştırma yapacaklarla 'bi bakıp çıkacaklar'

Türkiye 2023 yılı sonunda Erdoğan’ın dediği gibi ne uzaya ne de Ay’a gidebildi. AKP hükümeti, "Madem gidemiyoruz o zaman biz de bastırırız parayı göndeririz uzaya turistimizi" deyip sıvadı kolları.

Haber Merkezi

Çok sayıda devletin ve özel şirketin uzaya dair devam eden pek çok programı var. Bunlar hem insanlığın ortak hazinesine katkı sağlıyor hem de daha önce denenmemiş olanı yapmak üzere yola koyuluyor. ABD Ay’a kalıcı üs kurmayı planlarken, Çin’de Ay’ın daha önce araştırılmayan güney kutup bölgesine inme çabasında. Diğer ülkeler açısından da durum farklı değil. Ancak tüm bunlar ne kadar heyecan vericiyse de diğer taraftan emperyalist planlar dahilinde kullanılmaya çalışılması da bir o kadar kavga konusu.

Öte yandan Türkiye ise 2023 yılı sonunda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dediği gibi ne uzaya ne de Ay’a gidebildi. AKP hükümeti, "Madem gidemiyoruz o zaman biz de bastırırız parayı göndeririz uzaya turistimizi" deyip sıvadılar kolları. Tam 55 milyon dolar yani 1 milyar 655 milyon lira bastırdılar. Seçimler öncesinde. Yine milletin parasından, yine millete sormadan adına da “Milli teknoloji hamlesi” dediler.

Oysa Hindistan bizim bilet parasının tam bir buçuk katına, 73 milyon dolara uzaya 14 Temmuz 2023’te Chandrayaan -3 roketini fırlattı ve roket 23 Ağustos’ta aya iniş yaptı. Uzay çalışması öyle değil böyle olur.