Ana içeriğe atla
  • soltv-logosoltv-light-logo
  • soltv-logosoltv-dark-logo
  • soltv-logosoltv-dark-logo
  • gelenek-logo

Home

soL Haber'de reklam yok, sadece haber var. Bunu birlikte sürdürüyoruz. Abone olarak desteğinizi gösterin.

Yükleniyor...

Sivas Katliamında yaşamını yitirenler Ankara'da anıldı: 'Madımak hâlâ yanıyor'

Sivas Katliamının 32. yılında Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Ankara Şubesi’nin düzenlediği yürüyüş ve anma etkinliğinde gericiliğe karşı aydınlanma mücadelesi yükseltildi.

Haber Merkezi

Yayın Tarihi: 01.07.2025 , 21:21 Güncelleme Tarihi: 01.07.2025 , 22:02

Sivas Katliamının 32. yıl dönümünde, Ankara’da düzenlenen anma yürüyüşüne Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Ankara Şubesi ev sahipliği yaptı. Dikmen Caddesi üzerinde başlayan yürüyüş, 2 Temmuz Parkı’nda sona erdi. Yüzlerce kişi ellerinde karanfiller ve dövizlerle “Unutmadık, unutturmayacağız” sloganları attı.

'Adalet sağlanmadı, katliamla ve katliamlarla yüzleşilmedi'

Anma programında konuşan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Ankara Şubesi temsilcileri, 2 Temmuz 1993’te Sivas Madımak Oteli’nde 33 aydının ve 2 otel görevlisinin gerici bir saldırı sonucu yakılarak katledildiğini hatırlattı.

Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Sivas Madımak katliamı, düşünceye, inanca, kimliğe ve farklılıklara karşı işlenmiş bir insanlık suçudur. Bu yüzden zaman aşımına uğratılamaz, affedilemez, aklanamaz ve unutturulamaz. Pir Sultan Abdal Şenlikleri için Sivas’a giden canlarımıza, önceden organize edilmiş gerici, yobaz ve faşist güçler tarafından saldırılar düzenlenmiştir.”

Katliamın hâlâ toplumsal hafızada canlılığını koruduğuna dikkat çekilen açıklamada, “Bugün Sivas ve Madımak hâlâ yanıyor. Çünkü adalet sağlanmadı, katliamla ve katliamlarla yüzleşilmedi. Bu acıyı hafızalarımızda yaşamaya devam ediyor, bir daha yaşanmaması için mücadele ediyoruz” denildi.

‘2 Temmuz’un yıldönümünde yaşananlar tesadüf değil’

Anmaya Türkiye Komünist Partisi de Dikmen’deki semt evleriyle katıldı. İlker, Sokullu ve Öveçler Semt Evlerinde bir araya gelen yurttaşlar, Sokullu Semt Evi önünden yürüyüşe geçti, 2 Temmuz 1993’te Sivas’ta katledilenlerin cenazelerinin Ankara’ya getirildiği ve uğurlandığı Dikmen Caddesi üzerindeki tarihi binaya ulaştı.

Yürüyüş öncesi Sokullu Semt Evi önünde yapılan açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“Bundan 32 yıl önce Sivas’ta laikliğe, aydınlanmaya, cumhuriyete karşı barbarca bir saldırı gerçekleşti. 33 canımız bu örgütlü gericilik tarafından katledildi. Bugün buradayız çünkü bu karanlığa teslim olmayacağız. 2 Temmuz’un yıl dönümünde, dün gece Leman dergisine yönelik gerici güruhların yaptığı eylem, laikliğe ve cumhuriyete yöneltilen nefretin ve meydan okumanın ifadesidir, tesadüf değildir.”

Açıklama, “Aydınlanma mücadelesini büyüteceğiz. Laiklik ve cumhuriyet düşmanlarına karşı aydınlanma bayrağını yükselteceğiz" sözleriyle sona erdi.

2 Temmuz Parkı’nda yapılan anma programı sanatçı Suavi’nin ve yerel sanatçıların sahne aldığı konserle sona erdi.

soL YZ Beta, soL’un geliştirdiği ve soL arşiviyle çalışan bir yapay zeka robotudur. Kullanımı, soL abonelerine açıktır.