'Şi yüz yüze görüşmeyi reddetti' haberine Biden'dan yalanlama

ABD Başkanı Biden, Çin Devlet Başkanı Şi'ye yaptığı yüz yüze görüşme teklifinin reddedildiği haberine ilişkin 'doğru değil' dedi.

Dış Haberler

İngiliz Financial Times gazetesi ABD Başkanı Joe Biden'ın geçen hafta telefonda görüştüğü Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'e yaptığı yüz yüze görüşme teklifinin reddedildiğini haberleştirdi.

Dün gazetecilerin, teklifinin reddedilmesi yüzünden hayal kırıklığına uğrayıp uğramadığını sorduğu ABD Başkanı Biden "Bu doğru değil" diyerek haberi yalanladı.

Biden'ın ulusal güvenlik danışmanı Jake Sullivan da sözkonusu haberin, Şi ile Biden arasındaki görüşmenin tam doğru bir tasviri olmadığını açıklamıştı.

Öte yandan Reuters ajansı görüşmeyle ilgili bilgilendirilen bir kaynağının FT'nin haberinin doğru olduğunu söylediğini duyurdu. İsmi açıklanmayan kaynak "Öyle görünüyor ki Şi (bir zirveden) önce ilişkinin tonunun ve atmosferinin iyileştirilmesi gerektiğini ima etti" dedi.

Çin'in Washington Büyükelçiliği ise konuya ilişkin bir yorumda bulunmadı.

FT'nin haberinde Biden'ın telefon görüşmesinde yüz yüze görüşme seçeneğini de dile getirdiği ancak bunun için hemen bir yanıt beklemediğini kaydettiği belirtilmişti. FT'ye konuşan bir ABD'li yetkili ise Beyaz Saray'ın Şi'nin ikili zirveye sıcak bakmamasının nedeninin Covid-19'la ilgili kaygılar olduğuna inandığını ifade etmişti.

Biden ile Şi arasında 7 ay aradan sonra ilk telefon görüşmesi geçen hafta gerçekleşmişti.