Eski Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu’nun SHP’yi kurdurduğu ortaya çıktı. Gerekçe olarak, “Yok olup gitmesi doğru olmazdı” dediği öğrenildi.
Haber Merkezi
SHP’nin yeniden kurulduğu ortaya çıkmış, kurucularının kim olduğuna dair merak uyanmıştı. Şaban Sevinç, X hesabından yaptığı paylaşımla SHP’yi kimin kurdurduğunu açıkladı.
Meğer eski Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu, "yok olup gitmesini doğru bulmadığı" için SHP'yi yeniden kurdurma kararı almış.
Sevinç, “Kerimoğlu, ‘SHP Türkiye’ye önemli hizmetler vermiş bir parti. Yok olup gitmesi doğru olmazdı. Ama CHP içinde siyaset yapmaya devam edeceğiz’ dedi” açıklaması yaptı.
Sevinç’in paylaşımı şöyle:
“Bülent Kerimoğlu SHP’yi doğruladı. Eski SHP’yi yeniden kurduranlar arasında adı geçen isimlerle konuştum.
Kemal Kılıçdaroğlu’na yakınlığıyla da bilinen Bakırköy eski Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu SHP’nin kuruluşunda arka planda olduğunu doğruladı. Ancak Kerimoğlu SHP’yi kurdurmalarından Kılıçdaroğlu’nun bilgisi olmadığını savundu. Kerimoğlu, ‘SHP Türkiye’ye önemli hizmetler vermiş bir parti. Yok olup gitmesi doğru olmazdı. Ama CHP içinde siyaset yapmaya devam edeceğiz’ dedi.
Ali Kılıç ve Battal İlgezdi ise iddiayı yalanladı ve CHP’ye karşı böyle bir hareketin yanlış olduğunu söylediler.
İzmir eski Büyükşehir Başkanı Tunç Soyer de ‘Kesinlikle bilgim yok, CHP yükselirken böyle bir şey çok yanlış olur’ dedi.”
Kurucu isimler belli oldu
Kuruluş işlemleri tamamlanan Sosyal Demokrat Halkçı Parti, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın "faaliyette olan siyasi partiler" listesinde yer aldı.
Kuruluş dilekçesinin İçişleri Bakanlığı'na verilmesinin ardından Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, kuruluş işlemleri 28 Haziran'da tamamlanan partiyi "faaliyette olan siyasi partiler" arasına ekledi.
Listede kısaltması "SHP" olarak yer alan partinin adresi, Kızılay Karanfil Sokak'ta gösterildi.
Sosyal Demokrat Halkçı Parti'nin kurucuları şu isimlerden oluştu:
"Abdullah Çapar, Ahmet Arslan, Akın Gülay, Aziz Kızılarslan, Berat Umut Hoşgör, Burak Çelik, Diler Korkmaz, Doğukan Akdeniz, Emirkan Akdeniz, Emre Can Dursun, Enes Çelik, Engin Akyıldırım, Erdal Kayhan, Erdem Kaya, Erhan Kardeş, Gürkan Çelik, Hasan Korkmaz, İsmail Berk Güldoğan, Jale Ak, Kadriye Çelik, Mervenur Çelik, Mithat Çelik, Mücahit Çetinkaya, Okan Kanpara, Onur Karataş, Osman Ali Cavcı, Sabriye İçkilli, Selahattin Kardeş, Şaban Ergül, Tamer Demircan, Yunus Diler, Zülfü Hamit Altın."
Karayalçın: Siyasi ahlak açısından yanlış
SHP'nin son genel başkanı Murat Karayalçın "SHP yeniden açıldı" iddialarına ilişkin Odatv'ye açıklamalarda bulunmuş ve “SHP yeniden kuruldu demek doğru değil” demişti.
Karayalçın şunları söyledi:
“Bu haberin başlığı 'SHP yeniden kuruldu' olmamalı. Çünkü yasal bir ölçü var mı yok mu bilmiyorum ama siyasi ahlak açısından kendi varlığına son vermiş bir partinin yeniden canlanması son verme kararını veren delegelerin, yeniden açılma kararını vermesi ile mümkün olur. 1995 Şubat ayında Sosyaldemokrat Halkçı Parti kurultayında SHP'li delegeler partinin CHP çatısında birleşme kararını almışlardı. SHP'yi temsil edenler son gelen başkan olarak benim ve o kurulayın delegeleridir. Benden ya da delegelerden böyle bir girişim gelmediğine göre, yeni kurulan partiyi 'SHP yeniden kuruldu' diye adlandırmak son derece yanlış.”
Kılıçdaroğlu reddetti
SHP ilgili gelişmelerin ardından gözler CHP’nin eski Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na çevrildi. Kılıçdaroğlu’na yakın kurmaylar, yeniden kurulan SHP ile bir bağlantılarının olmadığını söyledi. CHP’li isimler, Kılıçdaroğlu’nun yeni parti kurduğu iddiasını 'deli saçması' olarak nitelendirdi.
SHP neden kapanmıştı?
12 Eylül Darbesi'nden sonra kapatılan Cumhuriyet Halk Partisi'nin oylarını bünyesinde toplamak amacıyla 2 Kasım 1985'te Halkçı Parti ve Sosyal Demokrasi Partisi'nin aralarında yaptığı protokolle Sosyal Demokrat Halkçı Parti kuruldu.
Sosyal Demokrasi Parti'nin 3 Kasım 1985 tarihinde kendini feshedip SHP'ye katılmasıyla parti son halini aldı.
1995'te Murat Karayalçın'ın liderliğinde kurumsal kimliğini feshedip CHP'ye dahil olan SHP, 2002'de yeniden kuruldu. Karayalçın'ın yeniden CHP'ye katılması ile genel başkanlık görevi Hüseyin Ergün'e geçti. Ergün ise partiyi 2010'da Eşitlik ve Demokrasi Partisi (EDP) birleştirdi.