Rant, işten çıkarma, TÜGVA'ya bina tahsisi: AKP'li Menemen Belediyesi'nde neler oluyor?

Adı rant, belediye arazilerinin satışı ve TÜGVA'ya tahsis edilen binalarla anılan AKP'li Menemen Belediye Başkanı, seçim sonrası işten çıkardığı onlarca işçinin alacaklarını da ödemedi.

Aslı İnanmışık

31 Mart 2024 yerel seçimlerinde Menemen Belediyesi’ni AKP’li Aydın Pehlivan’ın kazanmasının ardından yaklaşık 400 kişi gerekçesiz şekilde işten atıldı. Atılan işçiler direnişe başladı. Belediye yönetimi bunun üzerine işçilerin yarısını işe geri almak zorunda kaldı. 

Eyleme katılan ve işe alınmayan işçilerse mücadeleye devam etti. Tazminatları ödenmeyen, içeride birikmiş ikramiyesi kalan işçiler her gün belediye binası önünde buluşurken, geçtiğimiz günlerde Belediye Meclis toplantısına girerek taleplerini iletmek, seslerini duyurmak istedi. Belediyenin dış kapısından içeri sokulmayan işçilere polis biber gazıyla saldırdı.

'3,5 yıl mobbinge maruz kaldık'

soL'un görüştüğü bir işçi işten çıkarılmalarıyla sonuçlanan süreci anlattı. Belediyenin seçim öncesi 1300 olan kadroyu 4 bin 500'e çıkardığını anlatan işçi ardından en az 5 yıllık çalışan olan çok sayıda kişinin habersiz ve gerekçesiz işten atıldığını söyledi.

Kendisi de 5 yıllık personel olan ve Belediye İş Sendikası'nın işyeri temsilcisi olan Umut Kavas da işyerinde çalışırken çıkarıldıklarını öğrendiğini, uzun zamandır da mobbinge maruz kaldıklarını belirtti: 

"Çalışırken işten çıkarıldığımız bildirildi, arayıp 'Belediyede evrağınız var' dediler, 17. maddeden çıkardılar. Belediye-İş temsilcisiyim, yüz kızartıcı bir suç işlemezsem çıkaramazlar normalde. 3,5 yıldır mobbing görüyorduk aslında, seçimi beklemeye karar verdik. İlk geldikleri zaman temizlik işlerine verdiler bizi, dışarıdaki tüm pisliği biz temizledik. 25 kişi mahalleyi temizliyorduk. Aralarında öğretmenler bile vardı."

AKP'li Menemen Belediyesi'nde işten atılan işçiler uzun zamandır yöneticilerin mobbingin ve tehditlerine maruz kaldıklarını anlatıyor. İşçiler 27 Mayıs'tan beri eylemde.

Seçimden önce 'performans' diyerek para dağıttılar, seçimden sonra işten attılar

Belediye Başkanı'nın seçim döneminde "etkinliklere" gitmeyi zorunlu kıldığını söyleyen Kavas, seçimden önce "performans" adı altında belediyenin çalışanlarına para dağıttığını daha sonra ise maaşlarının eksik yattığını ifade etti. Kısa süre içerisinde de çok sayıda kişinin işten atıldığını dile getiren Kavas, henüz ikramiyelerinin dahi ödenmediği anlattı.

"Seçim zamanında iftar yemeğine, yürüyüşlere gitmek mecburi kılınıyordu, gidenleri ayırdılar. AKP'nin belediyeyi alacağı belliydi, herkese bireysel para dağıttılar. 'Bize oy vermezseniz sandığa gelmeyin' dediler vatandaşa. Örneğin biz maaşlarımızı alırken seçimden önce bir de performans adı altında bir de para alıyorduk. 20 bin, 10 bin gibi paralar. Seçim bitti ikramiyelerimizi bile vermediler. Bizim maaşlarımız dahi eksik yattı seçimden sonra.

Belediye şirketi Meta-Su var bir de kadrolu belediye personeli var. Şirketlerde çalışan eleman sayısı daha fazla. Yeni alınanlar oraya alınıyor. Yaklaşık 2 bin kadar kişi var ve alımlar seçimden önce başladı. Toplam 6 bin kişi olduk."

Belediye başkanı meclis toplantılarında yok: Kıbrıs'ta, umrede

Karşılarında bir muhatap göremediklerini "Ne başkan ne de yardımcılarıyla görüşebiliyoruz" diye anlatan belediye çalışanı, Aydın Pehlivan'ın en son yapılan belediye meclis toplantısına katılmadığını, ondan önce de "umrede" olduğunu söyledi:

"'Kıbrıs'a, umreye gitti dediler ama buradaymış, gelmiş. Dün meclis toplantısına girmedi. Bir öncekinde de umredeydi. Aşağıda işçiler biber gazı yerken meclis toplantısı yapılıyordu. Bir kişi bile çıkıp dışarıda açıklama yapmadı. CHP'li meclis üyeleri, '400 işçinin yarısını aldınız diğerlerini neden almadınız' diye sordu, AKP'liler reddetti. Toplantıya ben de bir şekilde girdim. 'Sizi tebrik ediyorum, biz aşağıda biz gaz yiyoruz' dedim, alkışladım, bağırarak dışarı çıkardılar beni.

Sabahtan öğleden sonraya kadar belediye önündeyiz. Kimse muhatap olmuyor, 'Bizim bilgimiz yok, başkan açıklama yapar' diyorlar. AKP İlçe Başkanı'na belediye önüne denk geldik, 'Genel merkeze gitti, size durumu anlatır' dedi ama o sırada Kıbrıs'ta olduğunu öğrendik. 'Ben durumu bilmiyorum' dedi. Yani herkes topu birbirine atıyor.

'Belediye yöneticileri işçileri tehdit etti'

İşçilerin sendika değiştirmeleri konusunda da tehdit edildiğini belirten Kavas, ihbar tazminatlarının bile ödenmediğini mücadele etmeye devam edeceklerini kaydetti.

"Sürece ilişkin dava açtık sendikayla. Bazıları bireysel mücadele veriyor çünkü seçimden önce bazı arkadaşlarımızın Hak-İş'e geçmeleri konusunda tehdide maruz kaldı. 'İşten çıkarırız geçmezseniz' diye belediye yöneticileri tehdit etti. En kötüsü de Hak-İş'e geçenler de çıkarıldı. İhbar tazminatı almamız lazımdı, 1,5 ay oldu alamadık. İkramiye de hâlâ içeride. Haklarımızı alana kadar belediye önünde olacağız."

İşçilerin avukatlarından Doğan Alper de, işçilerin toplu sözleşmeden kaynaklanan geçmiş yıllardan kalan alacaklarının olduğunu ve bunların da ödenmediğini ifade etti. 50 kişinin işe iade davası açtığını söyleyen Alper, "İnsanlar neye göre seçildi belli değil, siyasi olduğu düşünülüyor" diye konuştu.

Belediye meclis toplantısına girmek isteyen işçiler geçtiğimiz günlerde polis saldırısıyla karşı karşıya kaldı.

Her şey CHP'li başkanın 'yolsuzluk' iddialarıyla başladı

Peki işçilerin işten atılmasına giden süreç nasıl başladı?

Menemen Belediyesi 2019 seçimlerinden bu yana bir rant, yolsuzluk ve işten atılan işçi haberleriyle gündem oluyor.

2019 yerel seçimlerinde 55 binden fazla oy ve yüzde 53,29 oy oranı ile en güçlü rakibi AKP'li aday Durmaz Bayraktar karşısında seçimi kazanan Serdar Aksoy'un başkanlığı uzun sürmedi.

Yerel gazetelerde hakkında yolsuzluk yapma, paravan şirket kurma, belediye personeli ve meclis üyelerini tehdit etme, baskı ve mobbing iddiaları bulunan Aksoy hakkında "zimmet" suçlamasıyla soruşturma başlatıldı. Ve Kasım 2020'de İçişleri Bakanlığı, Menemen Belediye Başkanı Aksoy'un görevden uzaklaştırıldığını duyurdu. Aksoy için CHP Genel Merkezi'nde de kesin ihraç talebiyle disipline sevk etme kararı alındı. Belediye Başkanı bunun üzerine partisinden istifa etse de, her şeyin tepetaklak olmasını engelleyemedi.

Bakanlığın kararı üzerine Menemen Belediye Meclisi toplandı ve CHP'li üye Deniz Karakurt ile AKP'li üye Aydın Pehlivan arasında Başkan Vekilliği görevi için oylama yapıldı. Vekilliği AKP'li Pehlivan kaybetti ancak kura çekiminin usule aykırı olduğu iddiasıyla mahkemeye başvuruldu. Pehlivan, 13 Ocak 2021'de vekil olarak İzmir Valisi'nden görevi devraldı.

"Zimmet ve irtikap" soruşturması sonucu hakkında dava açılan eski belediye başkanı Serdar Aksoy'sa 2023 yılı Nisan ayında "basit zimmet" suçundan 2 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. Aksoy, "Karar siyasi" dedi.

Menemen'i 3 yıldır yönetiyordu, resmen başkan oldu: Rant ve işçi kıyımı

Menemen Belediyesi'ni o günden beri yöneten Aydın Pehlivan da, geçtiğimiz 31 Mart Yerel Seçimlerinde başkanlığa aday oldu. Yüzde 48,75 oy oranı ve 56 bin 728 oy ile başkan vekilliği sırasında da yarıştığı Deniz Karakurt'u geçerek resmen başkan oldu.

Bugün işçi çıkarmasıyla gündem olan Aydın Pehlivan aslında başkanvekilliği görevine gelir gelmez yine benzer bir adım atmıştı. Pehlivan yetki alır almaz belediyeye bağlı Menaş ve Meta-Su şirketlerindeki çalışan 661 işçiyi işten çıkarmıştı.

Pehlivan 2023 yılında da Menemen Belediyesi'nin mülkiyetinde bulunan arazileri satışa çıkarmasıyla gündeme geldi. Dönemin CHP Menemen İlçe Başkanı Hüseyin Özbey basın açıklaması yaparak, arazilerin ihale döneminde yandaşlar tarafından alındığına, sonra da yaklaşık 5 katına satıldığına dikkat çekmişti.

Pehlivan'ın gayrimenkul satışı 2024'te de tam gaz devam etti. İzmirli gazeteci Erhan Gülenç'in iddiasına göre, Belediye Başkanı son birkaç yıl içinde sattığı 5 bin dönüm arsadan 4,5 milyar lira gelir elde etti.

Pehlivan, Resmi Gazete'de yer alan ilana göre Suudi Arabistan’da hacdayken bile belediyenin 38 taşınmazını daha satış listesine koydu. 425 milyon 400 bin TL tahmini değer biçilen arsa ve tarlalar 27 Haziran’daki ihale ile satışa çıkarıldı.

Menemen doğumlu Pehlivan'ın kendisi de bir dönem Menemen Belediyesi'nde çalışmış. Başkan vekili olarak 2021'de belediyeye dönmeden önce bir güvenlik şirketi kurduğu biliniyor.

TÜGVA ile yakın ilişkiler

Menemen'de 2021 yılında eski vergi dairesi binasının AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan'ın kurucusu olduğu Türkiye Gençlik Vakfı'na (TÜGVA) tahsis edildiği ortaya çıkmıştı. 

Milli Eğitim Bakanlığı’nın desteklediği TÜGVA'yı AKP'li Menemen Belediyesi de arkasına aldı.

Belediyeye ait 3 tesisin, Asarlık'ta açılan gençlik merkezinin el altından TÜGVA'nın "Yaz Okulları"nın kullanımına verildiği söyleniyor.

Geçtiğimiz haftalarda CHP İzmir Milletvekili Mahir Polat da İzmir’de Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı 32 okulun yanı sıra, Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı birçok cami ve Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı birçok Gençlik Merkezi de TÜGVA’nın yaz okulları için tahsis edildiğini söylemişti. Polat, Menemen Belediyesi'yle ilgili iddialar içinse "Menemen Belediyesi’nin de kendi imkanlarını kendi çocuklarına harcamak yerine TÜGVA gibi ne olduğu belli olan bir vakfa vermesini doğru bulmuyorum. TÜGVA’nın bu tarz karanlık ilişkilerini de doğru bulmuyorum. TÜGVA’nın da bizim kazandığımız belediyelerde AKP iktidarken nelere çöktüğünü biliyorum" diye konuştu.

İlçede TÜGVA'nın her türlü çalışması da destekleniyor. Belediye Başkanı Aydın Pehlivan, TÜGVA'nın pek çok etkinliğine katılıyor. TÜGVA'nın okul kapılarında Kuran kurslarının olduğu yaz okullarının tanıtımını yapmasına göz yumuluyor. 

Belediye Başkanı Aydın Pehlivan bir etkinliğinde TÜGVA için şöyle diyor: "TÜGVA bizim canımız, TÜGVA bu memleket için bir değer. Gelecek nesilleri hazırlamak için oluşturulmuş en güçlü sivil toplum örgütü."