SDG'den karşı hamle: 'Köyler geri alınıyor SMO'ya ait araçlar imha ediliyor'

Esad'ın devrilmesinden sonra Türkiye destekli SMO kuvvetlerine geçen Menbiç'teki Kürt köylerinin SDG'nin başlattığı karşı taarruzla geri alındığı belirtiliyor.

Haber Merkezi

Esad'ın devrilmesinin ardından birçok bölgeyi ele geçiren Heyet Tahrir'uş Şam (HTŞ) ve Türkiye destekli Suriye Milli Ordusu (SMO) kuvvetlerinin askeri harekat başlattıkları yerlerden birisi de Suriye'nin kuzeyindeki Kürt bölgesi Rojava'ydı.

Operasyonların ilk hedefi, kuzeydoğu Suriye bölgesindeki Kürt ve Arap güçlerin içinde bulunduğu Suriye Demokratik Güçleri'ne (SDG) bağlı kuvvetlerinin Fırat Nehri'nin doğusuna çekilmesiydi.

Menbiç, Fırat üzerindeki en önemli bağlantı noktalarından birinde yer alıyor.

27 Kasım'da Halep'e karşı başlatılan saldırıyı, SMO'nun "Kürt koridoru" denilen, Menbiç'ten Halep'e uzanacak bölgeden uzaklaştırılmasına yönelik hamleleri izlemiş, Menbiç'te Fırat Nehri'nin batı yakası, SMO'nun eline geçmişti. 

Bir süreliğine sağlanan ateşkesin devamında anlaşılamayınca, SDG güçleri Menbiç'te karşı taarruza geçti ve "SMO'dan birçok köyü ve askeri aracı geri aldığını" duyurdu. 

SDG'den açıklama: '15 günlük direniş sonucunda çeteler geri çekiliyor'

Karşılıklı hamleler, Tişrin Barajı etrafında yoğunlaşıyor. Zira Tişrin Barajı stratejik bir öneme sahip. 

Tişrin Barajı Suriye'nin en büyük barajı. Fırat Nehri üzerinde yer alan nehir stratejik bir öneme sahip. Aynı zamanda Rojava bölgesine açılan kapı niteliğinde. Kobane ve benzeri Kürt kentlerine giden yolların kesişiminde yer alıyor. Baraj aynı zamanda Halep'e 90, Menbiç'e 25 kilometre uzaklıkta. Suriye'deki elektrik ihtiyacının yüzde 70'ini karşılayan üç barajdan bir tanesi.