Üç ayrı mahkemede hakim karşısına çıkan gençler, gözaltı sürecinde maruz kaldıkları kötü muameleyi detaylarıyla anlattı. Birçok kişinin iddianamede yazan "suç" tarihinde gözaltında olduğu fark edildi.
Haber Merkezi
Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınmasının ardından başlayan Saraçhane protestolarına katıldıkları gerekçesiyle gözaltına alınan 93 kişi, İstanbul Adliyesi’nde bugün hakim karşısına çıktı.
İddianamedeki eyleme ilişkin yasaklama kararı bulunmadığını belirten avukatlar, sorgu yapılmadan derhal beraat kararı talep etti. Mahkemeyse tüm talepleri reddetti.
Gençler, gözaltı sürecinde maruz kaldıkları kötü muameleyi detaylarıyla anlatırken; üç ayrı mahkemede görülen davalar farklı tarihlere ertelendi.
'Lise öğrencisiyim, cezaevinde kaldım, işten atıldım'
20 gün tutuklu kalan bir lise öğrencisi şöyle dedi:
“Çevik kuvvet yolu kapatmıştı. Bir amir ‘Bunları da alın’ dedi. Polis kafamı kepenge vurdu. Lise öğrencisiyim aynı zamanda çalışıyorum. 20 gün cezaevinde kaldım, işten atıldım. Şu an ev hapsinde olduğum için çalışamıyorum. Ev hapsinin kaldırılmasını talep ediyorum.”
Bir diğer gençse Saraçhane protestolarında gözaltına alındıktan sonra polisin “Öldün mü, sakın ölme daha çok döveceğim” dediğini anlattı. Genç devamında, “Başka bir polis ‘Sizin gibi okumuşları daha çok döveceğiz’ dedi" ifadelerini kullandı.
Polis müdahalesi sırasında belediye binasının önünde darbedilerek yere yatırıldığını ve ters kelepçeyle saatlerce bekletildiğini anlatan bir genç, “Başım günlerce ağrıdı” dedi.
'İddianamede yazan 'suç' tarihinde gözaltındaydılar'
Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği'nin aktardığı bilgilere göre, Evrensel Gazetesi muhabiri Nisa Sude Demirel de "Dosyaya sunulan fotoğraf Maçka parkından. Kim olduğunu bilmediğim sivil biri ağacın arkasında saklanarak fotoğrafımı çekti. O fotoğrafın bu dosyaya eklenmesini art niyet olarak değerlendiriyorum ve kabul etmiyorum. Başka dosyalarda da gazetecilerin yakın çekim fotoğrafları dosyaya sunuldu. Adeta bir cadı avı. Ortada ne kanuna aykırı eylem ne de benim dağılmadığımla ilgili bir delil var. Adli kontrol tedbirlerinin kaldırılmasını ve hepimizin beraatini talep ediyorum" diye konuştu.
Demirel'in avukatı da "İddianamede yer alan suç tarihinde müvekkil zaten o tarihte gözaltında. Suçun unsurları oluşmamıştır. Dosyanın tefrik edilmesini talep ediyoruz" dedi.
Hakimin tartıştığı isme yurt dışı yasağı
Diken'den Furkan Karabay'ın haberine göre, hakim savunma sırasında tüm sözlerinin zapta geçmesini söyleyen ve kendisine itiraz eden bir kişinin "kuvvetli suç şüphesi" iddiasıyla haftada iki gün imza ve yurt dışı çıkış yasağı uygulanmasına karar verdi.
Mahkeme, 93 kişinin suça konu eylemlere nerede ve ne şekilde katıldıklarına dair tespitlerin yapılmasına, dosyaya konulan fotoğrafların ne şekilde elde edildiğinin emniyet müdürlüklerine sorulmasına karar verdi.
İşkence ve hukuk: 'İşkence suç, soruşturmamak ihlal, yalan demek abes' | ![]() |