Santa Maria Kilisesi'ndeki saldırıya ilişkin 25 şüpheli tutuklandı

Santa Maria Kilisesi'ndeki silahlı saldırıya ilişkin soruşturmada 25 şüpheli tutuklandı, 9 şüpheli adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Haber Merkezi

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Santa Maria Kilisesi'ndeki silahlı saldırıya ilişkin soruşturmada 25 şüphelinin tutuklandığını duyurdu.

Tunç, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturmada, kilisede ateş açarak Cihan'ın ölümüne neden olan IŞİD şüphelisi Amirjon Khliqov ve yanında bulunan David Tanduev'in de arasında olduğu 25 şüphelinin "örgüt üyeliği" ve "nitelikli kasten öldürme" suçlarından tutuklandığını açıkladı.

Tunç, 9 şüphelinin ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldığını belirterek, olayla ilgili adli soruşturmanın kapsamlı şekilde devam ettiğini kaydetti.

Tabancaları tutukluluk yapmış

Savcılıkça düzenlenen tutuklama talebinde yer alan bilgilere göre, saldırıyı düzenlemekle suçlanan Hamza Amirjon Kholikov ve David Tanduev’in olay günü Başakşehir’den otomobille kiliseye geldikleri, aracı Kholokov'un kullandığı anlatıldı. 

ANKA'nın haberine göre, şüpheliler Kholokov ve Tanduev’in, otomobili yakın bir bölgeye bıraktıktan sonra tanınmamak için siyah giyimli ve yüzleri maskeli şekilde, yanlarında bulunan tabancalarla kilise kapısına geldikleri, bu sırada Tuncer Cihan’ın kiliseden içeriye girdiği, kiliseye önde giren şüpheli David Tanduev’in 7.65 mm çaplı tabancanın kabzası ile önce ayine katılanların en arka sıralarında bulunan Tuncer Cihan’ın kafasına vurduğu, sonra kilisede bulunanlara hedef gözetmeksizin ateş etmeye başladığı, tabancanın ara ara tutukluluk yaptığı, şüpheli David Tanduev’in Tuncer Cihan’ın kafasına ateş ederek olay yerinde öldürdüğü, şüphelinin kilisede bulunanlara yönelik ateş etmeye devam etmek istediği, ancak tabancının ara ara tutukluluk yaptığı aktarıldı. Tabancaları tutukluluk yapan şüphelilerin, kiliseden çıkarak aynı otomobille olay yerinden kaçtıkları belirtildi. 

Şüphelilerden biri IŞİD’in Türkiye sorumlularından iddiası

Amırjon Kholıoov’la bağlantılı olduğu değerlendirilen Lusup Tsuroev, Movlat Tsuroeev ve Andrei Guzun’un Başakşehir’deki bir adreste yakalandığı; Andrei Guzun hakkında IŞİD’in Türkiye'de bulunan sorumlularından bir olan ve Türkiye'de eylem yapmak için kendisine bağlı unsurlara izin verdiği şeklinde bilgiler bulunan Adam Abu-Darrar Al-Shishani kod isimli Adam Khamirzaev olduğunun değerlendirildiği aktarıldı. 

Ne olmuştu?

İstanbul Sarıyer'de bulunan Santa Maria Kilisesi'nde ayin sırasında silahlı saldırı düzenlenmiş, kiliseye gelen kar maskeli iki kişi tarafından ateş açılmıştı. Ayine katılan Tuncer Murat Cihan adlı kişi yaşamını yitirmişti.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, "Biri Tacikistanlı diğeri Rusyalı olan bu zanlıların DEAŞ'lı olduklarını değerlendiriyoruz" demişti. Olayla ilgili 51 kişi gözaltına alınmıştı.